Ξεκίνησε ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος κύκλος επαφών με εκπροσώπους της βιομηχανίας από επιλεγμένους κλάδους, μεταξύ αυτών και της φαρμακοβιομηχανίας, οι οποίοι αναμένεται να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των επενδύσεων, ύψους 3 δισ. ευρώ, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση μέσω του υπουργού Ανάπτυξης Τ. Θεοδωρικάκου.
Στόχος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι τα χρήματα να διατεθούν στην αγορά την προσεχή τριετία, με στόχο τη χρηματοδότηση μεγάλων βιομηχανικών επενδύσεων σε συγκεκριμένους στοχευμένους κλάδους της εγχώριας παραγωγής.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι κλάδοι στους οποίους αναμένεται να δοθεί η μεγαλύτερη έμφαση είναι η αμυντική βιομηχανία, η κλωστοϋφαντουργία, η κυκλική οικονομία και η φαρμακοβιομηχανία, βάζοντας στο επίκεντρο την περιφέρεια, με μεγαλύτερη έμφαση στις παραμεθόριες περιοχές, σε όλο το βόρειο τόξο της Μακεδονίας και της Θράκης αλλά και στη Θεσσαλία.
Επενδυτικά σχέδια
Στις επαφές του υπουργείου Ανάπτυξης με τους εκπροσώπους της βιομηχανίας αναμένεται να κατατεθούν συγκεκριμένες προτάσεις και να παρουσιαστούν υποψήφια επενδυτικά σχέδια που θα απορροφήσουν τα κονδύλια που θα διατεθούν μέσω του προγράμματος.
Στόχος είναι να εντοπιστούν συγκεκριμένες εμβληματικές μεγάλες επενδύσεις, που θα αυξήσουν το μερίδιο της βιομηχανίας στο ΑΕΠ και θα είναι εξαγωγικές ώστε να βοηθήσουν στον στόχο της βελτίωσης του ισοζυγίου.
Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου ανάπτυξης είναι συγκεκριμένο: οι επαφές με τους βιομηχανικούς φορείς αναμένεται να ολοκληρωθούν μέχρι τις αρχές του 2025. Τα προγράμματα αναμένεται να προκηρυχθούν από το Φεβρουάριο μέχρι το Μάρτιο ενώ οι αιτήσεις θα λήξουν το Μάιο και τον Ιούνιο. Τα οριστικά αποτελέσματα θα βγουν τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του 2025 όταν και θα αρχίσουν να δίνονται τα χρήματα για την υλοποίηση των επενδύσεων.
Σύμφωνα με τα όσα έχει εξαγγείλει ο κ. Θεοδωρικάκος, για τη χρηματοδότηση των βιομηχανικών επενδύσεων με το ποσό των 3 δισ. ευρώ θα αξιοποιηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία τόσο από εθνικούς πόρους του τομεακού προγράμματος ανάπτυξης όσο και από ευρωπαϊκούς πόρους.
Ποια τα προγράμματα ενίσχυσης της βιομηχανίας
Στόχος της κυβέρνησης είναι να δοθεί απόλυτη προτεραιότητα στο καθεστώς των μεγάλων επενδύσεων που θα είναι καινοτόμες, θα χρησιμοποιούν σύγχρονη τεχνολογία και θα έχουν χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα.
Οι μεγάλες επενδύσεις άνω των 10 εκατ. ευρώ και οι επενδύσεις στις παραμεθόριες περιοχές θα αξιολογούνται ως στρατηγικές επενδύσεις. Για την ανάπτυξη των επενδύσεων αυτών θα παρέχονται πρόσθετα κίνητρα ταχείας αδειοδότησης και χωροθέτησης.
Πρόσθετα κεφάλαια θα διοχετευτούν στην μεταποίηση ως ενισχύσεις αλλά και ως φοροαπαλλαγές.
Για τη φαρμακοβιομηχανία θα συνεχιστεί η στήριξη με 200 εκατ. ευρώ μέσω του λεγόμενου επενδυτικού clawback.
Ενώ, σε συνεργασία με την ΕΤΕΠ θα δημιουργηθεί ταμείο εγγυοδοσίας 300 εκατ. ευρώ που θα οδηγήσει στη μόχλευση 1,5 δισ. ευρώ, με πολύ καλούς όρους δανεισμού, εγγύηση του ελληνικού κράτους, χωρίς επιβάρυνση για το έλλειμμα και το χρέος.
Επενδυτικό clawback
Το αυξημένο ενδιαφέρον της φαρμακευτικής αγοράς για το επενδυτικό clawback αποτυπώθηκε και σε σχετική πρόσκληση την περασμένη άνοιξη, όπου μεγάλη ήταν η ανταπόκριση ελληνικών και πολυεθνικών φαρμακευτικών εταιρειών για παραγωγικές και ερευνητικές δαπάνες για τα έτη 2024-2025.
Συνολικά, 40 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 230 εκατ. ευρώ κατατέθηκαν από φαρμακευτικές εταιρείας, προκειμένου να αξιοποιήσουν το νόμο για το ονομαζόμενο «επενδυτικό claw back».
Τα αιτήματα για την ένταξη των επενδυτικών στοιχείων κατατέθηκαν μέχρι τέλος Μαΐου, ημερομηνία όπου έληξε και η σχετική περίοδος με βάση την πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατατέθηκαν 13 επενδυτικά σχέδια για παραγωγικές επενδύσεις και άλλα 27 για επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.
Το συνολικό ύψος των επενδυτικών αυτών προγραμμάτων εκτιμάται στα περίπου 230 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι ισόποσα μοιρασμένο σε επενδύσεις σε παραγωγή και σε επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη.
Βέβαια από το σύνολο των 230 εκατ. ευρώ ένα μόνο μέρος θα χαρακτηριστεί ως επιλέξιμη δαπάνη ώστε να μπορεί να συμψηφιστεί ολόκληρο ή μέρος αυτού με τις υποχρεώσεις της κάθε φαρμακευτικής σε clawback, καθώς τα διαθέσιμα κεφάλαια είναι της τάξης των 150 εκατ. ευρώ.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα