Με τον πόνο στον ώμο, άλλες φορές μπορεί να έχετε έναν ελαφρύ τραυματισμό που ερεθίζεται όταν κοιμάστε στο πλάι. «Ο πλάγιος ύπνος μπορεί μερικές φορές να αυξήσει την πίεση στον [τραυματισμένο] τένοντα ή την άρθρωση, οδηγώντας σε αυξημένο πόνο και φλεγμονή», εξηγεί ο ορθοπεδικός χειρουργός στο Coast Medical Center της Καλιφόρνια, Trong Nguyen.
Με αυτό τον πόνο το σώμα σας προσπαθεί να σας δείξει τι δεν πηγαίνει καλά. Παρακάτω θα διαβάσετε τα 8 πράγματα που μπορεί να σημαίνει για την υγεία σας ο πόνος στον ώμο.
Τα 7 πράγματα που δείχνει το σώμα σου με τον πόνο στον ώμο
- Θυλακίτιδα
- Εξαρθρωμένος ώμος
- Διαχωρισμένος ώμος
- «Παγωμένος» ώμος
- Οστεοαρθρίτιδα ώμου
- Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
- Τραυματισμός του περιστροφικού πετάλου
Το περιστροφικό πέταλο είναι μία ομάδα από μύες και τένοντες που περιβάλλουν την άρθρωση του ώμου. Τα τεντώματα ή τα σκισίματα είναι ένα κοινό πρόβλημα καθώς κάποιος μεγαλώνει. «Πολλοί ασθενείς με προβλήματα στροφικού πετάλου αισθάνονται αυξημένο πόνο τη νύχτα», λέει ο Brian Lee, ορθοπεδικός χειρουργός στο Ινστιτούτο Cedars-Sinai Kerlan-Jobe στο Λος Άντζελες.
Οι τραυματισμοί του περιστροφικού πετάλου μπορεί να προκληθούν από την επανειλημμένη εκτέλεση της ίδιας κίνησης του ώμου, όπως συμβαίνει στο μπέιζμπολ, το τένις ή το μπάσκετ, ή από εργασίες όπως η ξυλουργική ή η ζωγραφική. Είναι πιο συχνοί σε ενήλικες άνω των 60 ετών, σύμφωνα με την Mayo Clinic.
Ο πόνος είναι αμβλύς και μπορεί να παρατηρήσετε ότι το χέρι σας αισθάνεται αδύναμο κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ δυσκολεύεστε να κάνετε εργασίες όπως το να φτάνετε πάνω από το κεφάλι σας ή να βουρτσίζετε τα μαλλιά σας.
Θυλακίτιδα
Η θυλακίτιδα του ώμου είναι η φλεγμονή του προστατευτικού «μαξιλαριού» γύρω από τις αρθρώσεις του ώμου και μπορεί να προκαλέσει παρόμοια συμπτώματα με έναν τραυματισμό του περιστροφικού πετάλου. Εκτός από τον πόνο όταν ξαπλώνετε μπορεί να νιώθετε την περιοχή δύσκαμπτη. Επίσης μπορεί να πονάτε όταν προσπαθείτε να μετακινήσετε τον ώμο ειδικά όταν κάνετε μια κίνηση από πάνω.
Οποιοσδήποτε μπορεί να εμφανίσει θυλακίτιδα ώμου, αλλά είστε πιο επιρρεπείς εάν παίζετε αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο. Οι ζωγράφοι, οι οικοδόμοι και οι ξυλουργοί διατρέχουν επίσης υψηλότερο κίνδυνο.
Εξαρθρωμένος ώμος
Ο ώμος μπορεί να εξαρθρωθεί όταν το οστό του άνω βραχίονα ξεπροβάλει από την υποδοχή του ώμου. Μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο, ακόμη και όταν ξαπλώνετε, καθώς και πρήξιμο ή μώλωπες.
Μπορεί να μην μπορείτε να μετακινήσετε τον ώμο και να φαίνεται παραμορφωμένος ή εκτός θέσης, σύμφωνα με την Mayo Clinic. Μερικοί άνθρωποι αισθάνονται επίσης πόνο ή μούδιασμα σε όλο το χέρι τους. Οι εξαρθρώσεις προκαλούνται συχνά από ξαφνικό χτύπημα.
Διαχωρισμένος ώμος
Σοβαρές πτώσεις και τραυματισμοί από αθλήματα επαφής μπορεί να προκαλέσουν διαχωρισμό στον ώμο, στον οποίο οι σύνδεσμοι μεταξύ της κλείδας και της ωμοπλάτης σκίζονται.
Ένας τέτοιος τραυματισμός μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο στην κορυφή του ώμου και ο πόνος μπορεί να είναι χειρότερος όταν ξαπλώνετε στην τραυματισμένη πλευρά. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ένα εξόγκωμα γύρω από την τραυματισμένη περιοχή.
«Παγωμένος» ώμος
Ο «παγωμένος» ώμος συμβαίνει όταν η κάψουλα του συνδετικού ιστού που περικλείει την άρθρωση του ώμου πυκνώσει και σφίγγει, περιορίζοντας την κίνηση της άρθρωσης του ώμου. Μπορεί να προκαλέσει δυσκαμψία στον ώμο και πόνο που επιδεινώνεται τη νύχτα.
Οι ειδικοί δεν καταλαβαίνουν πλήρως γιατί μερικοί άνθρωποι παρουσιάζουν αυτόν τον τραυματισμό. Είναι πιο συνηθισμένος ενήλικες άνω των 40 ετών, σε άτομα που έχουν υποστεί τραυματισμό του περιστροφικού πετάλου ή χειρουργική επέμβαση στον ώμο και σε άτομα με παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η νόσος του Πάρκινσον και τα προβλήματα του θυρεοειδούς.
Οστεοαρθρίτιδα ώμου
Η οστεοαρθρίτιδα, η οποία συμβαίνει όταν επιδεινώνεται η κατάσταση του χόνδρου που καλύπτει τις αρθρώσεις, μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε άρθρωση του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του ώμου. Μπορεί να προκαλέσει πόνο και δυσκαμψία που τείνει να επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου και μπορεί να είναι πιο αισθητός την νύχτα. Η οστεοαρθρίτιδα ώμου προκαλείται από την φθορά του χρόνου και γι’ αυτό είναι πιο συχνή σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.
Ρευματοειδής Αρθρίτιδα
Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά λάθος στον υγιή ιστό των αρθρώσεων. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις, συμπεριλαμβανομένων των ώμων.
Αν και η οστεοαρθρίτιδα μπορεί να επηρεάσει μόνο έναν ώμο εντούτοις η ρευματοειδής αρθρίτιδα τείνει να επηρεάζει και τους δύο ώμους καθώς και άλλες αρθρώσεις σε όλο το σώμα.
Οι ηλικιωμένοι, ιδιαίτερα οι γυναίκες, είναι πιο επιρρεπείς στην ανάπτυξη ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η γενετική, το κάπνισμα και η παχυσαρκία μπορούν επίσης να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου, σημειώνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).
Πώς να ανακουφίσετε τον πόνο στον
Ο νυχτερινός πόνος στον ώμο που προκαλείται από έναν τραυματισμό θα υποχωρήσει καθώς η τραυματισμένη περιοχή επουλώνεται. Παράλληλα η αλλαγή του τρόπου που κοιμάστε μπορεί να κάνει τη διαφορά.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν ότι ο ύπνος σε όρθια ή ημι-όρθια θέση μπορεί να ανακουφίσει λίγο από τον πόνο. Αυτό μπορεί να είναι τόσο απλό όσο να κοιμάσαι σε ανάκλιντρο ή να χρησιμοποιείς μαξιλάρια ή σφήνα στο κρεβάτι σου για να στηρίξεις τον κορμό», αναφέρει ο Brian Lee.
Το τέντωμα πριν τον ύπνο μπορεί επίσης να είναι χρήσιμο. Τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία συνιστούν να σηκώνετε τους ώμους σας πάνω-κάτω και να κυλάτε τους ώμους σας με κίνηση προς τα πίσω. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε διατάσεις τοίχου στις οποίες φτάνετε τα δάχτυλά σας όσο πιο ψηλά μπορείτε στον τοίχο για να τεντώσετε την περιοχή των ώμων και του στήθους σας.
Πόνος στον ώμο: 5 τρόποι αντιμετώπισης
Ο πόνος στον ώμο μπορεί να κάνει τη ζωή σας πιο δύσκολη, είτε εμφανίζεται τη νύχτα και διαταρράσει τον ύπνο σας, είτε περιορίζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικοί τρόποι που βοηθούν στην ανακούφιση του πόνου. Παρακάτω ο εξειδικευμένος ορθοπαιδικός χειρουργός ώμου Γεώργιος Κόλλιας μοιράζεται 5 εύκολους τρόπους για να ανακουφιστείτε από τον πόνο στον ώμο.
Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα & Μυοχαλαρωτικά
Τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση από τον πόνο και τη φλεγμονή. Τα συνταγογραφούμενα μυοχαλαρωτικά μπορεί να είναι σε θέση να ανακουφίσουν τα συμπτώματά σας εάν έχετε μυϊκή ένταση ή σπασμούς γύρω από την άρθρωση του ώμου.
Τα παραπάνω φάρμακα δεν συνιστώνται για μακροχρόνια χρήση. Μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών, στομαχικών προβλημάτων και νεφρικής βλάβης. Τα φάρμακα αυτά πρέπει να λαμβάνονται πάντα με συνταγή ορθοπαιδικού, κατόπιν λεπτομερούς κλινικής εξέτασης.
Παγοθεραπεία ή Θερμοθεραπεία
Οι κρύες κομπρέσες μπορούν να μειώσουν το πρήξιμο και τον έντονο πόνο στους ώμους, ιδιαίτερα σε περιπτπώσεις τενοντίτιδας. Εφαρμόστε μια παγοκύστη ή παγωμένη συσκευασία με τζελ στον ώμο σας για 20 λεπτά τη φορά, έως και πέντε φορές την ημέρα. Φροντίστε να τυλίξετε την κρύα κομπρέσα σας σε μια πετσέτα πριν την απλώσετε στο δέρμα σας.
Η θερμοθεραπεία μπορεί να χαλαρώσει τους μύες και να συμβάλλει στη βελτίωση της δυσκαμψίας. Μια θερμαινόμενη συσκευασία τζελ, ένα θερμαντικό επίθεμα ή ένα ζεστό ντους μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εφαρμογή θερμότητας και την επίτευξη μυοχάλασης.
Ανάρτηση Ώμου
Η ανάρτηση βοηθά στην ανακούφιση του ώμου από τον πόνο. Μπορεί να εφαρμοστεί ακόμα και την νύκτα κατα τη διάρκεια του ύπνου και να συμβάλλει σημαντικά στη μείωση του πόνου που οφείλεται σε προβλήματα των τενόντων.
Τροποποίηση των καθημερινών δραστηριοτήτων
Πολλές φορές ο πόνος στον ώμο προκαλείται από υπερβολική χρήση του άνω άκρου, οπότε συστήνεται η ανάπαυση και η αποφυγή των δραστηριοτήτων που προκαλούν έντονο πόνο.
Ασκήσεις ενδυνάμωσης των μυών του ώμου
Οι ειδικές ασκήσεις ενδυνάμωσης και η διάταση των μυών του ώμου μπορούν να μειώσουν τον πόνο και να αυξήσουν το εύρος κίνησης της άρθρωσης. Εάν οι ασκήσεις επιδεινώνουν τον πόνο σας, “ακούστε το σώμα σας” και σταματήστε. Αφιερώστε χρόνο για προθέρμανση πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε άσκηση και καταφύγετε στη βοήθεια ενός ειδικού (γυμναστή, φυσικοθεραπευτή) με γνώση στην πρόληψη και την αποφυγή των αθλητικών κακώσεων.
Photo: Pixabay