Η αθηροσκλήρωση στα άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας τελικά, περιλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη που διερευνά τη σχέση μεταξύ εγκεφαλικής και αγγειακής υγείας.
Τα ανωτέρω προκύπτουν από στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Hypertension. Συγκεκριμένα, ερευνητές του Πανεπιστημίου Descartes του Παρισιού μελέτησαν στοιχεία για 375 άτομα με ήπια γνωστική εξασθένηση, όπως προβλήματα μνήμης. Εντός 4,5 ετών το 28% του δείγματος είχε εκδηλώσει άνοια.
Διαπιστώσεις…
Οι επιστήμονες συνεκτίμησαν αρκετούς παράγοντες για την εξέλιξη αυτή. Όπως διαπίστωσαν, η μεγαλύτερη ταχύτητα παλμικού κύματος, που μετρά την ελαστικότητα των αρτηριών, είναι ένας πιθανός ύποπτος.
Οι αρτηρίες μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα. Καθώς μεγαλώνουμε σκληραίνουν και χάνουν την ελαστικότητά τους και αυτό μπορεί να επιδεινωθεί όταν στα αγγεία συσσωρεύεται αθηρωματική πλάκα.
Εκτός από την ταχύτητα του παλμικού κύματος για την μέτρηση της αρτηριακής σκλήρυνσης οι ερευνητές μελέτησαν και την πάχυνση των εσωτερικών τοιχωμάτων της καρωτίδας ώστε να εντοπίσουν τυχόν οικοδόμηση λιπώδους πλάκας.
Καμιά άλλη μεταβλητή όμως δεν σχετιζόταν με τη συχνότητα της άνοιας.
Ταχύτητα παλμικού κύματος
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η ταχύτητα του παλμικού κύματος φαίνεται να είναι ο μοναδικός αγγειακός βιοδείκτης που εντοπίζει τους ασθενείς με ήπια γνωστική εξασθένηση που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας.
Η αθηροσκλήρωση σύμφωνα με τη μελέτη εκθέτει το αγγειακό εγκεφαλικό σύστημα στον κίνδυνο διακυμάνσεων της πίεσης και της ροής του αίματος οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν μικροσκοπικές βλάβες.
Τα πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε
H σκλήρυνση των αρτηριών είναι μια διαταραχή κατά την οποία οι αρτηρίες (τα αιμοφόρα αγγεία που μεταφέρουν οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε άλλα μέρη του σώματος) στενεύουν επειδή υπάρχει συσσώρευση λίπους στα εσωτερικά τους τοιχώματα. Αυτό το περιττό λίπος στη συνέχεια γίνεται ινώδης ιστό και στο τέλος ασβεστοποιείται.
Όταν οι αρτηρίες της καρδιάς (στεφανιαίες αρτηρίες) επηρεάζονται από την αθηροσκλήρωση, το άτομο μπορεί να εκδηλώσει στηθάγχη, καρδιακή προσβολή, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, ή καρδιακή αρρυθμία. Όταν επηρεάζονται οι αρτηρίες του εγκεφάλου το άτομο μπορεί να υποστεί παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, ή ακόμα και νέκρωση εγκεφαλικού ιστού (εγκεφαλικό επεισόδιο).
Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε με αθηροσκλήρωση
Η αρτηριοσκλήρυνση συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα μέχρι η προσβεβλημένη αρτηρία να στενέψει υπερβολικά ή να μπλοκαριστεί εντελώς. Τα συμπτώματα εξαρτώνται επίσης από τη θέση των αρτηριών που επηρεάζονται:
- Εάν οι στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν την καρδιά επηρεαστούν. Το άτομο μπορεί να αναπτύξει πόνο στο στήθος, δύσπνοια, εφίδρωση και άγχος. Ο πόνος στο στήθος (στηθάγχη) ή η ανεπαρκής ροή αίματος στον καρδιακό μυ, συνήθως συμβαίνει μετά από άσκηση και εξαφανίζεται κατά την ανάπαυση. Η στηθάγχη είναι πόνος και βαρύ “πλάκωμα” στη μέση του θώρακα. Πιο σπάνια, μπορεί να συμβεί και σε κατάσταση ηρεμίας. Τότε σηματοδοτεί μια πιο επείγουσα κατάσταση που πιθανόν να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.
- Πολλοί τύποι πόνου στο στήθος δεν είναι στηθάγχη, συμπεριλαμβανομένων των πόνων στους μυς και τους συνδέσμους στο θωρακικό τοίχωμα. Ή τραυματισμό στους πνεύμονες, ή κάποια πληγή στον οισοφάγο.
- Εάν η καρωτίδα ή οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα επηρεάζονται από την αρτηριοσκλήρυνση, το άτομο μπορεί να αναπτύξει μούδιασμα, αδυναμία, απώλεια της ομιλίας, δυσκολία στην κατάποση, τύφλωση ή παράλυση ενός μέρους του σώματος.
- Αν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τα πόδια επηρεάζονται (περιφερική αγγειακή νόσος), το άτομο μπορεί να έχει έντονο πόνο στα πόδια. Ο πόνος έρχεται συνήθως όταν ένα άτομο περπατάει ή στέκεται όρθιο για πολλή ώρα. Όταν η ασθένεια είναι σοβαρή, ο πόνος μπορεί να έρθει και σε κατάσταση ηρεμίας ή/και το βράδυ.
- Αν οι αρτηρίες που τροφοδοτούν τα νεφρά επηρεάζονται. Το άτομο μπορεί να έχει συμπτώματα υψηλής πίεσης του αίματος ή μπορεί να εκδηλώσει νεφρική ανεπάρκεια.
Νέος τρόπος διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ