- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
«Ξεκλειδώνει» η διαδικασία προκειμένου οι ασθενείς που πάσχουν από ηπατίτιδα C να αποκτήσουν πρόσβαση σε φαρμακευτική αγωγή (θεραπεία), ανεξαρτήτου σταδίου της νόσου, εκριζώνοντας τον ιό σε διάστημα 8 έως 12 εβδομάδων.
Σε ανάρτηση του, στο facebook, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών «Προμηθέας», Γιώργος Καλαμίτσης επισημαίνει πως «το σχετικό ΦΕΚ που βρίσκεται προς δημοσίευση, προβλέπει τη διεύρυνση των κριτηρίων πρόσβασης στα καινούργια φάρμακα για την αντιμετώπιση την ηπατίτιδα C. Πλέον όλοι οι ασθενείς που ζουν με ηπατίτιδα C, ανεξαρτήτως σταδίου ηπατικής ίνωσης, θα έχουν πρόσβαση σε θεραπείες που εκριζώνουν τον ιό σε διάστημα μόλις 8-12 εβδομάδων!!!»
Η «αθόρυβη νόσος», όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν οι επιστήμονες επειδή δεν παρουσιάζει συμπτώματα για πολλά χρόνια, έχει «ενεργή» παρουσία και στην Ελλάδα καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 75.000 άνθρωποι πάσχουν από ηπατίτιδα C, με το 80% εξ αυτών να μην το γνωρίζουν.
Μετά και τη δημοσίευση του ΦΕΚ, η χώρα μας εντάσσεται και επισήμως στην εκστρατεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) υπό τον τίτλο «Global health sector strategy on viral hepatitis 2016-2021» και στόχο έχει στην εξάλειψη της νόσου μέχρι το 2030.
Η μη έγκαιρη διάγνωση της νόσου μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας με την πάροδο των ετών, όπως κίρρωση ή καρκίνο του ήπατος όπως προειδοποιούν οι επιστήμονες, ενώ η έλλειψη ενημέρωσης την καθιστά και σημαντικό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία.
Εκρίζωση της νόσου
Πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας, Ιωάννης Μπασκόζος επιβεβαίωνε τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας για έμπρακτη εκρίζωση της νόσου, τονίζοντας μάλιστα τη μείζονα σημασία της έγκαιρης διάγνωσης των ασθενών προκειμένου να επιτευχθεί η βελτιστοποίηση της αντιμετώπισης της και τελικώς η εξάλειψή της.
Σχεδόν 1 στους 2 ασθενείς στην Ελλάδα δεν παρακολουθείται από γιατρό για την ηπατίτιδα C, με το 64% να μην γνωρίζει το στάδιο της ηπατικής βλάβης, το 26% των συμμετεχόντων να έχει συλλοίμωξη με HIV και το 21% να νοσεί από ηπατίτιδα Β. Τα χαμηλά εισοδήματα, η υψηλή ανεργία, η απουσία ασφαλιστικής κάλυψης και η δυσκολία πρόσβασης στο Σύστημα Υγείας συνθέτουν το μείγμα της δραματικής εικόνας των συνθηκών διαβίωσης των ασθενών με ηπατίτιδα C – χρηστών ενδοφλεβίων ναρκωτικών.