ΒασικόΞεκινά και το πρόγραµµα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσηµάτων

Ξεκινά και το πρόγραµµα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσηµάτων

- Advertisement -

Για τους προσυµπτωµατικούς ελέγχους και τις κοµβικές παρεµβάσεις στο ΕΣΥ μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σηµειώνοντας πως το «Προλαµβάνω» είναι το πρώτο οργανωµένο πρόγραµµα πρόληψης, µε δωρεάν εξετάσεις στη χώρα µας.

Για τους προσυµπτωµατικούς ελέγχους και τις κοµβικές παρεµβάσεις στο ΕΣΥ μίλησε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σηµειώνοντας πως το «Προλαµβάνω» είναι το πρώτο οργανωµένο πρόγραµµα πρόληψης, µε δωρεάν εξετάσεις στη χώρα µας.
Ειρήνη Αγαπηδάκη

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Η Ειρήνη Αγαπηδάκη προαναγγέλλει στην «Κυριακάτικη Απογευµατινή» πως τον επόµενο µήνα ξεκινά το πρόγραµµα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσηµάτων, το οποίο αφορά 5,5 εκατοµµύρια πολίτες, ηλικίας 30 έως 70 ετών.

Πώς εξελίσσεται το Πρόγραµµα Προσυµπτωµατικού Ελέγχου «Προλαµβάνω»;

Είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι ολοένα και περισσότεροι πολίτες συµµετέχουν και δεν αφήνουν το SMS που λαµβάνουν στο «διαβάστηκε». Βλέπουµε ότι οι πολίτες κλείνουν το ραντεβού τους για τις δωρεάν εξετάσεις που παρέχει το «Προλαµβάνω», το πρώτο οργανωµένο πρόγραµµα πρόληψης που έχει η χώρα µας. Ηδη πάνω από 28.000 γυναίκες του Προγράµµατος «Φώφη Γεννηµατά» εντόπισαν εγκαίρως ύποπτα ευρήµατα και έχουν πραγµατοποιηθεί περισσότερες από 449.000 ψηφιακές µαστογραφίες.

Εχει ξεκινήσει και το πρόγραµµα πρόληψης κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, έχουν εκδοθεί παραπεµπτικά για 1.461.560 δικαιούχους, οι οποίοι µπορούν να προµηθευθούν από τα συνεργαζόµενα φαρµακεία τα δωρεάν self-tests, ενώ και για το πρόγραµµα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της µήτρας µέχρι σήµερα έχουν εκδοθεί παραπεµπτικά για 2.619.868 γυναίκες. Από τον άλλο µήνα ξεκινά και το πρόγραµµα πρόληψης των καρδιαγγειακών νοσηµάτων, το οποίο αφορά 5,5 εκατοµµύρια πολίτες, ηλικίας 30 έως 70 ετών. Θέλω να τονίσω ότι αυτά τα προγράµµατα ήρθαν για να µείνουν.

Το Εθνικό Πρόγραµµα «Προλαµβάνω» αποτελεί όραµα του πρωθυπουργού και δική µου προσωπική δέσµευση που γίνεται πράξη. Ολη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εργαζόµαστε σκληρά προκειµένου να ανατάξουµε το ΕΣΥ και να παρέχουµε ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας σε κάθε πολίτη. Ο πρωθυπουργός έχει θέσει την πρόληψη στον πυρήνα της αναµόρφωσης του ΕΣΥ, ώστε να αποφεύγουµε τη νόσο και να ζούµε µε περισσότερα χρόνια υγιούς ζωής.

Εξετάζετε την έκδοση αντίστοιχων παραπεµπτικών και για άλλες κατηγορίες πολιτών, στο άµεσο µέλλον;

Τα ηλικιακά όρια ενός προγράµµατος καθορίζονται και µπορεί να αλλάξουν µε βάση τις διεθνείς επιστηµονικές κατευθυντήριες οδηγίες. Ηδη έχουµε διευρύνει τα ηλικιακά όρια στο Πρόγραµµα «Φώφη Γεννηµατά», από 50 έως 69 ετών σε 45-74 ετών. Οι κατευθυντήριες οδηγίες βασίζονται σε επιστηµονικές µελέτες και δεδοµένα. ∆εν θέτουµε δηλαδή από µόνοι µας τα ηλικιακά όρια στα προγράµµατα πρόληψης, όπως όλες οι χώρες έτσι και η δική µας πράττει ανάλογα, λαµβάνοντας υπόψη τα εθνικά δεδοµένα Υγείας.

Η πρόληψη δεν περιορίζεται µόνο στα προγράµµατα. Είδαµε πως ήσασταν στη Λαµία σε άλλη µια εκδήλωση που πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο της Εθνικής ∆ράσης κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας.

Η Εθνική ∆ράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και συνεχίζουµε δυναµικά τις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα µε στόχο την ευαισθητοποίηση γονέων και παιδιών για την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών. Το µήνυµα κατά της παιδικής παχυσαρκίας έφτασε χθες στη Λαµία, όπου τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να µάθουν πώς να τρέφονται υγιεινά µέσα από το παιχνίδι, ενώ διατροφολόγοι και σεφ µάς έδωσαν πολύτιµες συµβουλές.

Η µεγάλη συµµετοχή και το ενδιαφέρον που βλέπουµε από τον κόσµο µάς ενθαρρύνουν να συνεχίσουµε µε ακόµη µεγαλύτερη ένταση τις δράσεις µας, παρέχοντας υποστήριξη στα παιδιά, στους γονείς και στην ευρύτερη κοινότητα. Στόχος µας δεν είναι απλά να εντοπίζουµε την παιδική παχυσαρκία, αλλά να την προλαµβάνουµε. Η πρόληψη λοιπόν είναι το πιο σηµαντικό βήµα για να χτίσουµε από νωρίς καλύτερη υγεία και γι’ αυτό η Εθνική ∆ράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας ταξιδεύει σε όλη τη χώρα για να φτάσει σε κάθε οικογένεια, σε κάθε γειτονιά.

Η ανάταξη της ∆ηµόσιας Υγείας έχει αναδειχθεί σε ύψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Πώς προχωράει αυτός ο στόχος;

Κάνουµε την πρώτη οργανωµένη προσπάθεια να αποκτήσει η χώρα ολοκληρωµένο σύστηµα πρόληψης, παντρεύοντας την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας µε τη ∆ηµόσια Υγεία. Αυτός είναι και ο πυρήνας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την Υγεία, µε στόχο έναν πιο υγιή πληθυσµό που θα προλαµβάνει τις ασθένειες πριν πάµε στο νοσοκοµείο. Οπως έχει επανειληµµένως αναφέρει ο πρωθυπουργός, η υγεία δεν αρχίζει και τελειώνει στην πόρτα του νοσοκοµείου. Επενδύουµε στην πρόληψη και τη ∆ηµόσια Υγεία για να µην αφήσουµε κανέναν απροστάτευτο. Εχουµε τις προληπτικές εξετάσεις που «τρέχουν» και την Εθνική ∆ράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας.

Παράλληλα, πραγµατοποιούµε τη µεγαλύτερη αναβάθµιση από τότε που ιδρύθηκε το ΕΣΥ. Ανακαινίζουµε πάνω από 150 Κέντρα Υγείας και 90 νοσοκοµεία σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, αξιοποιούµε πόρους ύψους 45 εκατοµµυρίων ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης για την ενίσχυση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισµού αποκλειστικά για τα Κέντρα Υγείας. Για παράδειγµα, θα έχουµε τη δυνατότητα σε 3.500 σηµεία σε όλη τη χώρα να νοσηλεύουµε ασθενείς κατ’ οίκον µε το σύστηµα της τηλεϊατρικής. Τρίτη και σηµαντική επένδυση, στο ανθρώπινο δυναµικό. Γνωρίζετε ότι η κυβέρνηση έχει δεσµευθεί προεκλογικά για πρόσληψη 10.000 ανθρώπων στην Υγεία. Πολλές από αυτές έχουν προχωρήσει, δροµολογούµε 2.000 µόνο για την Πρωτοβάθµια Φροντίδα Υγείας. Αρχίζουµε επιτέλους να έχουµε ένα σαφές πλαίσιο για τη ∆ηµόσια Υγεία µε επίκεντρο την πρόληψη.

Εχετε δηλώσει ότι στο τέλος του 2025 θα έχει εγκατασταθεί εθνικό δίκτυο τηλεϊατρικής σε όλη τη χώρα. Υπάρχει κίνδυνος αυτή η πρωτοβουλία να θέσει σε δεύτερη µοίρα τα Κέντρα Υγείας και οι ασθενείς να µην προσέρχονται σε αυτά;

Η δηµιουργία ενός εθνικού δικτύου τηλεϊατρικής δεν σηµαίνει επ’ ουδενί ότι θα µειωθεί η σηµασία των Κέντρων Υγείας. Αντίθετα, στόχος µας είναι να ενισχύσουµε το σύστηµα Υγείας συνολικά. Η τηλεϊατρική εγκαθίσταται στα Κέντρα Υγείας και µας βοηθά να παρέχουµε ιατρικές υπηρεσίες σε αποµακρυσµένες και δυσπρόσιτες περιοχές. Με το νέο σύστηµα τηλεϊατρικής θα έχουµε και 3.500 σηµεία κατ’ οίκον νοσηλείας σε όλη τη χώρα.

Ο ΕΟ∆Υ µε τις ΚΟΜΥ, τις κινητές µονάδες, θα παρέχει εξετάσεις σε παιδιά, ηλικιωµένους, εγκύους κ.ο.κ. Πάµε εµείς στον πολίτη, δεν περιµένουµε να έρθει ο πολίτης σε µας. Τα Κέντρα Υγείας αποτελούν την πρώτη επαφή των πολιτών µε το σύστηµα Υγείας, αποτελούν τον στυλοβάτη της πρωτοβάθµιας φροντίδας και παραµένουν στο επίκεντρο των προσπαθειών µας για τη βελτίωση της υγειονοµικής περίθαλψης.

Η τηλεϊατρική λειτουργεί συµπληρωµατικά µε τα Κέντρα Υγείας, ώστε να διευκολύνει την πρόσβαση κάθε πολίτη στον γιατρό. Παράλληλα, τα Κέντρα Υγείας θα συνεχίσουν να αναβαθµίζονται και να βελτιώνονται, ώστε να µπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες Υγείας στον πληθυσµό.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ