- Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή
Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ με αντικείμενο τη διαμόρφωση των όρων της συλλογικής σύμβασης για τους γιατρούς ειδικοτήτων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ), πρότεινε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) σε συνάντηση που είχαν την περασμένη Παρασκευή.
Η πρόταση αυτή του κ. Ξανθού μπορεί να ερμηνευτεί ως μια προσπάθεια η πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ που θα απευθύνετε στους γιατρούς ειδικοτήτων και θα τους καλεί να συνάψουν σύμβαση με τον Οργανισμό, να έχει καλύτερη τύχη από αυτήν για τους οικογενειακούς γιατρούς.
Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος του ΕΟΠΥΥ για τους οικογενειακούς γιατρούς το ποσοστό ανταπόκρισης ήταν πολύ χαμηλό. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησαν οι Ιατρικοί Σύλλογοι ο ιατρικός κόσμος στην κυριολεξία γύρισε την πλάτη στη πρόσκληση, έχοντας ως βασικά επιχειρήματα τις απαξιωτικές αμοιβές για τους γιατρούς και το θολό εργασιακό τοπίο.
Συγκεκριμένα ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, χορήγησε 372 βεβαιώσεις ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά 91, για την κάλυψη 1.250 θέσεων στην Αττική. Το ποσοστό κάλυψης δεν ξεπερνά το 37% ,γεγονός που καθιστά αδύνατη τη λειτουργία του νέου συστήματος.
Όπως φαίνεται το υπουργείο Υγείας τώρα ξεκινάει μια νέα προσπάθεια προσέγγισης των γιατρών ευελπιστώντας αυτή τη φορά σε καλύτερα αποτελέσματα.
‘Έτσι αυτή τη φορά στη συνάντηση με τον ΠΙΣ ο υπουργός Υγείας πρότεινε να συγκροτηθεί μια Ομάδα Εργασίας μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΠΙΣ και ΕΟΠΥΥ με αντικείμενο τη διαμόρφωση των όρων της συλλογικής σύμβασης.
Οι παράμετροι
Ο κ. Ξανθός όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας παρουσίασε το πλαίσιο για μια αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία με βασικές παραμέτρους την ορθολογικότερη αξιοποίηση κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ, την δυνατότητα σε όλους του γιατρούς να συμβληθούν χωρίς να υπάρξει κανένας αποκλεισμός, τη διευκόλυνση της εισόδου νέων γιατρών στο σύστημα και τη συνεκτίμηση της χωρητικότητας του ΕΣΥ για τον προσδιορισμό των απαραίτητων επισκέψεων.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος, ο αν. γενικός γραμματέας για την ΠΦΥ, Σταμάτης Βαρδαρός και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ, Τάκης Γεωργακόπουλος.