Η ιατρική έρευνα και η καινοτομία αποτελούν απαραίτητα «εργαλεία» για τη μείωση της επιβάρυνσης των ασθενειών, της επιβάρυνσης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και του εργατικού δυναμικού στο χώρο της υγείας, όπως σημειώνει ο Lars Fruergaard Jorgensen, πρόεδρος του EFPIA και CEO στην φαρμακευτική επιχείρηση Novo Nordisk.
- Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός
«Φανταστείτε ένα μέλλον όπου τα παιδιά και τα εγγόνια μας στην Ευρώπη δεν φοβούνται πλέον τον διαβήτη, τον καρκίνο ή τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Έναν κόσμο όπου αυτές οι ασθένειες μπορούν να αντιμετωπιστούν με τέτοιο τρόπο που δεν επιβαρύνουν την καθημερινότητα τους – ή προλαμβάνονται εξ’ αρχής» περιγράφει ο Lars Fruergaard Jorgensen, με γλαφυρό τρόπο σε άρθρο του στο Politico.
«Για πολλούς, ένα τέτοιο σενάριο μπορεί να μοιάζει αρκετά ονειροπόλο. Όμως, όταν αναλογιστείτε τα επιτεύγματα στην ιατρική, που πλέον θεωρούμε δεδομένα σε καθημερινή βάση – όπως οι εμβολιασμοί που αποτρέπουν θανατηφόρες παιδικές ασθένειες και φάρμακα που μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής για εκατομμύρια ανθρώπους- ίσως το όνειρο να μην είναι και τόσο μακριά».
Όπως εξηγεί στο Politico: «Η εταιρεία που ηγούμαι, η Novo Nordisk, ιδρύθηκε πριν από 100 χρόνια. Ήταν ο κατασκευαστής της πρώτης γενιάς ινσουλίνης στην Ευρώπη, δίνοντας ελπίδες σε ανθρώπους για το μέλλον τους που δεν ήταν βέβαιο εάν θα ζούσαν περισσότερο από λίγους μήνες.
Με την καινοτομία, να ταξιδεύει από γενιά σε γενιά, καταφέραμε να φτάσουμε σήμερα οι ασθενείς με διαβήτη τύπου 1 να μην χρειάζονται να περιορίζουν τα όνειρα τους και πλέον να Είμαστε υπερήφανοι που είμαστε χορηγοί της Team Novo Nordisk -της επαγγελματικής ομάδας ποδηλασίας- και άλλων διακεκριμένων αθλητών που ξεπέρασαν τα όρια, πέρα από κάθε φαντασία, πριν την έλευση της ιατρικής καινοτομίας».
Πολιτική βούληση
«Εάν θέλουμε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν μελλοντικά την καινοτομία στην ιατρική, θα πρέπει να επιδείξουμε ισχυρή πολιτική βούληση σήμερα» όπως υπογραμμίζει ο Lars Fruergaard Jorgensen.
«Σήμερα, η Ευρώπη αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, στην υγειονομική περίθαλψη και όχι μόνο. Τα περισσότερα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της γήρανσης του πληθυσμού και της αύξησης των χρόνιων ασθενειών, παράλληλα με τους περιορισμούς του προϋπολογισμού και το εξαντλημένο εργατικό δυναμικό στον τομέα της υγείας.
Απαιτείται ιατρική καινοτομία εάν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είναι απαραίτητο για τη μείωση του φόρτου των ασθενειών, γεγονός που θα μειώσει την επιβάρυνση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης και του εργατικού δυναμικού της υγείας. Οι ιατρικές καινοτομίες μπορούν να υποστηρίξουν τους ασθενείς να ανακτήσουν την ποιότητα ζωή τους και τις ζωές των οικογενειών τους. Να είναι μέρος της κοινωνίας και του εργατικού δυναμικού, επηρεάζοντας θετικά τη ζωή τους και την Ευρώπη συνολικά» σημειώνει.
Βελτίωση της πρόσβασης
«Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (EFPIA) έχει ορίσει δεσμεύσεις για τη βελτίωση της πρόσβασης στα φάρμακα, σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, η πρόσβαση στα φάρμακα αποτελεί εθνική αρμοδιότητα και πολλές χώρες μέλη της Ε.Ε. έχουν απαιτήσεις που δυσκολεύουν την έγκαιρη είσοδο των εταιρειών στην αγορά. Πρέπει να συνεργαστούμε με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προκειμένου να λύσουμε αυτήν την πρόκληση.
Εν τω μεταξύ, το νομοθετικό πλαίσιο της ΕΕ για τα φάρμακα υφίσταται τη μεγαλύτερη αναθεώρησή του εδώ και δεκαετίες. Αν θέλουμε τα παιδιά μας να απολαμβάνουν μελλοντικές ιατρικές καινοτομίες, πρέπει να δείξουμε πολιτική βούληση σήμερα.
Ο φαρμακευτικός τομέας είναι ένας στρατηγικός τομέας για την Ευρώπη και επομένως, τα φάρμακα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα σε διαφορετικούς τομείς πολιτικής.
Συνδράμουμε με τους ασθενείς και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να έχουμε ένα ρυθμιστικό πλαίσιο κατάλληλο για το μέλλον, έτσι ώστε τα φάρμακα να είναι πιο γρήγορα διαθέσιμα στους ασθενείς που τα χρειάζονται, σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αυτή η φιλοδοξία μπορεί επίσης να συμβάλει στην ενίσχυση ενός στρατηγικού βιομηχανικού τομέα στην ΕΕ. Ωστόσο, πολλές από τις προτάσεις που συζητήθηκαν εκτενώς, έρχονται σε αντίθεση με αυτές, τις κοινές φιλοδοξίες.
Ενώ σήμερα υπάρχει πραγματική δυναμική στη φαρμακευτική βιομηχανία της Ευρώπης, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε τίποτα ως δεδομένο, μέσα σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παγκόσμιο πλαίσιο. Μόνο τα τελευταία 20 χρόνια, η παγκόσμια φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη που πραγματοποιείται στην Ευρώπη μειώθηκε από 41% σε 31%. Σε προηγμένες τεχνολογίες όπως οι κυτταρικές και γονιδιακές θεραπείες, οι ΗΠΑ και η Κίνα προσελκύουν πολύ μεγαλύτερα επίπεδα επενδύσεων. Σίγουρα, το πού εδράζει η καινοτομία, έχει μεγάλη σημασία».
Στρατηγικός τομέας
Σύμφωνα με τον Lars Fruergaard Jorgensen, στην ΕΕ υπάρχουν πολλά διαφορετικά πλαίσια πολιτικής εφαρμογής για να σκεφτούμε τι είδους φαρμακευτικό τομέα χρειάζεται η Ευρώπη: από ανοιχτή στρατηγική αυτονομία, έως κρίσιμες τεχνολογίες. Από τη μακροπρόθεσμη οικονομική ανταγωνιστικότητα, έως την ασφάλεια εφοδιασμού κρίσιμων φαρμάκων.
«Αυτό που είναι σαφές σε όλες τις περιπτώσεις είναι ότι ο φαρμακευτικός τομέας είναι ένας στρατηγικός τομέας για την Ευρώπη και επομένως, τα φάρμακα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται μεμονωμένα σε διαφορετικούς τομείς πολιτικής, αλλά να αντιμετωπίζονται ολιστικά. Ως νυν πρόεδρος της EFPIA, καλώ όλους τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να υποστηρίξουν μια ολοκληρωμένη στρατηγική για τον τομέα μας, που μπορεί να υποστηρίξει μια πιο ανταγωνιστική, υγιέστερη και ισχυρότερη Ευρώπη.
Βραχυπρόθεσμα, οι ευρωβουλευτές και οι εθνικές κυβερνήσεις που εργάζονται επί του παρόντος στη Γενική Φαρμακευτική Νομοθεσία, πρέπει να οραματιστούν το μέλλον που θέλουν για την Ευρώπη και τον ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η ιατρική καινοτομία σε αυτήν. Για να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο, οι πολιτικές πρέπει να είναι φιλόδοξες και συνεκτικές. Εάν καταφέρουμε να το κάνουμε αυτό σωστά, μαζί, οι μελλοντικές γενιές Ευρωπαίων μπορούν να είναι υπερήφανες για αυτό που έχουμε κάνει» καταλήγει.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα