Κάθε δυνατή βοήθεια στο Σχέδιο για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών θα παράσχει το υπουργείο Υγείας, επιδιώκοντας να συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οι φορείς και όλες οι δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του καθενός και με συγκεκριμένους- διακριτούς ρόλους και υποχρεώσεις.
Όπως τονίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών στο υπουργείο Υγείας, παρουσιάζοντας τον νέο Εθνικό Συντονιστή για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, Χρήστο Κουϊμτσίδη (ΦΕΚ 81ΥΟΔΔ) στόχος της πολιτικής του υπουργείου είναι, «μέσα από συλλογική προσπάθεια να υπάρξει μια ολιστική, συνεκτική και αποτελεσματική παρέμβαση που και θα προσφέρει άμεσα και ορατά αποτελέσματα στην κοινωνία και στα ίδια τα εξαρτημένα άτομα. Στόχος μας είναι η καθολική κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού που θα βασίζεται σε ένα μακρόπνοο σχεδιασμό, ο οποίος θα ξεπερνά τα όρια μίας κυβερνητικής θητείας».
Επιστήμονας εγνωσμένου κύρους
Κατά την εισηγητική του ομιλία ο υπουργός Υγείας, αναφέρθηκε στον Χρήστο Κουϊμτσίδη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν επιστήμονα εγνωσμένου κύρους με σταδιοδρομία στη Μεγάλη Βρετανία και θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική προσπάθεια που καταβάλλεται στη χώρα μας.
Τόνισε επίσης, ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι μία επανεκκίνηση της διαδικασίας κατάρτισης ενός Εθνικού Σχεδίου για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών και των άλλων εξαρτήσεων, πάνω σε συγκεκριμένους και καθορισμένους άξονες.
Ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σημείωσε επίσης, ότι «το υπουργείο Υγείας προτίθεται να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση τονίζοντας, «επιδίωξή μας είναι σε αυτήν την προσπάθεια να συμμετέχουν τα εμπλεκόμενα υπουργεία, οι φορείς και όλες οι δημόσιες δομές που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, με σεβασμό στην ιστορία και την προσφορά του καθενός και με συγκεκριμένους- διακριτούς ρόλους και υποχρεώσεις».
Ο Ανδρέας Ξανθός χαρακτήρισε τέλος, σημαντικό το γεγονός ότι το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή περιέχει σημαντικές και πρωτοποριακές -για τα ελληνικά δεδομένα- παρεμβάσεις, όπως οι Χώροι Εποπτευόμενης Χρήσης, οι Κοινωνικοί Συνεταιρισμοί Ένταξης (ΚΟΙΣΕΝ) και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ναρκωτικών για ιατρική χρήση.
Μεγάλη προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος
Από την πλευρά του ο νέος Εθνικός Συντονιστής για τα Ναρκωτικά, Χρήστος Κουϊμτσίδης, ανέφερε ότι στην Ελλάδα έχει γίνει ήδη μεγάλη προσπάθεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών και αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρξει σωστός συντονισμός δράσεων, προκειμένου να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, τόσο για την κοινωνία, όσο και για τον ίδιο τον χρήστη ουσιών.
Τόνισε ακόμα, ότι σε αυτήν την προσπάθεια θα συμβάλλουν σημαντικά τα στοιχεία και τα παραδείγματα που υπάρχουν από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αφού πρώτα αξιολογηθούν αυστηρά και προσαρμοστούν στις ανάγκες τις χώρας μας. Σημείωσε τέλος, ότι από τη λειτουργία της επιτροπής περιμένει, έναν γόνιμο και εποικοδομητικό διάλογο που ακόμα και μέσα από διαφωνίες και αντιθέσεις, θα μπορεί να συνθέσει ένα καθαρό και σαφές μήνυμα προς την κοινωνία.
Στη συνέχεια το λόγο πήραν οι συμμετέχοντες στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών, που μίλησαν για τους στόχους και τις προσδοκίες τους από τη λειτουργία της επιτροπής.
Στην Εθνική Επιτροπή Σχεδιασμού και Συντονισμού για την Αντιμετώπιση των Ναρκωτικών μετέχουν: εκπρόσωποι συναρμόδιων υπουργείων για το ζήτημα των ναρκωτικών και εκπρόσωποι εποπτευόμενων φορέων του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Ψ.Ν.Α., Ψ.Ν.Θ., Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (Ε.Κ.Τ.Ε.Π.Ν.), Δίκτυο Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας).
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα