ΠολιτικήΤσίμαρης: SOS για τις ελλείψεις των σκευασμάτων σεμαγλουτίδης

Τσίμαρης: SOS για τις ελλείψεις των σκευασμάτων σεμαγλουτίδης

- Advertisement -

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στη αγορά από τον Ιούνιο σκευασμάτων σεμαγλουτίδης, με την εμπλοκή του ΕΟΦ, κρούει ο βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Υγείας Ιωάννης Τσίμαρης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Υγείας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που ενδεχομένως να υπάρξουν στους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ, λόγω των ελλείψεων που υπάρχουν στη αγορά από τον Ιούνιο σκευασμάτων σεμαγλουτίδης, με την εμπλοκή του ΕΟΦ, κρούει ο βουλευτής Ιωαννίνων και υπεύθυνος του Κ.Τ.Ε. Υγείας Ιωάννης Τσίμαρης
Τσίμαρης Π. Ιωάννης, Βουλευτής Ιωαννίνων, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Παράλληλα χαρακτηρίζει εγκληματική για τους ασθενείς την αναιτιολόγητη καθυστέρηση από την πλευρά του ΕΟΦ να αποκαταστήσει την ομαλή ροή των φαρμάκων στους ασθενείς, παρά το γεγονός ότι αυτά υπάρχουν σε αποθήκες του ΙΦΕΤ προβάλλοντας αστήρικτες δικαιολογίες.

Στην ερώτηση ο Ι. Τσίμαρης αναφέρεται στα στοιχεία που βγήκαν στην δημοσιότητα την παγκόσμια ημέρα για την ευαισθητοποίηση και αντιμετώπιση του Διαβήτη. Στα δημοσιοποιημένα στοιχεία αναφέρεται ότι η έλλειψη επιβαρύνθηκε από την «ψευδή» συνταγογράφηση καινοτόμων σκευασμάτων GLP-1 με δραστική ουσία σεμαγλουτίδη, τα οποία χορηγήθηκαν σε φερόμενους «ασθενείς» για μη ιατρικούς λόγους.

Εξαφάνιση από τα φαρμακεία

Η παραπάνω συνθήκη, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο Ι. Τσίμαρης στην ερώτησή του, οδήγησε σε πλήρη εξαφάνιση από τα φαρμακεία της επικράτειας των εν λόγω σκευασμάτων ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με Διαβήτη τύπου ΙΙ. Από την προμήθεια που έγινε το τελευταίο διάστημα, 5.500 σκευάσματα παραμένουν σε μισθωμένες αποθήκες-ψυγεία από τον ΙΦΕΤ, καθώς ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), δεν έχει δώσει ακόμη άδεια διανομής, επικαλούμενος γνωμάτευση της Νομικού Συμβούλου του Οργανισμού.

Την γνωμάτευση ουδέποτε έφερε σε γνώση των σχετικών αρχών αν και φέρεται ότι ζητήθηκε και ουδέποτε αιτιολόγησε την «εγκληματική» αδράνεια του, για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου ΙΙ της χώρας.

Ο βουλευτής σημείωσε επίσης ότι η κατάσταση αυτή επικρατεί από τον Ιούνιο του 2023, χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε εξέλιξη, με αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς να εξαναγκάζονται σε χρήση παλαιότερων φαρμακευτικών ουσιών με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν από καρδιοαγγειακά επεισόδια.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ερωτά τον κ. Υπουργό

1. Ισχύουν τα παραπάνω δημοσιοποιημένα στοιχεία ;

2. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε άμεσα την ροή στην παροχή των σκευασμάτων;

3. Πως προτίθεστε να αντιμετωπίσετε όσους δημόσιους λειτουργούς φέρουν ευθύνη για την παραπάνω ‘’εγκληματική’’ συμπεριφορά;

4. Ποια μέτρα θα εφαρμόσετε ώστε να μην επαναληφθούν οι ζωτικής σημασίας ελλείψεις σε ίδια σκευάσματα και άλλα αντίστοιχης σημασίας;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ