ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤρύφων: 6 μήνες διορία στον B. Κικίλια για fast track μέτρα στο...

Τρύφων: 6 μήνες διορία στον B. Κικίλια για fast track μέτρα στο φάρμακο

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Διορία 6 μηνών δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ώστε να παρθούν διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο.

Διορία 6 μηνών δίνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), Θεόδωρος Τρύφων στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, ώστε να παρθούν διαρθρωτικά μέτρα για το φάρμακο.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Από το βήμα της ημερίδας «Clawback & Φαρμακευτική Δαπάνη 2019» ο κ. Τρύφων απευθυνόμενος στον υπουργό Υγείας επισήμανε ότι από τον Νοέμβριο του 2019 που διανύουμε έως τον Ιούλιο του 2020 θα πρέπει να υλοποιηθούν με fast track διαδικασίες μέτρα που θα ανακόψουν την απόσυρση των φτηνών φαρμάκων από την αγορά και την υποκατάσταση.

HTA fast trach

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει άμεσα σύμφωνα με τον κ. Τρύφων είναι μέσα στο επόμενο 6μηνο ενεργοποιηθεί η λειτουργία της Επιτροπής Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων ΗΤΑ. Η Επιτροπή μετά τις εκλογές υπολειτουργεί, τα μέλη της από το Σεπτέμβριο δεν πληρώνονται και αναμένουν την απόφαση του υπουργού Υγείας για την αντικατάστασή τους.

«Πρέπει ότι δεν έχει γίνει τα τελευταία 5 χρόνια στο HTA για τα φάρμακα που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία 3 ή 4 χρόνια και αυτά που έρχονται, πρέπει άμεσα να αξιολογηθούν. Φτιάξτε επιτροπή, να την αμείψετε, να πληρώσει και η φαρμακοβιομηχανία, αλλά HTA fast track. Είναι προϋπόθεση» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων.

Fast track πολιτική γενοσήμων

Ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της ΠΕΦ αναφέρθηκε στο «απαράδεκτο» γεγονός, ότι όλα αυτά τα χρόνια εφαρμόζονται πολιτικές που προωθούν τα γενόσημα. Αντίθετα υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση γύρω από τα γενόσημα και αντικίνητρα για τη χρήση τους. Επεσήμανε ότι στη χώρα μας η διείσδυση των γενοσήμων παραμένει στο 20% και των πρωτοτύπων στο 80% και θα πρέπει το υπουργείο Υγείας να προχώρήσει σε μια fast track πολιτική για τα γενόσημα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

«Να υπάρξουν κίνητρα προς τον φαρμακοποιό, να έχει όφελος να δίνει γενόσημα. Κίνητρα όχι μόνο για τα off patent αλλά να μπει ένα quota στα on patent. Πρέπει να γίνουν price volume agreements με τις φαρμακοβιομηχανίες ώστε όταν ανεβαίνουν οι πωλήσεις ενός φαρμάκου να δίνεται έκπτωση. Τι πιο ορθολογικό και δίκαιο. Αντίθετα τελευταία 7 χρόνια φάρμακα τα οποία είναι φθηνά μειώνονται κατά 12% το χρόνο και δεν ανεβαίνει η χρήση τους. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία» τόνισε ο κ. Τρύφων.

Τόνισε επίσης ότι με αυτή τη τακτική « Πυροβολούμε τα πόδια μας, διότι δεν εξοικονομούνται δαπάνες για τα νέα φάρμακα και υπάρχει και στρέβλωση στην αγορά».

Διεύρυνση της αρνητικής λίστας

Τρίτη προϋπόθεση που έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ είναι η άμεση διεύρυνση άμεσα της αρνητικής λίστα και μάλιστα εντός διμήνου. Πρότεινε να γίνουν με εθελοντικές αποχωρήσεις εταιρειών από την αποζημίωση, αλλά και με διεύρυνση της αρνητικής λίστας με βάση κάποια δεδομένα.

Επίσης επεσήμανε ότι πρέπει να μπούνε κόφτες και υποχρεωτικοί κανόνες στη συνταγογράφηση.

Συμψηφισμός επενδύσεων clawback

Ο κ. Τρύφων χαρακτήρισε ως θετικό το βήμα τις κυβέρνησης για τον συμψηφισμό του clawback με τις επενδύσεις διότι αναγνωρίζεται επιτέλους το ότι το φάρμακο δεν είναι μόνο δαπάνη, αλλά ότι έχει και εγχώρια προστιθέμενη αξία. Επεσήμανε όμως ότι τα 50 εκατ. ευρώ που έχουν οριστεί ως πλαφόν θα πρέπει να αυξηθούν.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ τόνισε ότι δεν ξεχωρίζει ελληνικές και ξένες εταιρείες.«Όποιος φέρνει επενδύσεις στη χώρα μας είναι εγχώρια προστιθέμενη αξία». Πρόσθεσε όμως ότι  θα πρέπει να  υπάρξουν ελαφρύνσεις από το μέτρο των υποχρεωτικών επιστροφών, σε κάθε επιχείρηση που φέρνει επενδύσεις στη χώρα, με τεράστιους πολλαπλασιαστικούς όρους και όχι με πλαφόν.

Τέλος αναφερόμενος στο πως επιβιώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όταν το ύψος των υποχρεωτικών επιστροφών όταν έχουν αυξηθεί από 15% σε 40% ανέφερε πως «Οι ελληνικές βιομηχανίες είναι σαν να έχουν κρατικοποιηθεί γιατί χρωστάμε όλοι απίστευτα ποσά στον ΕΟΠΥΥ, τα οποία δεν μπορούν να δοθούν και 8 στα 10 φάρμακα είναι στο κόκκινο. Μας σώνουν οι εξαγωγές και ο μεγάλος όγκος σε κάποια φάρμακα».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ