Μορφή χιονοστιβάδας λαμβάνει η «διαμάχη» του ιατρικού κόσμου με τους ασφαλιστικούς φορείς, με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλη να εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές.
Για την οικονομική ασφυξία που βρίσκονται οι γιατροί εξαιτίας των καθυστερήσεων στις πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, το αυξημένου «clawback», αλλά και τη μη υπογραφή συλλογικών συμβάσεων με τον Οργανισμό, ο Γ. Πατούλης επεσήμανε πως δεν ευθύνεται ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως «Είναι ευνουχισμένος και δεν διοικεί πρακτικά ο ίδιος αλλά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας και κατά την άποψή μου θα έπρεπε να έχει παραιτηθεί».
Αντιδρώντας στην διαμορφωθείσα κατάσταση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) αποφάσισε να δημιουργήσει πλατφόρμα για τη συλλογή υπογραφών γιατρών και φορέων που πλέον απαιτούν συλλογική σύμβαση, σε επίπεδο κάθε ιατρικού συλλόγου. Η πλατφόρμα όπως είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης σε συνέντευξη τύπου του ΙΣΑ, με τη συμμετοχή εκπροσώπων Επιστημονικών και Επαγγελματικών Ενώσεων, αναμένεται να είναι έτοιμη την Μεγάλη Τρίτη.
Επίσης ανέφερε πως πρόκειται να εξεταστεί ως άμεσο μέτρο η αποχή, αλλά και η διακοπή της σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ ενώ θα δημιουργηθεί Επιτροπή, για τον καθορισμό της ελάχιστης τιμής αποζημίωσης της ιατρικής επίσκεψης και κάθε ιατρικής πράξης και εργαστηριακής εξέτασης ανά ειδικότητα, με βάση το πραγματικό κόστος, στο πλαίσιο της βέλτιστης ιατρικής πρακτική.
Ο κ. Πατούλης έστρεψε τα βέλη του κατά τη πολιτική που ασκεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας η οποία
«έχει οδηγήσει στην ανεργία και στη μετανάστευση, το επιστημονικό δυναμικό της χώρας» και είναι υπεύθυνη για την «κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας».
Το Βατερλό του Υπουργείου
Χαρακτήρισε για άλλη μια φορά Βατερλό την προσπάθεια του υπουργείου Υγείας για στελέχωση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ). «Ο ιατρικός κόσμος γύρισε την πλάτη, στην απαράδεκτη πρόσκληση ενδιαφέροντος, τόσο για οικογενειακούς γιατρούς όσο και για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ, καθώς προέβλεπαν απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς ,σ ένα θολό εργασιακό τοπίο» ανέφερε.
Ειδικότερα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χορήγησε 372 βεβαιώσεις για την πρόσκληση ενδιαφέροντος, για οικογενειακούς γιατρούς ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37% ,γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι «πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις ετοιμάζει το ξεπούλημα της ιδιωτικής Υγείας και ήδη αρχίζουν να αυξάνονται τα καταστήματα ιδιωτικής πρωτοβουλίας, μεγάλων αλυσίδων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας δημιουργώντας ολιγοπώλια, που θα υπαλληλοποιήσουν τους γιατρούς».
Καλπάζει η ανεργία
Σήμερα η ανεργία των γιατρών στην Ελλάδα έχει ανέλθει σε επίπεδα – ρεκόρ, καθώς το 28% των μελών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών είναι άνεργοι ή υποαπασχολούμενοι. Ειδικότερα 2.100 μέλη του ΙΣΑ είναι άνεργοι, ενώ την τελευταία πενταετία 1.500 γιατροί το χρόνο κατά μέσον όρο, ζητούν πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη του ΙΣΑ είναι 24.815, όταν το 2017 ήταν 25.090 και το 2009 ήταν 25.825. Μάλιστα από την αρχή του χρόνου, μέχρι σήμερα, 281 γιατροί έχουν ζητήσει πιστοποιητικό, για να δουλέψουν σε κάποια χώρα του εξωτερικού (εκδόθηκαν 118 πιστοποιητικά για Αγγλία,26 για Γαλλία,23 για Γερμανία κ.τ.λ.).