ΠαθήσειςΟ καρκίνος του πνεύμονα 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα

Ο καρκίνος του πνεύμονα 1η αιτία θανάτου από καρκίνο στη χώρα

- Advertisement -

Το τσιγάρο είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στην Ελλάδα, με τον καρκίνο του πνεύμονα να έχει την “πρωτειά” σε θανάτους στη χώρα μας σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου. Τα παραπάνω προκύπτουν από την έρευνα του ΟΟΣΑ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρκίνου μεθαύριο.

Το τσιγάρο είναι ο κυριότερος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο στην Ελλάδα, με τον καρκίνο του πνεύμονα να έχει την “πρωτειά” σε θανάτους στη χώρα μας σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Σύμφωνα με τη μελέτη, υπολογίζεται ότι το 2020 η Ελλάδα κατέγραψε 62.500 νέες διαγνώσεις καρκίνου, που αντιστοιχεί σε 526 νέες περιπτώσεις ανά 100.000 πληθυσμού. Ο αριθμός είναι χαμηλότερος συγκριτικά με το μέσο όρο της Ε.Ε Ωστόσο, η μείωση της θνησιμότητας λόγω καρκίνου στη χώρα μας ακολουθεί πιο αργό ρυθμό από τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ.

Συνολικά, ο καρκίνος στην Ελλάδα αντιπροσώπευε έναν σε τέσσερις θανάτους το 2019, με τον καρκίνο του πνεύμονα να είναι η κύρια αιτία θανάτου από οποιοδήποτε τύπο καρκίνου. Οπως σημειώνει ο ΟΟΣΑ σε σχέση με τις αιτίες του επιπολασμού του καρκίνου του πνεύμονα, το κάπνισμα φαίνεται ότι έχει σημαντικό ρόλο. Παρότι είχε μειωθεί τις τελευταίες δύο δεκαετίες, ένας στους τέσσερις ενήλικες κάπνιζε καθημερινά το 2019. Πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ.

Αναλογία θανάτων…

Πιο αναλυτικά, το 2019, ο καρκίνος του πνεύμονα ήταν υπεύθυνος για περίπου 59 θάνατους ανά 100.000 πληθυσμού. Ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί το 5,7% του συνόλου των θανάτων και παραμένει η τρίτη κύρια αιτία θανάτου συνολικά, ακολουθώντας καρδιακά και εγκεφαλοαγγειακά νοσήματα (ΕΛΣΤΑΤ, 2022). Η κατάσταση αυτή μπορεί να εξηγηθεί μόνο από την υψηλή επικράτηση του καπνίσματος στον ελληνικό πληθυσμό.

Η θνησιμότητα από καρκίνο του παχέος εντέρου έχει αυξηθεί ελαφρώς τα τελευταία 10 χρόνια, αποτελώντας τη δεύτερη κορυφαία αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ελλάδα, καταγράφοντας 22 θανάτους ανά 100 000 πληθυσμού το 2019. Μεταξύ 2011 και 2019, θνησιμότητα από καρκίνο του παγκρέατος στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 12 % και η θνησιμότητα από καρκίνο του μαστού κατά 5%, ενώ μειώθηκαν σε ολόκληρη την ΕΕ. Η
αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο του μαστού είναι ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην ανίχνευση και θεραπεία της νόσου.

Στην έκθεση του ΟΟΣΑ σημειώνεται ότι μια δεκαετία οικονομικής λιτότητας είχε βαθιά επίδραση στους κοινωνικούς καθοριστικούς παράγοντες της υγείας στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεταξύ των φτωχότερων πληθυσμιακών ομάδων, υπονομεύοντας τις προσπάθειες για ελαχιστοποίηση της επίπτωσης παραγόντων κινδύνου που μπορούν να προληφθούν μέσω υιοθέτησης πιο υγιεινών τρόπων ζωής.

Προσυμπτωματικός έλεγχος

Εκμεταλλευόμενη πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης η χώρα μας βρίσκεται σε προσπάθεια οργάνωσης προγραμμάτων προσυμπτωματικού ελέγχου, απαραίτητο .. στάδιο στον σχεδιασμό αντιμετώπισης του καρκίνου. Ηδη “τρέχει” δωρεάν πρόγραμμα μαστογραφιών και ακολουθούν από αυτό το μήνα προγράμματα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε ό,τι αφορά στις μαστογραφίες έχουν σταλεί 1,3 εκατομμύρια μηνύματα και έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 80.000 μαστογραφίες. Σχεδόν 5000 γυναίκες βρέθηκαν με πρώιμα ευρήματα έχοντας ήδη μπει στο δρόμο της θεραπείας.

Η μείωση των βλαβερών συνεπειών του καπνίσματος και ένα συνολικό πρόγραμμα για την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα είναι στους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, που αναγνωρίζει ότι η αντικαπνιστική εκστρατεία πρέπει να ενισχυθεί. Σκοπός είναι η δημιουργία μιας smoke – free γενιάς, δηλαδή τα παιδιά που θα γεννηθούν το 2025 να μην καπνίσουν ποτέ. Με δεδομένη τη δημοτικότητα του ατμίσματος στις νεαρές ηλικίες, το υπουργείο Υγείας έχει βάλει προτεραιότητα την καταπολέμηση και του ατμίσματος εκτός από το τσιγάρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ