- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Ξεκινά η κλινική δοκιμή Φάσης II, σε 200 βαριά νοσούντες από την Αυστρία, Γερμανία και Δανία, με την δραστική APN01 της Apeiron Biologics, ως θεραπεία του κορωνοϊου.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η Apeiron Biologics , σχεδίαζε αρχικά το φάρμακο (APN01) να εξετάζονταν ως θεραπεία για την πνευμονική ανεπάρκεια και την οξεία βλάβη που προκαλείται στους πνεύμονες. Ωστόσο, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας και της προσομοίωσης στη συμπτωματολογία με τον κορωνοϊό η εταιρεία καταθέτει αίτηση για εξέταση σε ασθενείς με τον νέο ιό SARS-CoV-2.
Το υποψήφιο φάρμακο APN01 είναι ένα συνθετικό ένζυμο που έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει τη μόλυνση των κυττάρων από τον νέο ιό SARS-CoV-2. Ταυτόχρονα, καταπολεμά τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους πνεύμονες των ασθενών που έλαβαν θεραπεία κατά του κορωνοϊού.
Ήδη, στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου η APN01 επρόκειτο να δοκιμασθεί στην Κίνα σε 24 νοσούντες. Ωστόσο, προέκυψαν καθυστερήσεις από τις κινεζικές αρχές και έτσι δεν κατέστη δυνατή η έναρξη της κλινικής έρευνας.
Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση ο γενετιστής και ιδρυτής της Apeiron, κ. Josef Penninger, από τα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να επιλεγούν για την κλινική έρευνα σε Αυστρία (με συμμετοχή κλινικών στη Βιέννη, στο Ίνσμπρουκ και στο Σάλτσμπουργκ), Γερμανία και Δανία, οι πρώτοι βαριά νοσούντες από κορωνοϊό. Στους ασθενείς, επί επτά ημέρες θα χορηγείται το φάρμακο δύο φορές την ημέρα, ενδοφλέβια με ορό για 30 λεπτά της ώρας.
Η μελέτη για το APN01, που έχει ως βάση της το ένζυμο rhACE2, χρηματοδοτείται από την αυστριακή κυβέρνηση.
Η έρευνα που οδήγησε στα θετικά συμπεράσματα κατά του κορωνοϊου
Με την έρευνα αυτού του ενζύμου ασχολείται ο κ. Josef Penninger, ο οποίος είχε διατελέσει επικεφαλής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιοτεχνολογίας της Αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών. Εδώ και καιρό εργάζεται στο University of British Columbia του Καναδά.
Το γενετικό υλικό του νέου κορωνοϊού ταυτίζεται σε ποσοστό 80% με εκείνο του παθογόνου SARS που είχε εμφανιστεί το 2003.
Όπως παρατηρούν ερευνητές από το St. Michael’s Hospital, ο νέος κορωνοϊός‚ SARS Cov2, χρησιμοποιεί τον παθογόνο για να μολύνει ανθρώπινα κύτταρα. Οι επιστήμονες ευελπιστούν πως με την χορήγηση της νέας ουσίας στην κλινική δοκιμή μπορεί να αποτραπεί η βλάβη του πνεύμονα και η ανεπάρκεια των οργάνων.
Το ότι η προσέγγιση αυτή μπορεί κατ΄ αρχήν να λειτουργήσει, απέδειξαν νέες έρευνες στα εργαστήρια του κ. Josef Penninger.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα