Στα 11 εκατ. ευρώ «κλειδώνει» η διαπραγμάτευση για τη βιταμίνη D, στο πλαίσιο ελέγχου της δαπάνης για σκευάσματα μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου που προχωράει το Υπουργείο Υγείας.
Όπως είχε αναφέρει και ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης στην πρόσφατη εκδήλωση του ΣΦΕΕ, σκευάσματα μαγνησίου, ασβεστίου, βιταμίνης D και σιδήρου θα μετακινηθούν στην αρνητική λίστα, στον κατάλογο με τα φάρμακα που μπορεί να συνταγογραφούνται αλλά δεν αποζημιώνονται.
Χαρακτηριστικά, όπως είχε αναφέρει ο κ. Πλεύρης «έχει διαπιστωθεί κατασπατάληση σε κάποιες κατηγορίες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως «Παρόλο που είπαμε ότι θα βγουν κατηγορίες από τη θετική λίστα, να πάνε στην αρνητική, παρόλο που είπαμε ότι θα λειτουργήσουμε με πολύ κλειστό προϋπολογισμό οι συγκεκριμένες κατηγορίες, τον Ιανουάριο ήταν σαν να μην κατάλαβε κανένας τίποτα. Διότι κάποιες κατηγορίες έχουν εξαντλήσει αυτή τη στιγμή το budget όλης της χρονιάς, στους δυο πρώτους μήνες του Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου».
Παραμένουν στη θετική λίστα
«Θα μετακινηθούν, αν προλάβουμε, από 1η Απριλίου, με πολύ μικρό κλειστό προϋπολογισμό για το τρίμηνο το οποίο θα έχει τρέξει», είχε σημειώσει ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας πως κάποια από αυτά θα μείνουν στη θετική λίστα (κατάλογος αποζημιούμενων συνταγογραφούμενων φαρμάκων), για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες ασθενών και ενδείξεων. Η συνολική δαπάνη D σιδήρου, ασβεστίου μαγνησίου των 120 εκατομμυρίων ευρώ δεν θα απασχολεί το δημόσιο για πάνω από 20, 25 βαριά 30 εκατομμύρια. Εξοικονόμηση 90 εκατομμυρίων ευρώ».
Θυμίζουμε πως η δαπάνη για τα εν λόγω σκευάσματα είχε φθάσει το περασμένο έτος τα 47 εκατ. ευρώ, με την πραγματική δαπάνη (αφαιρούμενου rebate και clawback) να ανέρχεται στα 22 με 23 εκατ. ευρώ.
Εντωμεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι άμεσα πρόκειται να κληθούν από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, οι εταιρείες που διακινούν (συνταγογραφούμενα) σκευάσματα ασβεστίου, σιδήρου και μαγνησίου. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών που τα έχουν απολύτως ανάγκη.
Το 2020 οι βιταμίνες και τα συμπληρώματα διατροφής που πουλήθηκαν (μη συνταγογραφούμενα ενώ περιλαμβάνονται και παραφάρμακα) ήταν 11.485.507 τεμάχια, αξίας 100.196.594. Τα αντίστοιχα νούμερα για το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2021 ήταν 11.123.467 τεμάχια αξίας 98.649.467 ευρώ και με αναγωγή σε έτος διαμορφώνονται σε 12.134.691 τεμάχια αξίας 107.617.601 ευρώ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα