ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤρύφων: Επενδυτικά προγράμματα 1,5 δισ. ευρώ στα σκαριά έως το 2024

Τρύφων: Επενδυτικά προγράμματα 1,5 δισ. ευρώ στα σκαριά έως το 2024

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Επενδυτικά προγράμματα τα οποία προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ είναι διατεθειμένες να υλοποιήσουν έως το 2024 ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων, στο πλαίσιο του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Οικονομίας & Πολιτικής της Υγείας (ΕΕΕΟΠΥ).

Επενδυτικά προγράμματα τα οποία προσεγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ είναι διατεθειμένες να υλοποιήσουν έως το 2024 ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων οι επενδύσεις θα υλοποιηθούν εφόσον εξελιχθεί περαιτέρω η διαδικασία συμψηφισμού του clawback με δαπάνες σε παραγωγή αλλά και έρευνα και φυσικά εξασφαλιστεί ένα σταθερό περιβάλλον.

Συνολικά, όπως σημείωσε, το διάστημα 2019-2024 θα μπορούσαν να έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις 1,452 εκατ. ευρώ από ελληνικές και ξένες φαρμακευτικές εταιρείες.

Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι το κίνητρο του συμψηφισμού επενδυτικών δραστηριοτήτων με το clawback ήταν σχετικά μικρό το 2019, κατατέθηκαν 36 ερευνητικές προτάσεις, ενώ για το 2020 ανέρχονται σε 40, σύμφωνα με την ΠΕΦ.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της ΠΕΦ, αυτή τη στιγμή οι υφιστάμενες παραγωγικές υποδομές αντιστοιχούν σε 40 εργοστάσια από 21 εταιρείες.

Τρύφων: Ανάγκη για σταθερό πλαίσιο

«Μέσα στην επόμενη τριετία, στη βάση ότι θα έχουμε ένα σταθερό πλαίσιο από την πολιτεία και ότι υπάρχει ανάγκη να είμαστε ανταγωνιστικοί, δηλαδή να χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπου δημιουργούν κάποια προστιθέμενη αξία σε παλιά φάρμακα, 12 νέα εργοστάσια έχουν σχεδιαστεί να δημιουργηθούν από εταιρείες», σημείωσε ο κ. Τρύφων.

«Επίσης έχουμε 23 ερευνητικά κέντρα εκ των οποίων 18 από αυτά θα είναι εξέλιξη ήδη υπαρχόντων όσον αφορά τις ερευνητικές προσπάθειες από ελληνικές και ξένες εταιρείες. Αυτό είναι κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά», πρόσθεσε.

Όπως σημείωσε πρόσφατα ο κ. Τρύφων στο 31ο ετήσιο συνέδριο Greek Economic Summit του Ελληνοαμερικανικού. Εμπορικού Επιμελητηρίου, σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή τη στιγμή και 10 – 12 νέες παραγωγικές μονάδες. Οι περισσότερες εξ αυτών θα έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα.

«Υπάρχουν μεγάλα επενδυτικά σχέδια σε εξέλιξη. Στόχο να είμαστε πιο ανταγωνιστικοί διεθνώς την επόμενη δεκαετία», υπογράμμισε για ακόμα μια φορά ο κ. Τρύφων.

Σημειώνεται ότι το clawback αποτελεί για τις φαρμακευτικές εταιρείες ένα μέτρο έμμεσης φορολόγησης. Οι εταιρείες καλούνται να επιστρέψουν στο Δημόσιο την υπέρβαση του ορίου του προϋπολογισμού της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Όπως έχουν επισημάνει, οι συνολικές επιβαρύνσεις μπορούν να φτάσουν το 70% του τζίρου τους.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ