Τα νεότερα δεδομένα σχετικά με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός στα παιδιά συνοψίζουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Οι κ. Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, κ. Παναγιώτης Μαλανδράκης, κ. Μαρία Γαβριατοπούλου και κ. Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), αναφέρουν συνοψίζοντας πώς μολονότι η λοίμωξη COVID-19 προσβάλλει συχνότερα ενήλικες σε σχέση με παιδιά, τα παιδιά μπορούν να προσβληθούν και να διαδώσουν τον ιό SARS-CoV-2, ακόμα και αν δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Αν και τα περισσότερα παιδιά θα εμφανίσουν μόνο ήπια συμπτώματα ή θα είναι πλήρως ασυμπτωματικά, σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν νοσοκομειακή φροντίδα, αναπνευστική υποστήριξη και εξαιρετικά σπάνια μπορεί να καταλήξουν εκ της νόσου.
Κορωνοϊός, παιδιά και το σπάνιο σύνδρομο
Μία σπάνια και δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση που μπορούν να εμφανίσουν τα παιδιά με COVID-19 έχει περιγραφεί ως Πολυσυστηματικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο. Τα παιδιά κάτω του ενός έτους και τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως το βρογχικό άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης, τα κληρονομούμενα γενετικά, νευρολογικά και μεταβολικά νοσήματα, οι καρδιακές παθήσεις, τα νοσήματα που προδιαθέτουν σε ανοσοκαταστολή, και η παχυσαρκία εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες για σοβαρή νόσηση.
Κορωνοϊός: Συμπτώματα στα παιδιά
Τα συχνότερα εμφανιζόμενα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά είναι ο πυρετός και ο βήχας, ωστόσο σπανιότερα μπορεί να εμφανίσουν ρινική συμφόρηση ή καταρροή, απώλεια γεύσης ή όσφρησης, πονόλαιμο, δύσπνοια, διάρροιες, ναυτία, κοιλιακό άλγος, κόπωση, κεφαλαλγία, μυαλγίες, ή διαταραχές στην πρόσληψη της τροφής κυρίως σε παιδιά κάτω του ενός έτους.
Σε περίπτωση που ο γονέας νοσεί με λοίμωξη COVID-19, πρέπει να τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προφύλαξης. Σε περίπτωση που το παιδί δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το σπίτι, όπως το συχνό πλύσιμο των χεριών. Απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου από τον ασθενή, η χρήση μάσκας. Η αποστείρωση των αντικειμένων, ο καλός αερισμός του χώρου. Όπως και η παρακολούθηση για την έγκαιρη εμφάνιση συμπτωμάτων.
Αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα και μπορεί να έχει εκτεθεί στον ιό ή έχει εκτεθεί σε μία περιοχή όπου εμφανίζεται μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, τότε το παιδί πρέπει να παραμείνει στο σπίτι. Είναι απαραίτητη η επικοινωνία με τον παιδίατρο. Να εκτιμήσει αν χρειάζεται το παιδί να εξεταστεί ή να ελεγχθεί για COVID-19. Ταυτόχρονα οι γονείς πρέπει να τηρούν όσο το δυνατό να μέτρα προφύλαξης, ώστε να προστατευτούν. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να ενημερωθεί το σχολείο του παιδιού, ιδίως αν το παιδί υποβληθεί σε τεστ για τον SARS-CoV-2, και να ακολουθηθούν οι οδηγίες που έχουν θεσπιστεί στα σχολεία για αντίστοιχες περιπτώσεις.
Παιδιά και σχολείο
Το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μόνο αν έχουν περάσει 10 ημέρες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Να είναι ένα 24ωρο τουλάχιστον απύρετο με σύγχρονη υποχώρηση των υπόλοιπων συμπτωμάτων (εκτός από τις διαταραχές γεύσης και όσφρησης που μπορούν να επιμείνουν για μήνες). Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει το παιδί να καθυστερήσει να εκτιμηθεί σε νοσοκομειακό περιβάλλον, λόγω φόβου διασποράς του ιού. Τα επείγοντα τμήματα των νοσοκομείων είναι κατάλληλα οργανωμένα. Μπορούν να προφυλάξουν τόσο τα παιδιά όσο και τους γονείς από την έκθεση στον ιό. Αν το παιδί εμφανίσει δυσκολία στην αναπνοή, εμμένων πόνο στο στήθος, σύγχυση, ή δεν μπορεί να παραμείνει ξύπνιο ενώ δε δικαιολογείται η αντίστοιχη κούραση, τότε πρέπει επειγόντως να απευθυνθεί σε νοσοκομείο για περαιτέρω διερεύνηση.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα