ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤριγμούς προκαλεί το ρετούς της φαρμακευτικής πολιτικής - Σωρεία αντιδράσεων

Τριγμούς προκαλεί το ρετούς της φαρμακευτικής πολιτικής – Σωρεία αντιδράσεων

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη εξεύρεση επιτακτικής λύσης στο μείζον ζήτημα της τιμολόγησης φαρμάκων και των τεράστιων υποχρεωτικών επιστροφών από τις επιχειρήσεις προς το δημόσιο, ζητά σύσσωμος ο φαρμακευτικός κλάδος, κάνοντας παράλληλα λόγο για συνολικό «καπέλο» έως και 70% επί του τζίρου τους.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Προβλήματα πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, αύξηση του φαινομένου των παράλληλων εξαγωγών και ζητήματα συνταγματικότητας επανέρχονται στο προσκήνιο, καθώς στο επόμενο διάστημα καθορίζεται η διατήρηση -ή όχι- της στρεβλής πολιτικής φαρμάκου που καταγράφεται την τελευταία δεκαετία.

Το νέο γύρο αλυσιδωτών αντιδράσεων στους κόλπους της φαρμακευτικής αγοράς «πυροδοτεί» η πρόσφατη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης για την Φαρμακευτική Δαπάνη, με τις προθέσεις του υπουργείου Υγείας να καταγγέλλονται ως αντιαναπτυξιακές μνημονιακού πυρήνα, παρά τη λήξη του προγράμματος.

Στο νέο clawback (70% βάσει μεριδίου αγοράς και 30% βάσει προϊοντικής ανάπτυξης) θα υπολογίζεται για την κάθε εταιρεία βάσει των αντίστοιχων κλειστών προϋπολογισμών (με ορατές συνέπειες για ασθενείς και φαρμακευτικό κλάδο), ενώ θα υπάρξουν και κάποιες αλλαγές στη διαδικασία υπολογισμού του.

Όταν το υπουργείο Υγείας είχε «ανοίξει» το θέμα αλλαγής της μεθόδου υπολογισμού του clawback είχε κρίνει ως ορθότερο μείγμα το 70-30, για να δεχθεί τις έντονες ενστάσεις και αντιρρήσεις της φαρμακοβιομηχανίας. Οδηγήθηκε έτσι σε μια μικρότερη απόκλιση, υιοθετώντας το 90%-10%, με το 10% να αποτελεί το μερίδιο ανάπτυξης της κάθε εταιρείας.
Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας θα εντείνει τις στρεβλώσεις, δημιουργώντας αλυσιδωτές αντιδράσεις που θέτει σε κίνδυνο την είσοδο νέων φαρμάκων στη χώρα, απειλώντας παράλληλα με απόσυρση πολλά επιτυχημένα φάρμακα. Ουσιαστικά, «τιμωρούνται» φάρμακα που προφανώς η αύξηση των πωλήσεων τους, οφείλεται στο ότι έχουν σημαντικό θεραπευτικό αποτέλεσμα.

Έτσι, εφόσον «στοχοποιούνται» πλέον συγκεκριμένα φάρμακα, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε προβλήματα πρόσβασης, τόσο σε νέα όσο και σε υπάρχοντα αποτελεσματικά φάρμακα.

Τιμολόγηση φαρμάκων

Μεγάλο «γρίφο» για την Επιτροπή Παρακολούθησης για την Φαρμακευτική Δαπάνη αποτέλεσε ο υπολογισμός για την τιμολόγηση των φαρμάκων, προκρίνοντας ως βάση τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης (έως τώρα υπολογίζονται με το Μ.Ο. των 3 χαμηλότερων τιμών των 28 χωρών της Ε.Ε.).

Ο νέος σχεδιασμός πρόκειται να «πυροδοτήσει» το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών, δίδοντας κίνητρα στους επιτήδειους, ενώ δημιουργεί προβλήματα στην επάρκεια φαρμάκων, αναγκάζοντας τον ΕΟΦ να δημοσιοποιεί λίστες με φάρμακα για τα οποία απαγορεύει τις εξαγωγές.

Ωστόσο, όπως διερωτώνται στελέχη της αγοράς «τι θα γίνει εάν αρχίσουν να τιμολογούνται με τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης;» Η απόφαση, θα είναι… «μάλλον αντισυνταγματική, καθώς τον Μάιο του 2003 είχε κριθεί αντισυνταγματικός από το Συμβούλιο της Επικρατείας ο νόμος 2992/02, που έθετε τότε ως κριτήριο για τον προσδιορισμό της τιμής των φαρμάκων τη χαμηλότερη τιμή πώλησής τους στην Ευρώπη. Το σκεπτικό ήταν ότι παραβιάζεται η συνταγματικά κατοχυρωμένη οικονομική ελευθερία, που πρέπει να λαμβάνει ως κριτήριο τη λειτουργία μιας ορθολογικά οργανωμένης επιχείρησης που πρέπει να έχει και κάποιο ποσοστό κέρδους».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ