Μία νέα μελέτη αποκάλυψε τα τέσσερα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια καρκίνου του παχέος εντέρου σε νεότερους ενήλικες που όλοι πρέπει να προσέχουν.
Κάποτε, ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρούταν μια πάθηση των ηλικιωμένων, ωστόσο πλέον οι χειρουργοί ανησυχούν για μια μυστηριώδη αύξηση των κρουσμάτων σε μεσήλικες, με τα ποσοστά να έχουν διπλασιαστεί σε άτομα κάτω των 55 ετών από τη δεκαετία του 1990.
Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε σήμερα στο Journal of the National Cancer Institute, λοιπόν, αποκάλυψε τέσσερα κοινά προειδοποιητικά σημάδια που εμφανίστηκαν έως και δύο χρόνια πριν από τη διάγνωση: κοιλιακό άλγος, αιμορραγία από το ορθό, συνεχιζόμενη διάρροια και σιδηροπενική αναιμία.
Ο κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνεται ανάλογα με τον αριθμό των συμπτωμάτων
Στην έρευνά τους, οι γιατροί εξέτασαν τα συμπτώματα που καταγράφηκαν σε 5.075 άτομα με πρώιμη έναρξη καρκίνου του παχέος εντέρου, τα οποία εμφανίστηκαν πριν από τα 50ά τους γενέθλια. Κάθε ασθενής με πρώιμο καρκίνο του παχέος εντέρου αντιστοιχίστηκε με κάποιον που δεν έπασχε από τη νόσο.
Στη συνέχεια, οι επιστήμονες εξέτασαν τα ιατρικά αρχεία των ασθενών για να ελέγξουν εάν είχαν κάποιο από τα 17 συμπτώματα που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η ανάλυση αποκάλυψε τέσσερα συμπτώματα, με σχεδόν τους μισούς ασθενείς να ανέφεραν το λιγότερο ένα από αυτά τουλάχιστον τρεις μήνες πριν από τη διάγνωση.
Διαπιστώθηκε, επίσης, ότι ο κίνδυνος διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου αυξανόταν ανάλογα με το πόσα συμπτώματα είχαν οι ασθενείς. Η ύπαρξη του ενός από τα συμπτώματα διπλασίαζε τον κίνδυνο διάγνωσης καρκίνου του παχέος εντέρου, τα δύο αύξησαν τον κίνδυνο κατά 3,5 φορές, ενώ τα τρία ή περισσότερα αύξησαν τον κίνδυνο κατά έξι φορές.
«Ασθένεια κάθε ηλικίας ο καρκίνος του παχέος εντέρου», προειδοποιούν οι επιστήμονες
Ο Δρ. Γιν Κάο, χειρουργός στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον που συμμετείχε στην έρευνα, προειδοποίησε ότι είναι σημαντικό να μην θεωρούμε τον καρκίνο του παχέος εντέρου ως απλώς μια ασθένεια που επηρεάζει τους ηλικιωμένους.
«Θέλουμε οι νεότεροι ενήλικες να γνωρίζουν και να ενεργούν σε αυτά τα δυνητικά πολύ ενδεικτικά σημάδια και συμπτώματα. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα επειδή τα άτομα κάτω των 50 ετών θεωρούνται χαμηλού κινδύνου και δεν κάνουν τακτικό έλεγχο για τον καρκίνο του παχέος εντέρου», ανέφερε ο ειδικός και πρόσθεσε:
«Δεδομένου ότι η πλειονότητα των περιπτώσεων πρώιμης έναρξης καρκίνου του παχέος εντέρου διαγιγνώσκεται μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, είναι σημαντικό να αναγνωρίζονται έγκαιρα και να διεξάγεται διαγνωστική εργασία το συντομότερο δυνατό».
Από την πλευρά της, η Δρ. Cassandra Fritz, γαστρεντερολόγος που ηγήθηκε της μελέτης, είπε ότι συνήθως χρειάζονται περίπου τρεις μήνες από τη στιγμή που ένα άτομο πηγαίνει για πρώτη φορά στο γιατρό για να πάρει μια διάγνωση. Σημειώνει, ωστόσο, ότι στη μελέτη, διαπιστώθηκε πως ορισμένοι ασθενείς είχαν συμπτώματα έως και δύο χρόνια πριν υποβληθούν σε έλεγχο.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα