ΠαθήσειςΚαρκίνος του στήθους: Εντυπωσιακά ποσοστά επιβίωσης σε νέο φάρμακο

Καρκίνος του στήθους: Εντυπωσιακά ποσοστά επιβίωσης σε νέο φάρμακο

- Advertisement -

Εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες των ίδιων των επιστημόνων, έφερε μια φαρμακευτική θεραπεία από τις Daiichi Sankyo και AstraZeneca, που στοχεύει καρκινικά κύτταρα με ακρίβεια λέιζερ σε ασθενείς που, παρά τον επίπονο κύκλο χημειοθεραπειών, δεν είδαν μεγάλη πρόοδο στη συγκράτηση του μεταστατικού τους καρκίνου.

Εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία ξεπέρασαν ακόμη και τις προσδοκίες των ίδιων των επιστημόνων, έφερε μια φαρμακευτική θεραπεία από τις Daiichi Sankyo και AstraZeneca, που στοχεύει καρκινικά κύτταρα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Μετά τη θεραπεία, οι ασθενείς αυτοί είδαν την ανάπτυξη των καρκινικών τους όγκων να επιβραδύνεται και τη ζωή τους να παρατείνεται σε πρωτοφανή, για τη σοβαρότητα της ασθένειάς τους, επίπεδα.

Η νέα μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Κοινότητας Κλινικής Ογκολογίας και δημοσιεύτηκε την Κυριακή στο New England Journal of Medicine κάνει τους επιστήμονες να αισιοδοξούν ότι η ζωή «ενός τεράστιο αριθμού ασθενών» ίσως επηρεαστεί θετικά μετά από αυτές τις διαπιστώσεις.

Η μελέτη εστιάζει σε μια συγκεκριμένη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη, την HER2, η οποία εντοπίζεται συχνά στον καρκίνο του μαστού, καθώς και σε άλλους τύπους καρκίνου.

Eντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στη θεραπεία καρκίνων

Τα φάρμακα που μπλοκάρουν αυτή τη συγκεκριμένη μεταλλαγμένη πρωτεΐνη είχαν εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα στη θεραπεία καρκίνων του μαστού που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου εποικισμένος με αυτήν την πρωτεΐνη, μετατρέποντας τους θετικούς στο HER2 καρκίνους του μαστού από εκείνους με μερικές από τις χειρότερες προγνώσεις σε εκείνους όπου οι ασθενείς τα πάνε πολύ καλά.

Το πρόβλημα είναι ότι οι περιπτώσεις με HER2 συνιστούν μόλις το 15-20% των καρκίνων του μαστού.

Οι ασθενείς που έχουν μόνο λίγα κύτταρα HER2 δεν βοηθιούνται από τα συγκεκριμένα φάρμακα.

Αυτοί οι ασθενείς υφίστανται άλλες μεταλλάξεις στα καρκινικά τους κύτταρα, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την ανάπτυξη των όγκων και οι οποίες δυστυχώς δεν κάμπτονται από τις χημειοθεραπείες.

Πειραματικό χάπι Enhertu

Η κλινική δοκιμή διενεργήθηκε από τις φαρμακευτικές εταιρείες Daiichi Sankyo και AstraZeneca και περιλάμβανε 557 ασθενείς με μεταστατικό καρκίνο του στήθους που εμφάνιζαν χαμηλά ποσοστά HER2: τα δύο τρίτα των ασθενών έλαβαν το πειραματικό χάπι Enhertu ενώ οι υπόλοιποι υπεβλήθησαν στη συνήθη χημειοθεραπεία.

Στους ασθενείς που πήραν το χάπι, οι όγκοι σταμάτησαν να αναπτύσσονται για περίπου 10 μήνες, ενώ σε αυτούς που έκαναν τη συνηθισμένη χημειοθεραπεία για 5 μήνες.

Οι ασθενείς με το πειραματικό φάρμακο επιβίωσαν για 23,9 μήνες, διάστημα αισθητά μεγαλύτερο σε σχέση με τους 16,8 μήνες αυτών που έλαβαν χημειοθεραπεία.

Το διάστημα των έξι μηνών χαρακτηρίζεται «πρωτάκουστο» για ασθενείς με μεταστατικούς καρκίνους.

Τα αποτελέσματα ήταν τόσο εντυπωσιακά που οι ερευνητές έλαβαν θερμό χειροκρότημα από το κοινό που σηκώθηκε όρθιο όταν άκουσε τα επιστημονικά δεδομένα στο συνέδριο ογκολογίας που έγινε την Κυριακή στο Σικάγο.

Το φάρμακο έχει ήδη εγκριθεί για ασθενείς με καρκίνο του μαστού θετικό σε HER2, ωστόσο λίγοι ανέμεναν ότι θα λειτουργούσε και στην περίπτωση αυτή, καθώς άλλα φάρμακα έχουν στο παρελθόν αποτύχει σε ασθενείς με χαμηλά ποσοστά HER2.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ