Δεκαπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού έχουν οι γυναίκες που έχουν μηνιγγίωμα εγκεφάλου, αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε και δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open.
Για αυτό άλλωστε οι επιστήμονες συνιστούν πιο εντατικό έλεγχο στις γυναίκες που έχουν μηνιγγίωμα.
Σύμφωνα με τα ευρήματα και έπειτα από μετανάλυση αρκετών ερευνών η πιθανή σχέση και συσχέτιση του μηνιγγιώματος με την εμφάνιση καρκίνου του μαστού υπεδείχθη πριν 70 χρόνια. Όμως, έως σήμερα δεν υπάρχουν καταληκτικές αποδείξεις.
Οι ερευνητές ανέλυσαν έρευνες γυναικών που διαγνώστηκαν με μηνιγγίωμα και καρκίνο μαστού, συμπεριλαμβάνοντας μεταναλύσεις 18 ερευνών -8 για ασθενείς με μηνιγγίωμα, 5 για ασθενείς με καρκίνο μαστού και 5 στις οποίες πραγματοποιήθηκε αμφίδρομη ανάλυση.
Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς με μηνιγγίωμα, είχαν σχεδόν δεκαπλάσια εμφάνιση καρκίνου μαστού σε σύγκριση με την εμφάνιση στο γενικό πληθυσμό.
Σε ασθενείς με καρκίνο μαστού, η εμφάνιση μηνιγγιώματος ήταν μεγαλύτερη από αυτή του γενικού πληθυσμού αλλά δεν ήταν στατιστικά σημαντική.
Οι ερευνητές υπέδειξαν ορισμένες πιθανές εξηγήσεις για τη σχέση των δυο παθήσεων, όπως έκφραση υποδοχέων ορμονών, αρνητική επίδραση της ακτινοθεραπείας και της ορμονοθεραπείας και υπερδραστηριότητα MYC.
Τι είναι το μηνιγγίωμα εγκεφάλου
Τα μηνιγγιώματα αποτελούν το 15-20% των όγκων του εγκεφάλου και νωτιαίου μυελού, και είναι συχνότερα στις γυναίκες.
Είναι καλοήθεις όγκοι που προέρχονται από κύτταρα της αραχνοειδούς μήνιγγας, της μεμβράνης που επενδύει τον εγκέφαλο και νωταίο μυελό.
Τα μηνιγγιώματα ευρίσκονται σε στενή συνάφεια με τον εγκέφαλο ή τον νωτιαίο μυελό και τον πιέζουν αλλά δεν τον διηθούν.
Μεγαλώνουν σιωπηλά, με αργό ρυθμό σε διάστημα πολλών ετών, χωρίς να προκαλέσουν συμπτώματα παρα μόνο σε προχωρημένα στάδια.
Όταν αποκτήσουν μεγάλο μέγεθος, μπορεί να αρχίζουν να πιέζουν ζωτικές δομές του εγκεφάλου και να δημιουργούν κίνδυνο πρόκλησης αναπηρίας, εάν δεν αντιμετωπισθούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.
Τα μηνιγγιώματα είναι ο συχνότερος τύπος όγκου εγκεφάλου, αλλά ο πάσχων οφείλει να αντιμετωπίσει την διάγνωση με αισιοδοξία, διότι στην πλειονότητα τους, αφαιρούνται με χειρουργική επέμβαση και θεραπεύονται ριζικά.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα