- Γράφει ο Ευριπίδης Μπιλιράκης
Το καλοκαίρι είναι πλέον εδώ και σύσσωμος ο γυναικείος πληθυσμός ετοιμάζεται να ξεχυθεί στις παραλίες για ξεκούραση, κολύμπι και ηλιοθεραπεία. Προσοχή όμως γιατί στις ευχάριστες και ξέγνοιαστες στιγμές παραμονεύουν κίνδυνοι και αρκετή ταλαιπωρία, που σε κάθε περίπτωση θα θέλατε αποφύγετε και σχετίζονται με τις λοιμώξεις της ευαίσθητης περιοχής.
Υπάρχουν πολλά είδη λοιμώξεων και μολύνσεων της περιοχής, με τη μυκητίασή κολπίτιδα να αποτελεί την υπ’ αριθμόν ένα, αλλά όχι και μόνη περίπτωση.
Ο συγκεκριμένος τύπος λοίμωξης γενικά, δεν είναι σοβαρός και είναι αποτέλεσμα διαταραχής της ισορροπίας της χλωρίδας του κόλπου, όπου συνυπάρχουν διαφόρων ειδών μικροοργανισμοί ανάλογα και με τη φάση του κύκλου της γυναίκας οπότε αλλάζει το ph, δηλαδή η οξύτητα του κολπικού περιβάλλοντος. Η ισορροπία της χλωρίδας του κολπικού περιβάλλοντος μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες κατά την θερινή περίοδο, όπως η κολύμβηση, η αυξημένη θερμοκρασία και η υγρασία, αλλά και η άμμος στις παραλίες. Αυτή η ανισορροπία οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των μυκήτων κυρίως του γένους Candida albicans, άν και υπάρχουν πολλά είδη μυκήτων.
Δεν μπορεί να γίνει εύκολα διάκριση μεταξύ των διαφόρων τύπων λοιμώξεων του κόλπου και του αιδοίου. Για παράδειγμα, μια μυκητιασική αιδοιοκολπίτιδα συχνά συγχέεται με μια λοίμωξη που ονομάζεται βακτηριακή κολπίτιδα, η οποία επίσης ευνοείται απο το κολύμπι, την θερμοκρασία την υγρασία και την ελευθερία των σεξουαλικών σχέσεων του καλοκαιριού, αλλά είναι πολύ πιο επικίνδυνη διότι μπορεί να προκαλέσει σαλπιγγίτιδα
Είναι σημαντικό, εφόσον έχετε συμπτώματα, να εξεταστείτε γυναικολογικά σε κάθε περίπτωση. καθώς οι μέθοδοι θεραπείας διαφέρουν για κάθε πάθηση.
Μυκητιασική φλεγμονή
Το χαρακτηριστικό πάντως της μυκητιασικής φλεγμονής είναι η παρουσία λευκωπών εκκρίσεων σαν κομμένο γάλα ενώ η βακτηριδιακή κολπίτιδα που οφείλεται σε g. vaginalis, τριχομονάδες και άτυπα αναερόβια μικρόβια συνήθως έχει γκριζοπράσινες κρεμμώδεις εκκρίσεις που έχουν οσμή «χαλασμένου ψαριού».
Πάντως ο κνησμός και το αίσθημα καύσους είναι κοινό και στις δύο περιπτώσεις.
Το κολύμπι στη θάλασσα, σε μια πισίνα και στη συνέχεια η ηλιοθεραπεία και το στέγνωμα του μαγιό, μπορεί να προκαλέσει ερεθισμούς στο δέρμα της περιοχής ειδικά όταν τα νερά της θάλασσας δεν είναι καθαρά. Το χλώριο, που χρησιμοποιείται στις πισίνες, επίσης είναι γνωστό ότι είναι μια ερεθιστική χημική ουσία και προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα και τα μάτια, αλλά και στο αιδοίο.
Η πρόληψη των μολύνσεων απαιτεί επαρκή υγιεινή της περιοχής, αλλαγή μαγιό μετά το μπάνιο, πλύσιμο με γλυκό νερό και χρήση απαλού σαπουνιού ή αντισηπτικού. Ειδικά διαμορφωμένα καθαριστικά με ελαφρά όξινο pH για την περιοχή των γεννητικών οργάνων διατίθενται στα φαρμακεία, αλλά δεν πρέπει να γίνεται κατάχρηση.
Χρήσιμος οδηγός προφύλαξης
Μερικές συμβουλές που αποσκοπούν στη μείωση του κινδύνου κολπικής μόλυνσης μετά από κολύμπι:
• Στεγνώστε την περιοχή των γεννητικών οργάνων με μια καθαρή πετσέτα μετά το κολύμπι χωρίς έντονο τρίψιμο και χωρίς να υπάρχει άμμος στο ύφασμα.
• Μη φοράτε το μαγιό σας βρεγμένο για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλάξτε μετά το κολύμπι και βάλτε τα στεγνό μαγιό ή καθαρά εσώρουχα.
• Αποφύγετε την παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο και την υγρασία, ειδικά μεταξύ 12 και 4 το μεσημέρι.
• Επιλέξτε μετά το κολύμπι να καθίσετε κάτω από ομπρέλα
• Μην χρησιμοποιείτε ποτέ κολπικό ταμπόν, όταν δεν έχετε περίοδο, διότι κινδυνεύετε από σύνδρομο τοξικού σοκ, ενώ να το αποφύγετε τη 2η και 3η μέρα της περιόδου.
• Χρησιμοποιείτε πάντοτε προφυλακτικό στις περιστασιακές σχέσεις του καλοκαιριού διότι δεν φταίει η θάλασσα για τη μετάδοση χλαμυδίων, έρπητα, HPV, σύφιλης, γονόρροιας, ηπατίτιδας Β ή C, AIDS και άλλων σεξουαλικά μεταδιδόμενων παθήσεων.
• Να ουρείτε και να πλένεστε πριν και μετά την ερωτική συνεύρεση.
Οι θεραπείες…
Υπάρχουν αποτελεσματικά φάρμακα διαθέσιμα για τη θεραπεία των συνηθισμένων κολπικών λοιμώξεων και έτσι θα απαλλαγείτε σύντομα από το πρόβλημα.
Όμως μην ξεκινήσετε τη θεραπεία μόνες σας, χωρίς προηγουμένως να έχετε επισκεφθεί κάποιον γυναικολόγο, διότι μπορεί κάποιο κάψιμο να είναι από απλός ερεθισμός από τη σερβιέτα, έως έρπητας γεννητικών οργάνων.
Και βέβαια ο Σεπτέμβριος να θυμάστε ότι είναι ο καταλληλότερος μήνας για γυναικολογικό έλεγχο.
Ευριπίδης Μπιλιράκης, MD PhD
Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,
HSCCP – Γενικός Γραμματέας
Αντιπρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών