- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Σε συνεργασία με την Novoheart προχώρησε η φαρμακευτική επιχείρηση AstraZeneca προκειμένου να αναπτύξει το πρώτο in vitro, λειτουργικό μοντέλο καρδιακής ανεπάρκειας με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης (HFpEF). Πρόκειται για μια κατάσταση που προσβάλει ειδικά τις ηλικιωμένες γυναικών, με τις αναφορές επιπολασμού να προσεγγίζουν το 10% στις ηλικίες άνω των 80 ετών.
Η καρδιακή ανεπάρκεια (HF) είναι μια παγκόσμια πανδημία με περίπου 64,3 εκατομμύρια κρούσματα σε όλο τον κόσμο το 2017. Με αυξανόμενη τάση στον επιπολασμό. Η ετήσια παγκόσμια οικονομική επιβάρυνση στην καρδιακή ανεπάρκεια εκτιμάται πως ξεπερνά τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η συνεργασία με την Novoheart στην καρδιαγγειακή, νεφρική και μεταβολική περιοχή της AstraZeneca στοχεύει αρχικά στην καθιέρωση ενός νέου in vitro μοντέλου. Το μοντέλο θα αξιοποιεί την 3-D τεχνολογία human ventricular cardiac organoid chamber (hvCOC) της Novoheart, που αναπαράγει βασικά φαινοτυπικά χαρακτηριστικά του HFpEF. Η Novoheart θα κατέχει αποκλειστικά τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας στο μοντέλο hvCOC, που αναπτύχθηκε πρόσφατα.
Ανάπτυξη νέου μοντέλου
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με την AstraZeneca, έναν οργανισμό που έχει επενδύσει καιρό στην καρδιαγγειακή έρευνα. Δεσμεύεται να φέρει νέες θεραπευτικές λύσεις σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια», όπως σημειώνει ο CSO Novoheart, Δρ. Kevin Costa.
«Προσβλέπουμε στην ανάπτυξη αυτού του νέου μοντέλου hvcoc HFpEF ως νέο ισχυρό εργαλείο στην παγκόσμια μάχη κατά της καρδιακής ανεπάρκειας», υπογράμμισε ο Δρ. Kevin Costa.
«Υπάρχουν σημαντικά κενά στη θεραπεία ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης» επισημαίνει η κ. Regina Fritsche Danielson, Διευθύντρια Ερευνών και Ανάπτυξης, Καρδιαγγειακών Νοσημάτων της AstraZeneca.
«Συνδυάζοντας το ιδιότυπο μοντέλο hvcoc της Novoheart με την εμπειρία μας στην καρδιακή ανεπάρκεια. Στοχεύουμε στη δημιουργία του πρώτου in vitro μοντέλου που αναπαράγει τα φαινοτυπικά χαρακτηριστικά της καρδιακής ανεπάρκειας με το διατηρημένο κλάσμα εξώθησης. Αυτό θα μπορούσε να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των in vivo ζωικών μοντέλων και των κλινικών δοκιμών. Έτσι θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας ανακάλυψης φαρμάκων, παρέχοντας προκλινικά δεδομένα ειδικά για τον άνθρωπο».
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα