Με τρεις παρεμβάσεις «απαντά» το υπουργείο Υγείας στις έντονες αντιδράσεις για το δυσθεώρητο βάρος των επιστροφών (clawback) και τις έντονες πιέσεις που ασκήθηκαν στις φαρμακευτικές που προμηθεύουν το ΕΣΥ με νοσοκομειακά φάρμακα, από τα «ραβασάκια» της ΕΚΑΠΤΥ.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
Στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών εταιρειών από το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), το Pharma Innovation Forum (PIF), την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) αλλά και το Σύνδεσμο Αντιπροσώπων Φαρμακευτικών Ειδών και Ειδικοτήτων (ΣΑΦΕΕ), κάνουν λόγο για ελάφρυνση των συνολικών επιβαρύνσεων λόγω της υπέρβασης της νοσοκομειακής δαπάνης φάρμακα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ, για το σύνολο του 2023.
Το clawback που καλούνται να καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, λόγω υπέρβασης του προϋπολογισμού του πρώτου 6μηνου του 2023, για τα σκευάσματα άνω των 30 ευρώ, στα νοσοκομειακά σκευάσματα φθάνει το 83% του συνόλου των πωλήσεων. Την ίδια στιγμή, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου, αγγίζουν το 92%, ενώ για το σύνολο φαρμάκων εκτός κλειστών προϋπολογισμών υπολογίζεται στο 72%.
Στη συνάντηση, που παρευρέθηκε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Αθανάσιος Κοντογεώργης αλλά και ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού Άρης Αγγελής, αναμένεται ελάφρυνση των επιβαρύνσεων (clawback) με τρία βασικά σημεία:
- Έκτακτο κονδύλι από το Υπουργείο Οικονομικών θα ενισχύσει κατά 20 εκατ. ευρώ τον Προϋπολογισμό για το νοσοκομειακό φάρμακο το 2023.
- Αξιοποίηση του αποθεματικού, του περισσεύματος δηλαδή από τους κλειστούς προϋπολογισμούς, συνολικού ύψους 30-33 εκατ. ευρώ.
- Με τη μείωση της προστασίας για απαλλαγή από το συνολικό ή μεγάλο μέρος του clawback τα νοσοκομειακά σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ, εξασφαλίζοντας επιπλέον ελάφρυνση κατά 20 εκατ. ευρώ στο clawback των εταιρειών που διακινούν ακριβότερα σκευάσματα.
Συνολικά, με βάση τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις αναμένεται ελάφρυνση των συνολικών επιβαρύνσεων λόγω της υπέρβασης της νοσοκομειακής δαπάνης φάρμακα της τάξης των 70 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2023, ώστε και το συνολικό clawback να υποχωρήσει για τις εταιρείες κάτω από το 83% που είχε διαμορφωθεί επί το πωλήσεων, φτάνοντας περί το 77-76%.
Υπενθυμίζεται ότι από τα σημειώματα που απέστειλε την προηγούμενη εβδομάδα η Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) για το 1ο εξάμηνο του 2023, φαίνεται ότι οι υποχρεωτικές επιστροφές για την μεγαλύτερη μερίδα της αγοράς φτάνουν στο 83%, ενώ στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου αγγίζουν το 92% επί των πωλήσεων. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αγοράς, η οποία έκανε λόγο για επικείμενη απόσυρση φαρμάκων από την Ελλάδα αλλά και ενδεχόμενη αποχώρηση εταιρειών από τη χώρα μας.
Στόχοι 2024
Στόχος της επόμενης χρονιάς, είναι ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα να αυξηθεί κατά 50 εκατομμύρια ευρώ, που θα προκύψει από την αύξηση του ΑΕΠ, ενώ προς το παρόν δεν υπάρχει απόφαση για τα υπόλοιπα 20 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, κύκλοι στην Αριστοτέλους εκτιμούν ότι θα εξοικονομηθούν περί τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενώ από τον ΕΟΠΥΥ θα εξοικονομηθούν τουλάχιστον 50 εκατομμύρια ευρώ, καθώς θα περιοριστεί το φαινόμενο της απάτης που καταγράφει τα τελευταία χρόνια.
Να σημειωθεί πως σχετικά με τα σκευάσματα κάτω των 30 ευρώ, σε μία από τις διατάξεις του επικείμενου νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης στον Πρωθυπουργό, αλλάζει η κατανομή του clawback η οποία επηρεάζονταν από τα νοσοκομειακά φάρμακα που εξαιρούνται από την καταβολή μειωμένου ή μηδενικού clawback και έχουν τιμή 30 ευρώ.
Συγκεκριμένα μέχρι 5 ευρώ το clawback θα εξακολουθήσει να είναι μηδενικό, ενώ από 5,01 ευρώ έως 15 ευρώ δεν θα πληρώνουν μέχρι το 20% της προκαλούμενης υπέρβασης αλλά 40%. Επίσης τα σκευάσματα από 15,01 ευρώ έως 30 ευρώ δεν επιστρέφουν σε κανονικό καθεστώς clawback αλλά αυξάνεται η επιβάρυνση στο 60% από 40% που ήταν μέχρι σήμερα. Η αλλαγή αυτή θα ισχύσει αναδρομικά από την αρχή του 2023 κι έτσι στα σημειώματα για το δεύτερο μισό της προηγούμενης χρονιά θα υπάρχουν διορθώσεις και για το πρώτο εξάμηνο.
Μολονότι η συνάντηση, από πλευράς του Υπουργείου, είχε στόχο να κατευνάσει τα πνεύματα, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι της αγοράς δεν φαίνονται ικανοποιημένοι από τις παρεμβάσεις για το 2023 και του 2024, καθώς αίτημα τους ήταν η ενίσχυση του προϋπολογισμού που προκύπτει από την αύξηση του ΑΕΠ, να διοχετευθεί στο σύνολό της στο κανάλι του νοσοκομείου.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα