Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, παρά τα προβλήματα, βελτιώνεται υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με το πρόγραμμά της «κλείνει το μάτι» στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάνει λόγο για 4ετές πλάνο προσλήψεων 10.000 μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού.

Η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, παρά τα προβλήματα, βελτιώνεται υποστηρίζει ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι με το πρόγραμμά της «κλείνει το μάτι» στον ιδιωτικό τομέα, ενώ κάνει λόγο για 4ετές πλάνο προσλήψεων 10.000 μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Αν το πρόγραμμα της ΝΔ δεν είναι «ωδή στην ανισότητα στην Υγεία», τότε τι είναι, διερωτάται ο κ. Ξανθός, σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ, στην οποία τονίζει πως ο Κ. Μητσοτάκης «επιδιώκει ωμά και απροκάλυπτα την ανακατανομή δημόσιων πόρων υπέρ των ιδιωτικών επιχειρήσεων υγείας και εις βάρος του ΕΣΥ. Κλείνει το μάτι σε επιχειρηματικά συμφέροντα στο χώρο της υγείας. Δημιουργεί την προσδοκία ενός νέου πεδίου κερδοφορίας χωρίς ρίσκο. Με εγγυημένη πελατεία, με κρατικό χρήμα και γρήγορες αποδόσεις»

Αναφορικά με όσους τον κατηγορούν για αποτυχία διαχείρισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, το οποίο αδυνατεί να εξυπηρετήσει με επιτυχία τους πολίτες, επισημαίνει πως η κατηγορία για «αποτυχία», «διάλυση» και «καταστροφή» του ΕΣΥ δεν πείθει κανένα, γιατί, όπως λέει, «οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, αλλά και οι ασθενείς, ξέρουν πολύ καλά ότι υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία, αλλά βλέπουν τα πράγματα να βελτιώνονται».

Προσλήψεις – αποχωρήσεις

Ο υπουργός Υγείας επισημαίνει ότι με τον κανόνα 1:1 (προσλήψεις -αποχωρήσεις) που επετεύχθη στο κλείσιμο του μνημονιακού προγράμματος, υπάρχει 4ετές πλάνο προσλήψεων 10.000 μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού, μέχρι το 2022 και προσθέτει:

«Όσοι επιδιώκουν να επιστρέψουμε στον μνημονιακό κανόνα 1:5 που θα επαναφέρει το ΕΣΥ στις συνθήκες της δραματικής υποστελέχωσης των πρώτων μνημονιακών χρόνων, οφείλουν να μας πουν πώς θα αντιμετωπιστούν οι όντως σοβαρές ελλείψεις του ΕΣΥ σε προσωπικό».

Στην κριτική που δέχεται από μέρος των γιατρών, ότι η ρύθμιση για τους ανασφάλιστους παρότι τους έδωσε δωρεάν πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, άνοιξε τις πόρτες των ιδρυμάτων αυτών και σε αλλοδαπούς ασθενείς για δωρεάν περίθαλψη που δεν την δικαιούνται, ο κ. Ξανθός διευκρινίζει:

«Έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει μια μερίδα αλλοδαπών (συνήθως γειτονικών χωρών) που ενώ δεν διαμένουν πλέον στη χώρα μας, διαθέτουν ΑΜΚΑ από το παρελθόν και «εκμεταλλεύονται» τον νόμο χωρίς να το δικαιούνται. Η δικλίδα ασφαλείας που προωθούμε είναι η πιστοποίηση της μόνιμης παραμονής στη χώρα για κάθε αλλοδαπό δικαιούχο ΑΜΚΑ και άρα δωρεάν περίθαλψης», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Α.Ξανθός είναι κατηγορηματικός όσον αφορά την προσβασιμότητα στα δημόσια νοσοκομεία. «Δυσκολία προσβασιμότητας δεν υπάρχει. Υπάρχουν μεγάλες αναμονές για ραντεβού στα νοσοκομεία και σε ορισμένες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Κυρίως σε ειδικότητες γιατρών υψηλής ζήτησης. Υπάρχουν λίστες αναμονής για χειρουργείο που τώρα πια είναι διαφανείς. Αλλά συχνά σε μη αποδεκτούς χρόνους. Υπάρχει ταλαιπωρία και οικονομική επιβάρυνση (άτυπες πληρωμές) των πολιτών όταν αναζητούν υπηρεσίες από το ΕΣΥ».

Το δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα

Αυτές οι συνθήκες είναι γεγονός ότι αποτρέπουν αρκετούς ασφαλισμένους από το να απευθυνθούν στο δημόσιο σύστημα υγείας και τους οδηγούν στον ιδιωτικό τομέα υγείας παραδέχεται ο κ. Ξανθός, αλλά τονίζει πως «το σημαντικό όμως είναι ότι η πρόσβαση στα αναγκαία φάρμακα. Ανεξάρτητα από το κόστος τους. Είναι εγγυημένη στη χώρα μας. Ενώ για τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) είναι εντελώς δωρεάν.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό ότι πλέον έχουμε για πρώτη φορά μηχανισμό αξιολόγησης της προστιθέμενης θεραπευτικής αξίας (ΗΤΑ) των νέων φαρμάκων. Επιτροπή διαπραγμάτευσης της τιμής αποζημίωσής τους. Καθώς και σύστημα ορθολογικής συνταγογράφησης μέσω θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Μπορεί να μην έχει ακόμα ομαλοποιηθεί πλήρως η διαδικασία, αλλά τα πρώτα κρίσιμα βήματα έχουν γίνει».

Ο υπουργός αναφερόμενος στις εκλογές (ευρωεκλογές και βουλευτικές), τονίζει πως οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα σ’ αυτούς που κατάφεραν να κρατήσουν μέσα στην κρίση όρθιο, αξιόπιστο και προσβάσιμο σε όλους το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Και σ’ αυτούς που «αφού το εγκατέλειψαν και το αποδιοργάνωσαν τη μνημονιακή περίοδο, σχεδιάζουν σήμερα την ιδιωτικοποίησή του. Την εκχώρησή του σε κρατικοδίαιτα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα