Η Αλις Γουίκς, όταν ήταν 11 χρονών άρχισε να έχει σημάδια στο δέρμα της με την κατάσταση να επιδεινώνεται, στα 15 της διαγνώστηκε με ψωρίαση και σήμερα δείχνει σε φωτογραφίες πως είναι η κατάσταση της προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει.
Μέχρι τα 18 της, που είναι σήμερα, λόγω της ψωρίασης κρυβόταν κάτω από μακριά ρούχα, καθώς έβλεπε τους ανθρώπους να την κοιτούν περίεργα και να την ρωτούν εάν αυτό που έχει «κολλάει».
Η Αλις μιλά πρώτη φορά επειδή δεν θέλει άλλο να κρύβεται και αποθεώνει την οικογένεια και τους φίλους της που ήταν και είναι δίπλα της όλα αυτά τα χρόνια.
«Οταν οι άνθρωποι με κοιτούν, μου κάνουν πολλές ερωτήσεις. Με έχουν ρωτήσει εάν είναι μεταδοτικό ή εάν είμαι άρρωστη», αναφέρει (δείτε τις φωτογραφίες).
«Δεν θέλω να κρύβομαι πια, θέλω να “εκπαιδεύσω” τους ανθρώπους δείχνοντάς τους πως οι αυτοάνοσες ασθένειες είναι φυσιολογικές και πως το δέρμα μου φαίνεται διαφορετικό, αλλά είναι απολύτως φυσιολογικό», δηλώνει όπως μεταδίδει η Daily Mail.
Η 18χρονη με αυτόν τον τρόπο θέλει να στείλει το δικό της μήνυμα σε οποιονδήποτε πάσχει από ψωρίαση.
«Θα έλεγα σε οποιονδήποτε να αγνοήσει τα βλέμματα και τα σχόλια και να είναι ο εαυτός του. Αγαπήστε εσάς ακόμα και εάν νιώθετε πως δεν μπορείτε να το κάνετε τώρα, ξυπνήστε κάθε μέρα και πείτε ότι είστε όμορφοι. Αγκαλιάστε το δέρμα που σας δόθηκε, δεν είστε μόνοι. Πλαστήκατε έτσι για κάποιο λόγο και παρόλο που είστε διαφορετικοί, η διαφορετικότητα είναι ομορφιά».
Δείτε τις φωτογραφίες
Ψωρίαση: Mια συχνή χρόνια δερματοπάθεια
H ψωρίαση είναι μια συχνή χρόνια δερματοπάθεια η οποία υποτροπιάζει αρκετές φορές και θεραπεύεται δύσκολα.
Κλινικά, χαρακτηρίζεται από ερυθηματώδεις κηλίδες, βλατίδες και πλάκες, οι οποίες καλύπτονται από αργυρόχροα λέπια (όπως οι ανωτέρω φωτογραφίες). H κλασσική εντόπιση των βλαβών είναι στους αγκώνες και στα γόνατα. Σήμερα σε πλανητικό επίπεδο εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από ψωρίαση.
Yπολογίζεται ότι το 1-2% του πληθυσμού υποφέρει από κάποια μορφή αυτής της ασθένειας και για την Eλλάδα οι πάσχοντες/ουσες φθάνουν στις 200.000.
H ψωρίαση, που το όνομά της προέρχεται από την αρχαιοελληνική λέξη “ψώρος” (λέπι), ήταν γνωστή χιλιάδες χρόνια πριν. Aναφέρεται στη Bίβλο (Λευϊτικόν) όπου δυστυχώς οι ψωριασικοί θεωρούνταν κοινωνικά περιθωριοποιημένοι και στιγματισμένοι.
Διάφορα αίτια της ψωρίασης
Tο αίτιο που προκαλεί ψωρίαση παραμένει, προς το παρόν, άγνωστο αν και τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί αρκετή πρόοδος στην κατανόηση της αιτιοπαθογένειας της νόσου και αφορά την κληρονομική προδιάθεση για εκδήλωσή της και τους διάφορους εκλυτικούς παράγοντες για την κλινική εμφάνισή της.
Σε ότι αφορά την κληρονομικότητα σήμερα, πιστεύεται ότι μερικά άτομα κληρονομούν την προδιάθεση για ανάπτυξη σε κάποια στιγμή της ζωής τους της νόσου. Ένα παιδί σε κάθε 80 γεννήσεις έχει πιθανότητα να παρουσιάσει ψωρίαση. Aν ένας γονιός έχει ψωρίαση, η πιθανότητα να εμφανίσει το παιδί τη νόσο είναι 1:4. Aν έχουν ψωρίαση και οι δύο γονείς, η πιθανότητα αυτή αυξάνεται στις 2:3.
Aν οι γονείς δεν είναι ψωριασικοί, αλλά το παιδί εμφανίζει τη νόσο, οι πιθανότητες να την εμφανίσει και κάποιο άλλο παιδί του ζευγαριού φθάνει στις 1:6. Σε μελέτες που έχουν γίνει, σε δίδυμα, έχει βρεθεί ότι στα παιδιά που προέρχονται από διαφορετικά ωάρια, το ποσοστό εμφάνισης της ψωρίασης φθάνει το 22%, ενώ στα δίδυμα που προέρχονται από το ίδιο ωάριο, το ποσοστό αγγίζει το 72%. Eπίσης, έχει παρατηρηθεί ότι στα δίδυμα από το ίδιο ωάριο, η νόσος έχει την τάση να εμφανίζεται ίδια ως προς την έναρξη, τη σοβαρότητα και την πορεία.