Τι είναι το διαβητικό πόδι και πώς σχετίζεται με τον διαβήτη; Πόσο σοβαρός είναι ο κίνδυνος ακρωτηριασμού και πώς μπορούμε να τον αποφύγουμε;
Ερωτήσεις κρίσιμες που αφορούν μεγάλο μέρος του πληθυσμού, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι ταλαιπωρούνται με τη συγκεκριμένη πάθηση.
Διαβητικό πόδι είναι μια πάθηση που οφείλεται στον σακχαρώδη διαβήτη και αφορά την αιμάτωση του κάτω άκρου, με αποτέλεσμα τη διαταραχή της αρχιτεκτονικής του άκρου ποδός και πιθανά συνεπακόλουθα την φλεγμονή και την αυξημένη πιθανότητα για γάγγραινα.
Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο δρ. Θεοδόσιος Μπίσδας, αναπληρωτής καθηγητής αγγειοχειρουργικής, διευθυντής γ’ αγγειοχειρουργικής κλινικής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, αναφέρεται στη «σύγχρονη πανδημία» του διαβήτη και μία από τις πιο σοβαρές κι επικίνδυνες επιπλοκές του, το διαβητικό πόδι.
Το διαβητικό πόδι αποτελεί σήμερα υγειονομική και οικονομική βόμβα.
Ενδεικτικά:
- Κάθε 20 δευτερόλεπτα ακρωτηριάζεται ένα διαβητικό πόδι.
- Κάθε 30 δευτερόλεπτα ξοδεύονται 1 εκατομμύριο δολάρια σε επιπλοκές του διαβητικού ποδιού μόνο στις ΗΠΑ.
- Σε σύγκριση με άλλες παθήσεις, το κόστος του διαβητικού ποδιού είναι υψηλότερο από τους 5 πιο κοστοβόρους τύπους καρκίνου.
Ο Δρ. Μπίσδας εξηγεί πώς αυτή η σύγχρονη λαίλαπα μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και σωτήρια για τους ασθενείς, καθώς και πώς μπορεί να αποφευχθεί ο ακρωτηριασμός του ποδιού, με αιχμή τις σύγχρονες τεχνικές της ενδαγγειακής χειρουργικής.
Πώς αντιμετωπίζεται;
Η σύγχρονη αντιμετώπιση το διαβητικού ποδιού αλλά και όλων των επιπλοκών του σακχαρώδη διαβήτη επιβάλλει μια πολυμέτωπη προσέγγιση με εμπλοκή ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, ανάμεσα στους οποίους καθοριστικό ρόλο παίζει ο αγγειοχειρουργός. Στην περίπτωση του διαβητικού ποδιού ο στόχος είναι η αποφυγή της επιδείνωσης και η αποσυμφόρηση των συμπτωμάτων.
Πρωταρχικό επομένως μέλημα αποτελεί η καλή ρύθμιση του σακχάρου έτσι ώστε να επιβραδυνθεί η συσσώρευση της αρτηριοσκληρωτικής πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών. Οι υπάρχουσες αρτηριακές βλάβες μπορούν να αντιμετωπιστούν στα πλαίσιο της αγγειοχειρουργικής, είτε με κλασικές χειρουργικές τεχνικές, είτε με τις σύγχρονες ενδοαγγειακές τεχνικές, που προσφέρουν στο διαβητικό ασθενή το πλεονέκτημα των λιγότερων επιπλοκών, καθώς και του μικρότερου χρόνου νοσηλείας.