ΠαθήσειςΤα δάκρυα προδίδουν τους ανθρώπους με Πάρκινσον

Τα δάκρυα προδίδουν τους ανθρώπους με Πάρκινσον

- Advertisement -

Το δρόμο για τη δημιουργία ενός τεστ για τη διάγνωση του Πάρκινσον ανοίγει μια νέα επιστημονική έρευνα που αποδεικνύει πως… Τα δάκρυα μπορεί να «προδώσουν» αν κάποιος έχει την ανίατη νευροεκφυλιστική νόσο.
Όπως διαπιστώθηκε από τους ερευνητές στα δάκρυα των ασθενών με Πάρκινσον η πρωτεΐνη άλφα-συνουκλεΐνη, που αποτελεί το «σήμα κατατεθέν» της νόσου στον εγκέφαλο, είναι αυξημένη έως και πέντε φορές σε σχέση με τα δάκρυα των υγιών ατόμων.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαρκ Λιου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας στο Λος Άντζελες, συνέκριναν δείγματα δακρύων από 55 ασθενείς με Πάρκινσον με τα δάκρυα 27 υγιών ανθρώπων ίδιας ηλικίας και φύλου.
«Η έρευνα μας είναι η πρώτη που δείχνει ότι τα δάκρυα μπορούν να αποτελέσουν έναν αξιόπιστο, φθηνό και μη επεμβατικό βιοδείκτη για τη νόσο Πάρκινσον» δήλωσε ο Λιου.

Η συσχέτιση 
Τα δάκρυα περιέχουν διάφορες πρωτεΐνες που παράγονται από εκκριτικά κύτταρα του δακρυϊκού αδένα του ματιού, ο οποίος διεγείρεται από τα νεύρα για να εκκρίνει αυτές τις πρωτεΐνες. Επειδή το Πάρκινσον μπορεί να επηρεάσει γενικότερα τη λειτουργία των νεύρων, πέρα από τα νευρικά εγκεφαλικά κύτταρα, η όποια αλλαγή στα νεύρα λόγω της νόσου είναι δυνατό να επιφέρει μεταβολές και στα επίπεδα των πρωτεϊνών των δακρύων, κάτι που «μαρτυρά» τη νόσο.
«Κάτι τόσο απλό όσο τα δάκρυα μπορεί να βοηθήσει τους νευρολόγους να διακρίνουν τους ανθρώπους με Πάρκινσον. Κι επειδή η διαδικασία της νόσου μπορεί να ξεκινήσει χρόνια ή και δεκαετίες προτού τα συμπτώματα εμφανισθούν, ένας βιολογικός δείκτης σαν κι αυτόν θα είναι χρήσιμος για την έγκαιρη διάγνωση ή ακόμη και για τη θεραπεία της νόσου» ανέφερε ο Λιου.
Ωστόσο, προηγουμένως θα πρέπει να διεξαχθούν έρευνες σε περισσότερους ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ