Ο αντίκτυπος του κοιλιακού λίπους στη γνωστική εξασθένιση είναι πιο έντονος στους μεσήλικες άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες και μπορεί να επηρεάσει μέχρι και τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ.
Το κοιλιακό λίπος ή το λίπος που αποθηκεύεται στην κοιλιακή περιοχή, είτε ως υποδόριος λιπώδης ιστός είτε ως σπλαχνικός λιπώδης ιστός (γύρω από τα κοιλιακά όργανα), σχετίζεται με χειρότερη υγεία του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, ιδίως σε μεσήλικες άνδρες που έχουν επίσης οικογενειακό ιστορικό της νευροεκφυλιστικής νόσου.
Αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα μιας μελέτης που μόλις δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Obesity, η οποία διεξήχθη από ομάδα ερευνητών με συντονιστές τον Michal Schnaider Beeri, διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Herbert Alzheimer, και την Jacqueline Krieger Klein του Ινστιτούτου Rutgers για την Υγεία του Εγκεφάλου.
Ένα από τα πρωτότυπα σημεία της μελέτης, σύμφωνα με τους συγγραφείς της, είναι ότι επικεντρώνεται στη σχέση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και των επιπτώσεών του στη γνωστική εξασθένιση, αντί να αναλύει την επίδραση του βάρους ή του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ).
Η παχυσαρκία, ένας παράγοντας κινδύνου
«Υπάρχουν άφθονα στοιχεία που υποδεικνύουν συσχέτιση μεταξύ της παχυσαρκίας στη μέση ηλικία και του αυξημένου κινδύνου άνοιας σε μεγάλη ηλικία. Η παχυσαρκία στη μέση ηλικία είναι ένας από τους εννέα τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου για άνοια, με 1,6 φορές αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τα μη παχύσαρκα άτομα», γράφουν. «Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες σχετικά με τη σχέση μεταξύ παχυσαρκίας, νόσου Αλτσχάιμερ και γνωστικής έκπτωσης έχουν βασιστεί στο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και στην περιφέρεια μέσης, οι οποίες αντικατοπτρίζουν ανεπαρκώς την κατανομή του σωματικού λίπους».
Έτσι, ανέλυσαν τη σύνθεση του κοιλιακού λιπώδους ιστού (κάτω από το δέρμα και γύρω από το συκώτι και το πάγκρεας) με μαγνητική τομογραφία και διασταύρωσαν τα δεδομένα αυτά με άλλες απεικονιστικές εξετάσεις για τον όγκο του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία σε 204 ενήλικες (μέση ηλικία 59 ετών- το 60% εξ αυτών γυναίκες), των οποίων οι γονείς έπασχαν από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στους μεσήλικες άνδρες που διατρέχουν κίνδυνο εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά όχι στις γυναίκες, η παρουσία υψηλού ποσοστού παγκρεατικού λίπους σχετιζόταν με μεταβαλλόμενους όγκους εγκεφάλου και γνωστικές λειτουργίες, «υποδηλώνοντας μια πιθανή σχέση μεταξύ του κοιλιακού λίπους και της υγείας του εγκεφάλου, ανάλογα με το φύλο», εξηγεί η Beeri.
Συγκεκριμένα, το λίπος που είναι αποθηκευμένο στον σπλαχνικό λιπώδη ιστό και στον υποδόριο λιπώδη ιστό έχουν «διαφορετικές συσχετίσεις τόσο με τη γνωστική λειτουργία όσο και με τους όγκους του εγκεφάλου». Ο υψηλότερος σπλαχνικός λιπώδης ιστός συσχετίστηκε με «χαμηλότερη γνωστική λειτουργία, χαμηλότερο πάχος φλοιού και μικρότερο όγκο εγκεφάλου»- αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για τους άνδρες που μελετήθηκαν με περισσότερο λίπος γύρω από το πάγκρεας.
Αναθεώρηση της συμβατικής χρήσης του ΔΜΣ
Αντίθετα, η παχυσαρκία, όπως μετράται με τον ΔΜΣ, δεν εμφάνισε τόσο ισχυρές συσχετίσεις όσο το κοιλιακό λίπος με τη γνωστική λειτουργία και τον κίνδυνο άνοιας. Οι συγγραφείς αμφισβητούν τη συμβατική χρήση του βάρους ως παράγοντα κινδύνου για εγκεφαλική βλάβη.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ του ποσοστού παγκρεατικού λίπους, της γνωστικής λειτουργίας και του όγκου του εγκεφάλου», λένε οι επιστήμονες και ελπίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα εξηγήσει τους μηχανισμούς που διέπουν αυτές τις συσχετίσεις και θα οδηγήσει σε παρεμβάσεις ειδικά για το φύλο για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου.
«Χρειάζεται περισσότερη έρευνα σχετικά με τη συσχέτιση μεταξύ του ποσοστού παγκρεατικού λίπους, της γνωστικής λειτουργίας και του όγκου του εγκεφάλου», λένε οι επιστήμονες και ελπίζουν ότι η μελλοντική έρευνα θα εξηγήσει τους μηχανισμούς που διέπουν αυτές τις συσχετίσεις και θα οδηγήσει σε παρεμβάσεις ειδικά για το φύλο για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα