Η οστεοπόρωση, είναι μια σύνθετη ασθένεια, η οποία προκαλείται τόσο από γενετικούς όσο και από περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Annals of the Rheumatic Diseases», δείχνει, ότι, η διαβίωση σε πράσινες γειτονιές σχετίζεται με υψηλότερη οστική πυκνότητα και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης οστεοπόρωσης.
Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία για σχεδόν 400.000 άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη της UK Biobank. Στο πλαίσιο της μακροχρόνιας μελέτης, οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα σχετικά με την «έκθεση των ανθρώπων στο πράσινο», η οποία μετράται με ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο εργαλείο που ονομάζεται Δείκτης Βλάστησης Κανονικοποιημένης Διαφοράς (NDVI). Οι ερευνητές χρησιμοποιούν δορυφορικές εικόνες για να υπολογίσουν την ποσότητα πρασίνου στην περιοχή κατοικίας τους.
Μελέτη
Στη μελέτη συμμετείχαν άτομα με μέση ηλικία 56 ετών τα οποία παρακολουθήθηκαν κατά μέσο όρο για 12 χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου παρακολούθησης περίπου 9.307 άτομα διαγνώστηκαν με οστεοπόρωση. Η στατιστική ανάλυση αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ζούσαν σε πιο πράσινες γειτονιές είχαν «αυξημένη οστική δύναμη» και λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν οστεοπόρωση κατά την περίοδο παρακολούθησης.
«Η μελέτη μας χρησιμοποίησε μια μεγάλη πανεθνική μελέτη για να εξετάσει τη σχέση μεταξύ του αστικού πρασίνου και της υγείας των οστών», έγραψαν οι ερευνητές από το Central South University στην Changsha της Κίνας.
«Τα ευρήματα αυτής της μελέτης παρουσιάζουν τα πρώτα στοιχεία που δείχνουν ότι το αστικό πράσινο σχετίζεται με υψηλότερη οστική δύναμη και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης οστεοπόρωσης», πρόσθεσαν.
Οστεοπόρωση και ατμοσφαιρική ρύπανση
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να κάνει τα οστά πιο εύθραστα μέσω της έλλειψης βιταμίνης D, της ορμονικής διαταραχής, της φλεγμονής και του οξειδωτικού στρες.
Η ομάδα επισημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι που ζουν σε πιο πράσινες γειτονιές έχουν περισσότερες ευκαιρίες για σωματική άσκηση, η οποία θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει ρόλο στη μείωση του κινδύνου ενός ατόμου να αναπτύξει οστεοπόρωση. Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις του πρασίνου στην οστεοπόρωση φάνηκε επίσης να είναι πιο εμφανείς σε άτομα με χαμηλό γενετικό κίνδυνο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα