ΠαθήσειςΚορωνοϊός-Αντισώματα: Μειώνονται γρήγορα σε ασθενείς που ανέρρωσαν

Κορωνοϊός-Αντισώματα: Μειώνονται γρήγορα σε ασθενείς που ανέρρωσαν

- Advertisement -

Το επίπεδο των αντισωμάτων όσων ασθενών ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό μειώθηκε σημαντικά 2 με 3 μήνες μετά τη μόλυνσή τους, κάτι που ισχύει και τόσο για τους ασυμπτωματικούς όσο και για αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα, αναφέρει κινεζική έρευνα που εγείρει ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας από την covid-19.

Το επίπεδο των αντισωμάτων όσων ασθενών ανάρρωσαν από τον κορωνοϊό μειώθηκε σημαντικά 2 με 3 μήνες μετά τη μόλυνσή τους, κάτι που ισχύει και τόσο για τους ασυμπτωματικούς όσο και για αυτούς που εμφάνισαν συμπτώματα, αναφέρει κινεζική έρευνα που εγείρει ερωτήματα για τη διάρκεια της ανοσίας από την covid-19.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine στις 18 Ιουνίου. Η μελέτη φέρνει στο φως τους κινδύνους που ενέχει η δημιουργία «διαβατηρίων ανοσίας» για την covid-19. H έρευνα στηρίζει την παρατεταμένη εφαρμογή υγειονομικών μέτρων. Όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση και η απομόνωση των ομάδων υψηλού κινδύνου, αναφέρουν ερευνητές.

Η έρευνα, που εξέτασε 37 ασυμπτωματικούς ασθενείς και άλλους 37 που εμφάνισαν συμπτώματα, βρήκε ότι το 90% όσων βρέθηκαν θετικοί σε αντισώματα IgG εμφάνισαν μεγάλη μείωση στο ποσοστό τους σε διάστημα 2 με 3 μηνών.

Επίπεδο αντισωμάτων 

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν μεγαλύτερη του 70% τόσο για τους ασυμπτωματικούς ασθενείς όπως και για όσους εμφάνισαν συμπτώματα.

Στα εξουδετερωτικά αντισώματα η μέση ποσοστιαία μείωση ήταν 11,7% για τους ασθενείς που εμφάνισαν συμπτώματα και 8,3% για τους ασυμπτωματικούς.

Την έρευνα διεξήγαγαν ερευνητές στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Chongging, παράρτημα του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης ασθενειών και άλλα ινστιτούτα. Ο καθηγητής ιολογίας στο πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ, κ. Τζιν Ντονγκ-Γιαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, επεσήμανε ότι αυτή δεν αποκλείει το ενδεχόμενο άλλα μέρη του ανοσοποιητικού συστήματος να μπορούν προσφέρουν προστασία από την covid-19.

Κάποια κύτταρα απομνημονεύουν τον τρόπο αντιμετώπισης ενός ιού μετά την πρώτη μόλυνση του ανθρώπου. Μπορούν να παρέχουν αποτελεσματική προστασία, αν η μόλυνση επανεμφανιστεί, εξήγησε. Επιστήμονες εξακολουθούν να ερευνούν αν αυτός ο μηχανισμός ισχύει και για τον νέο κορωνοϊό.

Κορωνοϊός: Καμία «ανοσία της αγέλης» στη Σουηδία

Οι ελπίδες της Σουηδίας να αναπτύξει την ανοσία της αγέλης στην καταπολέμηση του κορωνοϊού δέχτηκε νέο πλήγμα. Νέα μελέτη έδειξε ότι τα επίπεδα αντισωμάτων ήταν λιγότερα από το αναμενόμενο.

Η Σουηδία επέλεξε μια πιο φιλελεύθερη στρατηγική κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Κράτησε ανοιχτά τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και εταιρείες. Το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης έμενε καθηλωμένο πίσω από κλειστές πόρτες.

Ενώ αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Υγείας τόνισαν πως η αποκαλούμενη ανοσία της αγέλης δεν αποτελεί αυτοσκοπό, είπαν επίσης ότι η στρατηγική είναι μόνο η επιβράδυνση της διασποράς του ιού σε βαθμό που οι υπηρεσίες υγείας να μπορούν να το διαχειριστούν, όχι να τον καταστείλουν εντελώς.

Ωστόσο, η μελέτη, η πιο περιεκτική που έχει διεξαχθεί στη Σουηδία, έδειξε ότι μόλις ένα 6,1% των Σουηδών έχει αναπτύξει ικανοποιητικό επίπεδο αντισωμάτων της Covid-19, ποσοστό πολύ χαμηλότερο από το επίπεδο που θεωρείται αρκετό για να επιτευχθεί έστω και μερικώς η ανοσία της αγέλης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ