Οι προτάσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) αποτελούν εχθρική κίνηση για το Εθνικό Σύστημα Υγείας και μια τροχιοδεικτική βολή μιας σκληρά νεοφιλελεύθερης ατζέντας στην πολιτική Υγείας, τονίζει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Αυγή» ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπογραμμίζοντας ότι η παρέμβαση αυτή μόνο τυχαία δεν είναι, καθώς εισάγεται από τον συνδικαλιστικό εκπρόσωπο κυρίως των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών, όπου κυριαρχεί η Ν.Δ.
Η συγκεκριμένη ατζέντα που θέτει ο ΠΙΣ, υπογραμμίζει ο κ. Ανδρέας Ξανθός, ουσιαστικά αναιρεί τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ του 1983. Κλείνει το μάτι σε συντεχνιακά και επιχειρηματικά συμφέροντα τα οποία αναζητούν ζωτικό χώρο μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Αυτή τη στιγμή όσον αφορά το δημόσιο σύστημα υγείας, σημειώνει ο πρ. υπουργός, παρά την παρέμβαση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που εξασφάλισε την επιβίωσή του, την προσβασιμότητά του, την ενδυνάμωσή του και την ηθικοποίησή του, σε πάρα πολλά πεδία εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα διαχρονικά, ελλείψεις και ακάλυπτες ανάγκες, που με τέτοιου τύπου ατζέντα, η οποία αλλάζει όλο το θεσμικό πλαίσιο, αποδομείται ουσιαστικά το ΕΣΥ.
Με τη συγκεκριμένη ατζέντα που εισάγει ο ΠΙΣ δεν απαντά στις ελλείψεις και τις παθογένειες του συστήματος, αναφέρει ο κ. Ανδρέας Ξανθός, εξηγώντας ότι επιχειρείται μια προσπάθεια ανακατάληψης θέσεων και επιρροής στο δημόσιο σύστημα από ιδιωτικά συμφέροντα. Μετακυλίοντας μοιραία το κόστος περίθαλψης στους ασθενείς.
Θα διευρυνθούν οι ανισότητες
Οι ισχυρισμοί της Ν.Δ. που λένε ότι με συμπράξεις ιδιωτικού – δημόσιου τομέα θα κάνουνε να δουλεύει το σύστημα πιο αποδοτικά και χωρίς να επιβαρυνθεί ο πολίτης είναι ψευδείς, τονίζει ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός.
Η αλήθεια, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Ξανθό, είναι ότι θα διευρυνθούν οι ανισότητες και οι αποκλεισμοί από την αξιόπιστη ιατροφαρμακευτική φροντίδα. Γενικά θα ακυρωθεί η στρατηγική της καθολικής κάλυψης των αναγκών υγείας του πληθυσμού. Μέσα από ένα αναβαθμισμένο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Μάλιστα, όπως τονίζει, η στρατηγική της καθολικής κάλυψης ακυρώνεται πλήρως με αυτή την παρέμβαση. Η οποία θα δημιουργήσει συνθήκες προκλητής ζήτησης υπηρεσιών. Θα ενισχύσει τη μετακύλιση του κόστους στους ασθενείς αλλά και την επιβάρυνση του Δημοσίου.
Το τέλος του ΕΣΥ
Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέα Ξανθό, η παρέμβαση του ΠΙΣ δρα αποσταθεροποιητικά και δημιουργεί μεγάλη ανασφάλεια στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος Υγείας, που είδε τα προηγούμενα χρόνια μια συστηματική προσπάθεια να στηριχθούν οι δημόσιες δομές, να επέλθει μια κανονικότητα, να υπάρχει ομαλός εφοδιασμός με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, να μη χρωστάνε τα νοσοκομεία. Να μην οφείλονται δεδουλευμένα στους εργαζόμενους. Να βελτιώνεται ο εξοπλισμός με μηχανήματα σύγχρονης τεχνολογίας, να γίνεται ένα νοικοκύρεμα και μια εξυγίανση στο σύστημα Υγείας. Η οποία κινδυνεύει τώρα να ακυρωθεί το όνομα της δυνατότητας του ιδιωτικού τομέα να επενδύσει και να βγάλει χρήματα προφανώς από το δημόσιο σύστημα Υγείας.
«Ειδικά το θέμα των εργασιακών σχέσεων των νοσοκομειακών γιατρών είναι πολύ κομβικό για μας» υπογράμμισε ο κ. Ανδρέας Ξανθός, καθώς η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και η δυνατότητα των ελευθεροεπαγγελματιών γιατρών να παρέχουν υπηρεσίες στο ΕΣΥ, προφανώς επί πληρωμή, αποτελεί ουσιαστική κατάργηση της λογικής του Εθνικού Συστήματος Υγείας που δομήθηκε με τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ.
Στην ουσία, τονίζει ο πρώην υπουργός, κ. Ξανθός, σε ένα σύστημα που στάθηκε όρθιο στα πόδια του από την κρίση, που έχει αρχίσει να κάνει θετικά βήματα, να γίνεται αξιόπιστο και να κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών, έρχεται τώρα ο ΠΙΣ και μας λέει ευκαιρία είναι, αφού εσείς το νοικοκυρέψατε, να δώσουμε τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να βγάλει χρήματα.
Μεγάλη κοινωνική οπισθοχώρηση
Αυτό το υβρίδιο δημόσιου – ιδιωτικού τομέα μέσα στο δημόσιο σύστημα Υγείας το οποίο ευαγγελίζεται ο ΠΙΣ. Απ’ ό,τι φαίνεται συζητά η κυβέρνηση, είναι μεγάλο ζήτημα, το οποίο σύμφωνα με τον Ανδρέα Ξανθό θα αλλάξει τον συσχετισμό υπέρ του ιδιωτικού τομέα, συρρικνώνοντας παράλληλα τον δημόσιο τομέα. Όπως εξηγεί, το Δημόσιο είναι για να καλύπτει ανάγκες, ενώ ο ιδιωτικός τομέας είναι για να ανταποκρίνεται σε μια ζήτηση η οποία πολλές φορές έχει και προκλητό χαρακτήρα και κυρίως τον στόχο να βγάζει κέρδος. Αυτή η εξέλιξη, υπογραμμίζει, είναι μεγάλη κοινωνική οπισθοχώρηση και ουσιαστικά ακυρώνει ένα κρίσιμο πεδίο του κοινωνικού κράτους που οικοδομήθηκε στη χώρα μας μετά τη Μεταπολίτευση.
«Ευχόμαστε και ελπίζουμε η κυβέρνηση να καταλάβει τις παρενέργειες και τους κινδύνους από αυτή την προοπτική. Να μη συζητήσει επ’ ουδενί αυτή την πρόταση» ανέφερε ο κ. Ξανθός, προτρέποντας την κυβέρνηση να συνεχίσει στη γραμμή την οποία είχε δρομολογήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρόνια. Διασφαλίζοντας την καθολική πρόσβαση και τη στήριξη των δημόσιων δομών.
Απέναντί τους όλη η κοινωνία
Θα είναι τραγικό λάθος, σημειώνει, από την κυβέρνηση να αρχίσει να συζητά αυτή την ατζέντα, καθώς θα επιφέρει ολική ανατροπή στο σύστημα Υγείας, για την οποία όχι μόνο οι αριστεροί υγειονομικοί, αλλά όλοι οι έντιμοι και αξιοπρεπείς εργαζόμενοι του δημόσιου συστήματος Υγείας θα προβάλουν σθεναρή αντίσταση.
«Εάν η κυβέρνηση», τονίζει ο Ανδρέας Ξανθός, προχωρήσει σε μια τέτοια αλλαγή δομικού χαρακτήρα στο σύστημα Υγείας, θα βρει απέναντί της όχι μόνο εμάς, όχι μόνο όλη την προοδευτική αντιπολίτευση αλλά και την κοινωνική πλειοψηφία, η οποία έχει καταλάβει ότι, ειδικά σε συνθήκες κρίσης, φτωχοποίησης και ανισοτήτων, το δημόσιο σύστημα Υγείας είναι η δικλείδα ασφαλείας και η εγγύηση ποιοτικής και αξιόπιστης φροντίδας για τους πολίτες.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα