ΠαθήσειςΚορωνοϊός: Μήπως τελικά ο long Covid είναι πιο σοβαρός...

Κορωνοϊός: Μήπως τελικά ο long Covid είναι πιο σοβαρός…

- Advertisement -

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ο long Covid συνεχίζει να επηρεάζει την υγεία πολλών ανθρώπων, σύμφωνα με τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής, ένα μη κυβερνητικό ίδρυμα που συμβουλεύει ομοσπονδιακούς φορείς για την επιστήμη και την ιατρική.

Περισσότερα από τέσσερα χρόνια από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, ο long Covid συνεχίζει να επηρεάζει την υγεία πολλών ανθρώπων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«O long Covid μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους σε όλη τη διάρκεια της ζωής, από παιδιά έως ηλικιωμένους, ανεξαρτήτως φύλου και εθνικότητας» αναφέρει το ίδρυμα τονίζοντας πως «ο long Covid συνδέεται με ένα ευρύ φάσμα νέων ή επιδείνωση των συνθηκών υγείας και περιλαμβάνει περισσότερα από 200 συμπτώματα που αφορούν σχεδόν κάθε σύστημα οργάνων», σύμφωνα με τους New York Times.

Πόσοι άνθρωποι έχουν long Covid

Η έκθεση ανέφερε στοιχεία από το 2022, τα οποία υποδηλώνουν ότι σχεδόν 18 εκατομμύρια ενήλικες και σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μακρά Covid κάποια στιγμή. Την εποχή εκείνης της έρευνας, περίπου 8,9 εκατομμύρια ενήλικες και 362.000 παιδιά είχαν την πάθηση.

Οι έρευνες έδειξαν ότι η επικράτηση του long Covid μειώθηκε το 2023, αλλά, για αδιευκρίνιστους λόγους, έχει αυξηθεί φέτος. Από τον Ιανουάριο, τα στοιχεία έδειξαν ότι σχεδόν το 7 τοις εκατό των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν μακρά Covid.

Διάγνωση και συνέπειες

Δεν υπάρχει ακόμα επίσημος τρόπος για τη διάγνωση του long Covid ενώ δεν υπάρχουν επίσημες θεραπείες.

Τα άτομα που αρρωσταίνουν πιο σοβαρά από την αρχική τους μόλυνση από κορονοϊό είναι πιο πιθανό να έχουν μακροχρόνια συμπτώματα

«Δεν υπάρχει μια ενιαία προσέγγιση για την αποκατάσταση και κάθε άτομο θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα προσαρμοσμένο στις περίπλοκες ανάγκες του», ανέφεραν οι Εθνικές Ακαδημίες, συμβουλεύοντας ότι οι γιατροί δεν πρέπει να απαιτούν από τους ασθενείς να έχουν θετικό τεστ κορωνοϊού για να διαγνωστούν με long Covid.

Η έκθεση ανέφερε ότι μερικά από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα – όπως οι ζαλάδες και η χρόνια κόπωση – μπορούν να εμποδίσουν τους ανθρώπους να επιστρέψουν στην εργασία τους και θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν επίδομα αναπηρίας, αν και τα συμπτώματά τους μπορεί να μην ταιριάζουν στις τρέχουσες κατηγορίες αναπηρίας της Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης.

«Ο long Covid μπορεί να οδηγήσει σε αδυναμία επιστροφής στην εργασία (ή στο σχολείο για παιδιά και εφήβους), κακή ποιότητα ζωής, μειωμένη ικανότητα εκτέλεσης δραστηριοτήτων της καθημερινής ζωής και μειωμένη σωματική και γνωστική λειτουργία για έξι μήνες έως δύο χρόνια ή περισσότερο», ανέφερε η έκθεση.

Άτομα που κινδυνεύουν περισσότερο

Τα άτομα που αρρωσταίνουν πιο σοβαρά από την αρχική τους μόλυνση από κορονοϊό είναι πιο πιθανό να έχουν μακροχρόνια συμπτώματα. Όσοι ήταν αρκετά άρρωστοι για να νοσηλευτούν είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν long Covid.

Όμως, ανέφερε η έκθεση, «ακόμη και άτομα με ήπια αρχική πορεία ασθένειας μπορούν να αναπτύξουν long Covid με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία». Και «δεδομένου του πολύ μεγαλύτερου αριθμού ατόμων με ήπια έναντι σοβαρής νόσου, αποτελούν τη μεγάλη πλειοψηφία των ατόμων με long Covid».

Οι γυναίκες έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν long Covid. Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την έλλειψη επαρκούς εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, την ύπαρξη προϋπαρχουσών ιατρικών παθήσεων ή αναπηρίας και το κάπνισμα.

Ομοιότητες με άλλες χρόνιες παθήσεις

Ορισμένα συμπτώματα είναι όπως εκείνα άλλων καταστάσεων που εμφανίζονται μετά από λοιμώξεις, συμπεριλαμβανομένου του συνδρόμου μυαλγικής εγκεφαλομυελίτιδας/χρόνιας κόπωσης, ινομυαλγίας και συνδρόμου ορθοστατικής ταχυκαρδίας.

Η βιολογική αιτία των συμπτωμάτων είναι ασαφής. Οι θεωρίες περιλαμβάνουν φλεγμονή, θραύσματα εναπομείναντες ιού και απορρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ