Συνολικά 11 ελληνικές φαρμακευτικές περιλαμβάνονται -με απόφαση Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ)- στη λίστα των εταιρειών που προχωρούν σε ανάκληση γενοσήμων σκευασμάτων του Zantac, καθώς περιέχουν την «ένοχη» δραστική ουσία ρανιτιδίνη – την δυνητικά καρκινογόνο πρόσμιξη N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA).
Με σημερινή του απόφαση ο ΕΟΦ ανακαλεί περί τις 90 παρτίδες φαρμακευτικών προϊόντων στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες παρτίδες περιέχουν την δραστική ουσία ρανιτιδίνη.
Στις δύο αποφάσεις που εξέδωσε σήμερα ο ΕΟΦ, η πρώτη αφορά την απαγόρευση διάθεσης των παρτίδων φαρμακευτικών προϊόντων με δραστική ουσία ρανιτιδίνη της ισπανικής UNION QUIMICA PHARMACEUTICA (UQUIFA), παρά το γεγονός ότι το πιστοποιητικό καταλληλότητας (CEP) του παραγωγού UQUIFA για τη δραστική ουσία ρανιτιδίνη βρίσκεται σε ισχύ.
Η UQUIFA, με έδρα την Ισπανία, προμηθεύει τα προϊόντα της σε πάνω από 70 χώρες παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα, προμηθεύει την πρώτη ύλη (ρανιτιδίνη) σε 11 εταιρείες, για την παραγωγή γενοσήμων, οι οποίες προχωρούν και σε ανάκληση με απόφαση ΕΟΦ. Πρόκειται για τις: Lyofin (Zurfix) και Uni-pharma (Zoliden), με 4 και 1 παρτίδες φαρμάκων αντίστοιχα στην Ελλάδα. Όπως επίσης και στις: Medical Pharmaquality Φαρμακευτική (Tupast), Bros Φαρμακευτική (Restopon), Vocate Φαρμακευτική (Narigen), Demo (Epadoren), Ανφάρμ Ελλάς (Nipodur), Rafarm (Verlost), Help (Ptinolin), SJA Pharm (Lomadryl) και Νόρμα Ελλάς (Bindazac).
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΕΔΩ
H λίστα των εταιρειών, σύμφωνα με απόφαση του ΕΟΦ:
Οι αρμόδιες αρχές της Ευρώπης και των ΗΠΑ βρίσκονται ακόμα σε καθεστώς «συναγερμού». Η πρόσμιξη N-νιτροζοδιμεθυλαμίνη (NDMA) σε σκευάσματα ρανιτιδίνης, προκαλεί ακόμα «πονοκέφαλο» στις αρχές. Τα πειράματα που έχουν γίνει σε ζώα ενοχοποιούν την NDMA για καρκινογένεση.
Ευρωπαϊκές και αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές (ΕΜΑ και FDA) έχουν συσχετίσει την πρόσμιξη NDMA στα επίμαχα σκευάσματα με την ινδική εταιρεία παραγωγής φαρμάκων Saraca Laboratories. Ωστόσο, η γερμανική αρμόδια επιτροπή BfArM λέει ότι υπάρχουν ενδείξεις πως το πρόβλημα δεν αφορά μόνο τις συγκεκριμένες γραμμές παραγωγής της ινδικής εταιρείας.
Η ρανιτιδίνη αποτελεί τη δραστική ουσία ενός εκ των παλαιότερων και «δημοφιλέστερων» σκευασμάτων (Zantac). Μειώνει την παραγωγή του γαστρικού οξέος σε ασθενείς με αίσθημα καύσου και έλκη στομάχου.
Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1977 με την εμπορική ονομασία Zantac. Την άδεια κυκλοφορίας είχε κατοχυρώσει η βρετανική φαρμακοβιομηχανία GlaxoSmithKline.
Μετά τη λήξη της πατέντας (Zantac), η ρανιτιδίνη συνέχισε να διακινείται μέσω γενοσήμων από πολλές φαρμακευτικές εταιρείες. Μέχρι και σήμερα αποτελεί ένα από τα εμπορικότερα σκευάσματα για το πεπτικό σύστημα που χορηγείται, είτε με είτε χωρίς ιατρική συνταγή.
Η απόφαση των ΕΜΑ και FDA να ελέγξουν τις γραμμές παραγωγής των φαρμάκων που περιέχουν ρανιτιδίνη προκάλεσε ανησυχία στο κοινό. Αρκετές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν προβεί σε ανάκληση, στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα