- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Σε νέο σύμφωνο συνεργασίας -ύψους 30 εκατ. δολ.- με το Harvard University προχώρησε η φαρμακευτική επιχείρηση AbbVie προκειμένου να στηρίξει το ερευνητικό του έργο στο θεραπευτικό πεδίο του κορωνοϊού και αιμορραγικού πυρετού.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της συμφωνίας, πρόθεση της AbbVie είναι να υποστηρίξει το έργο των επιστημόνων του Harvard University με την τεχνογνωσία, με συνεργατική έρευνα και ανάπτυξης νέων προϊόντων σε πρώιμο στάδιο.
Η έρευνα θα επικεντρωθεί στο πεδίο των μολυσματικών ασθενειών για την ανακάλυψη πιθανών θεραπειών. Στο πεδίο αυτό συμπεριλαμβάνονται αντισώματα και μικρά μόρια κατά του SARS-CoV-2, του ιού που προκαλεί τη όσο COVID-19, καθώς και της οικογένειας του κορωνοϊού από την οποία προέρχεται.
Τον περασμένο Ιούνιο, η AbbVie προχώρησε επίσης σε συνεργασία με την εταιρεία βιοτεχνολογίας Harbour BioMed. Στόχος είναι η ανάπτυξη ενός νέου αντισώματος για την πρόληψη και θεραπεία της COVID-19.
«Βασικό στοιχείο του ισχυρού τμήματος Έρευνας και Ανάπτυξης αποτελεί η συνεργασία με κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα, όπως η Ιατρική Σχολή του Harvard University, για την ανάπτυξη νέων θεραπειών», όπως δήλωσε ο κ. Michael Severino, MD, αντιπρόεδρος και πρόεδρος της AbbVie.
«Υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να μάθουμε για τις ιογενείς ασθένειες. Να βρούμε λύσεις για τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης τους. Αξιοποιώντας τη συνεργασία, μπορούμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες ταχύτερα. Να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος είναι καλύτερα προετοιμασμένος για μελλοντικά πιθανά κρούσματα» υπογράμμισε ο κ. Michael Severino.
Κοινή κλινική δοκιμή για φάρμακα κατά της Covid-19
Στις αρχές Αυγούστου, η AbbVie μαζί με τις φαρμακευτικές εταιρείες Amgen και Takeda ανακοίνωσε ότι ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ασθενείς προκειμένου να διαπιστώσουν ταχύτερα εάν κάποιο ήδη υπάρχον φάρμακο από την κάθε εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά της Covid-19.
Η κλινική δοκιμή είναι μια συνεργασία μεταξύ μελών της Συμμαχίας Έρευνας και Ανάπτυξης COVID. Η συμμαχία ιδρύθηκε πρόσφατα από την φαρμακευτική βιομηχανία, της Quantum Leap Healthcare Collaborative, ενός συνεταιρισμού ιατρικών ερευνητών και επενδυτών και του αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων.
Το πρώτο μέρος των κλινικών δοκιμών θα εξετάσει το φάρμακο κατά της ψωρίασης Otezla, της εταιρείας Amgen. Το αντιφλεγμονώδες Firazyr της Takeda και το φάρμακο cenicriviroc της AbbVie. Το cenicriviroc έχει δοκιμαστεί σε ασθενείς με HIV, για να διαπιστωθεί αν κάποιο από αυτά μπορεί να αντιμετωπίσει την υπερδραστήρια, και πιθανώς καταστροφική, αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος. Την αντίδραση παρουσιάζουν κάποιες φορές ασθενείς με σοβαρά συμπτώματα της Covid-19.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα