ΠαθήσειςΣυγκυτιακός ιός (RSV): Τα συμπτώματα και τι θεραπεία υπάρχει

Συγκυτιακός ιός (RSV): Τα συμπτώματα και τι θεραπεία υπάρχει

- Advertisement -

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), που προκαλεί λοιμώξεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού, είναι τόσο συνηθισμένος που τα περισσότερα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό έως την ηλικία των 2 ετών.

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), που προκαλεί λοιμώξεις των πνευμόνων και της αναπνευστικής οδού, είναι τόσο συνηθισμένος που τα περισσότερα παιδιά έχουν μολυνθεί από τον ιό έως την ηλικία των 2 ετών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) μπορεί επίσης να μολύνει ενήλικες. Σε ενήλικες και μεγαλύτερα, υγιή παιδιά, τα συμπτώματα είναι ήπια και τυπικά μιμούνται εκείνα του κοινού κρυολογήματος.

Σύμφωνα με την Mayo Clinic, ο RSV μπορεί να προκαλέσει σοβαρή λοίμωξη σε μερικά άτομα, όπως:

 • μωρά μικρότερα του 1 έτους
 • ιδιαίτερα πρόωρα βρέφη
 • ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας
 • άτομα με καρδιακή και πνευμονική νόσο
 • οποιονδήποτε με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Τα συμπτώματα

Τα σημάδια και τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό εμφανίζονται περίπου 4-6 ημέρες μετά την έκθεση στον ιό. Σε ενήλικες και μεγαλύτερα παιδιά, ο RSV συνήθως προκαλεί ήπια σημάδια και συμπτώματα που μοιάζουν με κρυολόγημα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • συμφόρηση ή καταρροή
 • ξηρός βήχας
 • χαμηλός πυρετός
 • πονόλαιμος
 • φτέρνισμα
 • πονοκέφαλος
Τι παρατηρείται σε σοβαρές περιπτώσεις

Η λοίμωξη από RSV μπορεί να εξαπλωθεί στην κατώτερη αναπνευστική οδό, προκαλώντας πνευμονία. Τα συμπτώματα τότε μπορεί να είναι:

 • πυρετός
 • σοβαρός βήχας
 • συριγμός
 • γρήγορη αναπνοή ή δυσκολία στην αναπνοή
 • μπλε απόχρωση του δέρματος λόγω έλλειψης οξυγόνου (κυάνωση)
Τα βρέφη επηρεάζονται περισσότερο από τον RSV. Τα συμπτώματα σοβαρής λοίμωξης από RSV σε βρέφη είναι:
 • σύντομη, ρηχή και γρήγορη αναπνοή
 • δυσκολία στην αναπνοή
 • βήχας
 • κακή σίτιση
 • ασυνήθιστη κόπωση (λήθαργος)
 • ευερεθιστότητα

Τα περισσότερα παιδιά και ενήλικες αναρρώνουν σε 1-2 εβδομάδες, αν και μερικά άτομα μπορεί να έχουν επαναλαμβανόμενο συριγμό. Σοβαρή ή απειλητική για τη ζωή λοίμωξη από RSV που απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο μπορεί να εμφανιστεί σε πρόωρα βρέφη ή σε οποιονδήποτε έχει χρόνια καρδιακά ή πνευμονικά προβλήματα.

Δύο τύποι αναπνευστιών ιών: RSV και COVID-19

Επειδή ο RSV και η COVID-19 είναι και οι δύο τύποι αναπνευστικών ιών, ορισμένα συμπτώματα του RSV και της COVID-19 μπορεί να είναι παρόμοια. Στα παιδιά, η COVID-19 συχνά οδηγεί σε ήπια συμπτώματα όπως πυρετό, καταρροή και βήχα. Για τους ενήλικες με COVID-19, τα συμπτώματα μπορεί να είναι πιο σοβαρά και μπορεί να περιλαμβάνουν δυσκολία στην αναπνοή.

Η ύπαρξη RSV μπορεί να μειώσει την ανοσία και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης COVID-19 για παιδιά και ενήλικες. Και αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν μαζί, γεγονός που μπορεί να επιδεινώσει τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19.

Εάν έχετε συμπτώματα αναπνευστικής νόσου, ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει εξέταση για COVID-19.

Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Αιτίες

Ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός εισέρχεται στο σώμα μέσω των ματιών, της μύτης ή του στόματος.

Εξαπλώνεται εύκολα μέσω του αέρα σε μολυσμένα αναπνευστικά σταγονίδια.

Εσείς ή το παιδί σας μπορεί να μολυνθείτε εάν κάποιος με RSV βήξει ή φτερνιστεί κοντά σας.

Ο ιός μεταδίδεται και σε άλλους μέσω άμεσης επαφής, όπως χειραψία.

Ο RSV μπορεί να επιβιώσει για ώρες σε σκληρά αντικείμενα όπως τραπέζια και παιχνίδια. Αν αγγίξετε το στόμα, την μύτη ή τα μάτια σας αφότου έχετε αγγίξει ένα μολυσμένο αντικείμενο, τότε είναι πιθανό να κολλήσετε τον ιό.

Ένα μολυσμένο άτομο είναι πιο μεταδοτικό κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας περίπου μετά την μόλυνση. Αλλά σε βρέφη και σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό, ο RSV μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται ακόμη και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων, για έως και έναν μήνα.

Παράγοντες κινδύνου

Μέχρι την ηλικία των 2 ετών, τα περισσότερα παιδιά θα έχουν μολυνθεί από τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, αλλά μπορεί να μολυνθούν περισσότερες από μία φορές. Τα παιδιά που πηγαίνουν σε νηπιαγωγεία ή που έχουν αδέρφια που πηγαίνουν στο σχολείο διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης και επαναμόλυνσης. Η εποχή του RSV είναι το φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης.

Άτομα με αυξημένο κίνδυνο σοβαρών λοιμώξεων από RSV περιλαμβάνουν:
 • βρέφη (ιδιαίτερα πρόωρα βρέφη ή μωρά 6 μηνών ή μικρότερα)
 • παιδιά που έχουν συγγενή ή χρόνια πνευμονοπάθεια
 • παιδιά ή ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα
 • παιδιά που έχουν νευρομυϊκές διαταραχές, όπως μυϊκή δυστροφία
 • ενήλικες με καρδιοπάθεια ή πνευμονική νόσο
 • ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ειδικά άτομα 65 ετών και άνω
Αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV): Θεραπευτική αγωγή

Η θεραπεία για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό γενικά περιλαμβάνει μέτρα αυτοεξυπηρέτησης για να κάνετε το παιδί σας να νιώθει πιο άνετα (υποστηρικτική φροντίδα). Αλλά μπορεί να χρειαστεί νοσοκομειακή περίθαλψη εάν εμφανιστούν σοβαρά συμπτώματα.

Υποστηρικτική φροντίδα

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα φάρμακο χωρίς ιατρική συνταγή για την μείωση του πυρετού. (Προσοχή: Μην δίνετε ποτέ ασπιρίνη σε ένα παιδί!) Η χρήση ρινικών σταγόνων φυσιολογικού ορού και η αναρρόφηση μπορεί να βοηθήσουν στην ανακούφιση της βουλωμένης μύτης. Ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει αντιβιοτικά εάν υπάρχει βακτηριακή επιπλοκή, όπως βακτηριακή πνευμονία.

Κρατήστε το παιδί σας όσο πιο άνετα γίνεται. Δώστε του άφθονα υγρά και προσέξτε για σημάδια απώλειας σωματικών υγρών (αφυδάτωση), όπως ξηροστομία, ελάχιστη έως καθόλου παραγωγή ούρων, βυθισμένα μάτια και υπερβολική ταραχή ή υπνηλία.

Νοσοκομειακή περίθαλψη

Εάν η λοίμωξη από RSV είναι σοβαρή, μπορεί να χρειαστεί παραμονή στο νοσοκομείο. Οι θεραπείες στο νοσοκομείο μπορεί να περιλαμβάνουν:

 • ενδοφλέβια χορήγηση ορού
 • υγροποιημένο οξυγόνο
 • αναπνευστικό μηχάνημα (μηχανικός αερισμός)

Συσκευές εισπνοής (βρογχοδιασταλτικά) ή στεροειδή δεν έχει αποδειχθεί ότι είναι χρήσιμα στη θεραπεία της λοίμωξης από RSV.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής και θεραπείες στο σπίτι

Ενδέχεται να μην μπορείτε να μειώσετε τη διάρκεια μιας λοίμωξης από αναπνευστικό συγκυτιακό ιό, αλλά μπορείτε να προσπαθήσετε να ανακουφίσετε ορισμένα σημάδια και συμπτώματα.

Εάν το παιδί σας έχει RSV, κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να το παρηγορήσετε ή να το αποσπάσετε – αγκαλιάστε το, διαβάστε του ένα βιβλίο ή παίξτε ένα ήσυχο παιχνίδι. Άλλες συμβουλές για την ανακούφιση των συμπτωμάτων είναι:

Δημιουργήστε υγρή ατμόσφαιρα στο σπίτι

Διατηρήστε το δωμάτιο ζεστό αλλά όχι υπερθερμασμένο. Εάν ο αέρας είναι ξηρός, ένας υγραντήρας ή ατμοποιητής με κρύο νέφος μπορεί να υγράνει τον αέρα και να βοηθήσει στην μείωση της συμφόρησης και του βήχα. Φροντίστε να διατηρείτε τον υγραντήρα καθαρό για να αποτρέψετε την ανάπτυξη βακτηρίων και μούχλας.

Πίνετε πολλά υγρά

Συνεχίστε να θηλάζετε ή να ταΐζετε το βρέφος σας με μπιμπερό όπως θα κάνατε συνήθως. Για μεγαλύτερα παιδιά και ενήλικες, να έχετε πάντα δίπλα σας ένα ποτήρι νερό. Πιείτε ζεστά υγρά, όπως σούπες, που μπορεί να βοηθήσουν στην χαλάρωση των παχύρρευστων εκκρίσεων. Τα παγάκια μπορεί επίσης να είναι καταπραϋντικά.

Δοκιμάστε ρινικές σταγόνες φυσιολογικού ορού

Οι σταγόνες χωρίς ιατρική συνταγή είναι ένας ασφαλής, αποτελεσματικός τρόπος για την ανακούφιση της συμφόρησης, ακόμη και για μικρά παιδιά. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας και τις οδηγίες στο προϊόν.

Χρησιμοποιήστε παυσίπονα χωρίς ιατρική συνταγή

Μπορεί να σας βοηθήσουν στην μείωση του πυρετού και στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Ρωτήστε έναν γιατρό για τη σωστή δόση για την ηλικία του παιδιού σας.

Μείνετε μακριά από τον καπνό του τσιγάρου

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ