- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Κάτοικοι ενός χωριού στη βόρεια Ινδία αποστράγγισαν τη λίμνη στην οποία βρέθηκε το πτώμα μιας πνιγμένης γυναίκα, φορέας του ιού HIV, παρόλο που ήταν η μόνη πηγή που παρέχει πόσιμο νερό στο χωρίο.
Μολονότι ο ιός HIV δεν μπορεί να επιβιώσει στο νερό, οι προσπάθειες των τοπικών αρχών να μεταπείσουν τους κατοίκους της περιοχής Καρνάτακα (μία από τις 28 Ομόσπονδες Πολιτείες που συγκροτούν σήμερα την Ινδία) έπεσαν στο κενό.
Η λίμνη κοντά στο χωριό Μόραμπ, στην Καρνάτακα απέχει περίπου 440 χλμ. από την πρωτεύουσα και καλύπτει συνολικά 32 στρέμματα.
Αποτελεί βασική πηγή πόσιμου νερού για περισσότερους από 1.000 κατοίκους που ζουν στην περιοχή, που πλήττεται από ξηρασία, κερδίζοντας ταυτόχρονα τα προς το ζην τους από τη γεωργία.
Πώς μεταδίδεται ο ιός HIV
Ο ιός HIV, που προκαλεί το AIDS, δεν μεταδίδεται από τον αέρα, το νερό, τα τρόφιμα ή μέσω των κοινοχρήστων φλιτζανιών, μαχαιροπίρουνων, ρούχων κτλ. Δεν μπορεί να επιβιώσει στο ανθρώπινο σώμα αφού πεθάνει ο μολυσμένος φορέας.
Τα στοιχεία της γυναίκας δεν έχουν δημοσιοποιηθεί, ωστόσο, τα Μέσα στην Ινδία μεταδίδουν πως ήταν 36 ετών, είχε προσβληθεί από τον ιό και αυτοκτόνησε. Το πτώμα της βρέθηκε σε αποσύνθεση, γεγονός που ενίσχυσε τους φόβους των κατοίκων.
«Θα καταναλώναμε το νερό αν το σώμα άνηκε σε έναν κανονικό άνθρωπο αλλά η γυναίκα πέθανε από τον HIV. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Οι αρχές πρέπει να αποστραγγίσουν την λίμνη και να την γεμίσουν με φρέσκο νερό για να σώσουν τους κατοίκους», όπως δηλώνει ένας άνδρας στην εφημερίδα Times of India.
O Nagaraj Bidralli, ένας τοπικός αξιωματούχος, δήλωσε πως προσπάθησε να πείσει τους κατοίκους της περιοχής πως το νερό ήταν ασφαλές αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Οι ίδιοι οι χωρικοί πήραν την πρωτοβουλία με σωλήνες και άλλον απαραίτητο εξοπλισμό να αποστραγγίσουν τη λίμνη», δήλωσε στη New India Express. Πλέον, οι κάτοικοι του χωριού Morab κοντά στην πόλη του Dharwad πρέπει να προχωρούν αρκετά χιλιόμετρα για να βρουν πόσιμο νερό.
Διακρίσεις απέναντι στους φορείς
Παρότι τα κρούσματα του HIV μειώνονται σταδιακά στην Ινδία, σύμφωνα με στοιχεία του κυβερνητικού οργανισμού National Aids Control Organization, οι διακρίσεις απέναντι στους φορείς παραμένουν. Λίγο παραπάνω από 2 εκατομμύρια φορείς ζουν στην Ινδία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, πολλοί από αυτούς παλεύοντας με το στίγμα.
Πρόσφατα, δικαστήριο στη Δυτική Ινδία ανάγκασε μια εταιρεία να επαναπροσλάβει υπάλληλό της η οποία είχε απολυθεί όταν έγινε γνωστό πως ήταν φορέας του ιού.