Το «χέρι στην τσέπη» εξακολουθούν να βάζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση στις δαπάνες την τελευταία διετία, καθώς σε ποσοστό 64,8% αγοράζουν τα αναλώσιμα τους, σε σχέση με το 49,1% του δείγματος της έρευνας που διεξήγαγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) το 2022.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
«Η αύξηση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι ο ΕΟΠΥΥ ενώ δημοσίευσε σε ΦΕΚ το Παράρτημα του Άρθρου 47 στις 16/01/23 που αφορά στο πλήθος των αναλωσίμων σακχαρώδους διαβήτη ανά τύπο, ενεργοποίησε την εφαρμογή του ΦΕΚ την 1 Νοεμβρίου 2023, με αναδρομική ισχύ» όπως τονίζει ο Χρήστος Δαραμήλας, πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, υπογραμμίζοντας πως «Σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ, όποιο άτομο συνταγογραφεί CGM, δεν μπορεί να συνταγογραφήσει πλέον 4 κουτιά ταινιών μέτρησης γλυκόζης ανά μήνα, όπως στο παρελθόν, αλλά 1 κουτί, δηλαδή 12 κουτιά ταινίες τον χρόνο. Επομένως, λόγω αναδρομικότητας, όσοι είχαν συνταγογραφήσει το πρώτο 10 μηνο του 2023, 40 κουτιά, το e-ΔΑΠΥ τους απαγόρευε να συνταγογραφήσουν άλλα. Οπότε αναγκάστηκαν να αγοράσουν τα αναλώσιμα που χρειάζονταν κυρίως για τη βαθμονόμηση των CGMs που χρησιμοποιούσαν.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 30% των ανθρώπων με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, έχουν πληρώσει κάποια ποσά για την εκτέλεση της συνταγής τους στα φαρμακεία, παρόλο που σύμφωνα με το άρθρο 62 του ΕΚΠΥ, απαγορεύεται η μετακύλιση οποιουδήποτε κόστους στον ασθενή. Μάλιστα, το 15% αυτών πλήρωσε πάνω από 5 ευρώ, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις υπήρξαν άνθρωποι με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1, που πλήρωσαν ακόμη και 60 ευρώ για εκτέλεση μιας συνταγής, η οποία αφορά μόνο σε ιατροτεχνολογικά προϊόντα (σκαρφιστές, βελόνες, ταινίες).
Τα αποτελέσματα της 2ης Πανελλαδικής μελέτης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που διεξήχθη σε συνεργασία με τον Κωνσταντίνο Αθανασάκη, Επίκουρο Καθηγητή Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας στο Τμήμα Πολιτικών Δημόσιας Υγείας, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, με θέμα: «Συνήθειες και προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη σε σχέση με τη διαχείριση της καθημερινότητας», παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά, κατά τη διάρκεια του Φόρουμ και ανέδειξαν την ανάγκη για πληρέστερη ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και ενδυνάμωση των ατόμων με Σ.Δ.
Προς την ίδια κατεύθυνση συνηγορούν και τα επίσημα στοιχεία της ΗΔΙΚΑ, που λαμβάνει κάθε χρόνο κατ’ αποκλειστικότητα η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σύμφωνα με τα οποία ο αριθμός των πασχόντων από Σ.Δ. στην Ελλάδα, αγγίζει πλέον το 1.242.340 και είναι αυξημένος σχεδόν κατά 50.000 άτομα, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή χρονική περίοδο.
Αναλώσιμα για την αντλία
Όσον αφορά τη διάρκεια συνταγογράφησης αναλώσιμων για την αντλία, η έρευνα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ καταγράφει αλλαγές, καθώς εκτός από τις συμβατικές αντλίες (με σωλήνα), πλέον έχουν προστεθεί και οι αντλίες patch, λαμβάνοντας μεγάλη μερίδα κοινού. Ανάμεσα στα δυο είδη αντλιών υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί ως προς τη συνταγογράφηση τους, κάτι που συμπεραίνει πως κάποια άτομα χρησιμοποιούν συμβατική αντλία ινσουλίνης ενώ κάποια άλλα patch. Όπως τονίζει ο Χρήστος Δαραμήλας, «Οι συμβατικές αντλίες έχουν 5 χρόνια πλαφόν (δεν μπορούν να αντικατασταθούν πριν την ολοκλήρωση της πενταετίας), ενώ οι patch δεν έχουν. Επιπλέον, στις συμβατικές αντλίες υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί εξάμηνη συνταγή, ενώ στις patch δεν υπάρχει. Οπότε, το γεγονός ότι φέτος, το 10,5% των ερωτηθέντων, γράφουν εξάμηνες συνταγές, σε σχέση με το περσινό 21,5% αντίστοιχο ποσοστό, αποδεικνύει ότι μειώθηκαν οι χρήστες συμβατικών αντλιών και αυξήθηκαν αντίστοιχα οι χρήστες patch αντλιών».
Σε ερώτηση «εάν έλαβαν εγκαίρως τα αναλώσιμα από την εταιρεία με την οποία συνεργάζονται», οι περισσότεροι δηλώνουν ότι τα έλαβαν, αλλά ένα 38,2%, δηλώνει ότι δεν τα έλαβε όλα. Αξίζει να παρατηρηθεί ότι οι συγκεκριμένες συνταγές εκτελούνται απευθείας από τις εταιρείες και όχι από τα φαρμακεία, τα οποία συνήθως δεν έχουν ετοιμοπαράδοτα υλικά και φάρμακα.
«Συνεπώς, θα περιμέναμε άμεση συνολική εκτέλεση. Συμπεραίνουμε πως το clawback φαίνεται δειλά, δειλά, να περνά στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, μέσω της καθυστέρησης, της μη διάθεσης υλικών ή της μη αντικατάστασης των ελαττωματικών» σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.
Την ίδια στιγμή, όπως διαπιστώνει η έρευνα, ένα μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων με Διαβήτη τύπου 1 (92%) έχουν περάσει στη νέα τεχνολογία, ενώ το 2022, το ποσοστό ήταν 75%, όσον αφορά το σύστημα καταγραφής γλυκόζης για τον Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1.
Σακχαρώδης Διαβήτης τύπου 2
Τον ίδιο «Γολγοθά» ανεβαίνουν και τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2, καθώς το 82,5% των περιπτώσεων του δείγματος, δεν συνταγογραφεί τα αναλώσιμα, αλλά τα αγοράζει.
Το 47% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, πλήρωσαν πάνω από 10 ευρώ για την εκτέλεση της συνταγής αναλωσίμων, τη στιγμή που το αντίστοιχο ποσοστό το 2022 ανέρχονταν σε 16,5%.
Αξιοσημείωτο είναι ότι περί το 50% δηλώνει ότι πληρώνει κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο πάνω από 10 ευρώ, τη στιγμή που δεν θα έπρεπε να πληρώνουν απολύτως τίποτα, ενώ το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν πληρώνει τίποτα, έχει πέσει στο μισό (30,2%), σε σχέση με το 2022 (62,1%).
Αναφορικά με το «εάν το ραντεβού με τον θεράποντα ιατρό γίνεται στον προκαθορισμένο χρόνο», παρατηρείται ότι γίνεται σε μικρότερο πια βαθμό. Το 33,5% δηλώνει ότι υπάρχει καθυστέρηση, ενώ το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 20,8%. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού στο σακχαρώδη διαβήτη.
Κλινικές Μελέτες
Στόχος της μελέτης είναι η διερεύνηση των συνηθειών των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 1 και τύπου 2 αναφορικά με τη συνταγογράφηση φαρμάκων, αναλωσίμων υγειονομικών και ιατροτεχνολογικών υλικών, τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν σχετικά με την επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό τους, τη συνταγογράφηση, την εκτέλεση των συνταγών (πλήρη ή μερική), τα ποσά που δαπανούν για τη φαρμακευτική τους αγωγή κλπ. Επιπλέον, η φετινή έρευνα εστιάζει και στις Κλινικές Μελέτες, αποσκοπώντας να αναδείξει το επίπεδο πληροφόρησης των πασχόντων σε αυτό το πεδίο, αλλά και τα πολλαπλά οφέλη τους στη διαχείριση του Σακχαρώδη Διαβήτη.
Το 40,4% του δείγματος σχετικά με τη συμμετοχή στις κλινικές μελέτες επισημαίνει ότι δεν γνωρίζει για τους κινδύνους για την υγεία του, ενώ ένα 30,5% εξ’ αυτών «διαφωνεί απόλυτα» ότι υπάρχει πιθανός κίνδυνος, με το 14,7% να «διαφωνεί» και το 14,4% να «συμφωνεί» ή «συμφωνεί απόλυτα», κρίνοντας πως είναι ορατοί οι κίνδυνοι.
Την ίδια στιγμή, το 62,4% των συμμετεχόντων στις κλινικές δοκιμές θεωρούν πως έχουν πολλαπλά οφέλη για τον ασθενή.
Παρατηρώντας τις διαπιστώσεις που αφορούν στις Κλινικές Μελέτες, το γεγονός ότι οι περισσότεροι απαντούν σχεδόν σε όλες τις ερωτήσεις «Ούτε συμφωνώ- ούτε διαφωνώ» καταδεικνύει ότι π κόσμος είναι απληροφόρητος και δεν γνωρίζει αρκετά όσον αφορά σε αυτόν τον επιστημονικό τομέα, όπως σημειώνει ο Χρήστος Δαραμήλας.
Στόχος του 2ndDiabetesEmpowermentForum, το οποίο πλαισίωσαν διακεκριμένοι ομιλητές από τον χώρο της υγείας και της επιστημονικής κοινότητας, ήταν, αφενός η περαιτέρω ενδυνάμωση των τοπικών Συλλόγων, μέσα από την παρουσίαση σημαντικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών κατά τη διεξαγωγή workshops ανά θεματική ενότητα, αφετέρου η ενίσχυση του ρόλου των δημοσιογράφων, με σκοπό την υποστήριξη και ανάδειξη των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πάσχοντες στην καθημερινότητά τους τόσο στην περιφέρεια όσο και στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Το 2ndDiabetesEmpowermentForum υποστήριξαν ως χορηγοί: Χρυσοί Χορηγοί οι εταιρείες Hemoglobe και NovoNordisk, Υποστηρικτής της δράσης η Αbbott Laboratories και Χορηγοί Φιλοξενίας οι εταιρείες ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ – ΛΙΛΛΥ, Astrazeneca, Ascensia και Μenarini. Η συνδρομή τους ήταν πολύτιμη και συνέβαλε σημαντικά στην υλοποίηση της πρωτότυπης αυτής δράσης της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, που πραγματοποιήθηκε, με ιδιαίτερη επιτυχία, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα