Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στην εφημερίδα Documento για το δημοσίευμα της σχετικά με τη Novartis, με ανάρτηση του στο Facebook, αναφορικά με τα e-mails με τον Νίκο Μανιαδάκη, για την κατάθεση του Κώστα Ράνου, αλλά και για το Harvard Project. Παράλληλα, χαρακτηρίζει απαράδεκτο το ότι οι εισαγγελικές Αρχές δεν μπορούν να προστατεύσουν τη μυστικότητα της προδικασίας και μονίμως στη συγκεκριμένη εφημερίδα διαρρέουν όλα.
Απάντηση στο σημερινό άρθρο της εφημερίδας Documento
Αν και η εφημερίδα αυτή έχει αποδείξει την μονομέρεια και την εμπάθεια της, εν τούτοις ως πρώην Υπουργός οφείλω να δίνω απαντήσεις, όχι προς τον κ. Βαξεβάνη αλλά προς εσάς.
Οι σημερινές “αποκαλύψεις” είναι οι εξης:
1) ότι έχουν βρεθεί ηλεκτρονικά μηνύματα (emails) με σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων από τον κ. Νικόλαο Μανιαδάκη προς εμένα τα οποίο σχεδόν αμέσως στέλνονται προς δημοσίευση ως δικές μου. Άρα θεωρεί ο κ. Βαξεβάνης ότι αυτά είναι οι κατά παραγγελία από τη Novartis αποφάσεις και ότι έχω πει ψέματα ότι ο κ. Μανιαδάκης δεν είχε σχέση με την διαμόρφωση των τιμών.
2) υπάρχει μια κατάθεση του κ. Ράνου (μέλος της επιτροπής τιμών έως τον Οκτώβριο του 2013) ότι εγώ παρενέβη αντιθεσμικώς σε μια επιτροπή για να δώσω αυξήσεις σε 30 φάρμακα (πολλών εταιριών).
3) Ξανά το ίδιο περί των νέων φαρμάκων Harvard Project κλπ
Απαντήσεις:
1) τα emails του κ. Μανιαδάκη είναι πραγματικά.. Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι ο κ. Μανιαδακης στο γραφείο μου είχε τον ρόλο του ενδιαμέσου μεταξύ εμού και της Τρόικας. Αυτά τα emails είναι το τελικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα.
Στον κ. Μανιαδάκη έστελναν το τελικό συμφωνηθέν μεταξύ μας κείμενο και μετά πήγαιναν προς δημοσίευση. Αυτό δηλ που υποτίθεται “αποκαλύφθηκε” είναι αυτό που λέω από την πρώτη μέρα.
Στο αρχείο μου υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα emails με τις φάσεις της διαπραγμάτευσης με την Τρόικα. Δεν ήταν δηλ μόνον το τελικό αλλά πολλά ενδιάμεσα κάθε φορά με διορθώσεις και παρατηρήσεις από αυτούς. Στην πράξη τίποτε δεν μπορούσε να δημοσιευθεί στην Φαρμακευτική πολιτική χωρίς την έγκριση τους και αυτό γινόταν μέσω του κ. Μανιαδάκη.
Δεν μπορώ να το εξηγήσω απλούστερα. Σημειώστε ότι αυτές οι αποφάσεις έβλαψαν ως γνωστόν πάρα πολύ την Φαρμακοβιομηχανία γενικά και τη Novartis ειδικά.
2) αν και ο κ. Ράνος (διορισθείς) στην Επιτροπή από την Κυβέρνηση ΓΑΠ, απομακρύνθηκε από αυτήν τον Οκτώβριο του 2013 και άρα κάνει λάθος στην κατάθεση του, καθώς ισχυρίζεται ότι το επεισόδιο αυτό έλαβε χώρα τον Μάρτιο του 2014 όπου αυτός δεν ήταν πια μέλος της Επιτροπής, εγώ έψαξα και βρήκα τα πρακτικά.
Η επιτροπή στην οποία αναφέρεται έγινε την 1η Αυγούστου του 2013 δηλ ήμουν έναν μόλις μήνα Υπουργός…. Τα πραγματικά περιστατικά έχουν ως εξής, εγώ έχω παραλάβει από τον προκάτοχό μου μια επιτροπή που εξέταζε ποια φάρμακα θα έμπαιναν στην λίστα και έχω δεχθεί την απόφαση της και έχω δεχθεί επίσης τις ενστάσεις των εταιριών για την διόρθωση των λαθών στις τιμές των φαρμάκων.
Προσέξτε ο νόμος απαγόρευε τις αυξήσεις τιμών, πλην των περιπτώσεων που αποδεδειγμένα η επιτροπή τιμών είχε κάνει λάθος. Τότε εγώ ήθελα να εφαρμόσω την πολιτική μου στο φαρμακο που ως προς τις εταιρίες ήταν μεγάλη μείωση δαπάνης, τελικά την κατεβασα πάνω από 500.000.000€ με καθαρούς κανόνες και νομιμότητα.
Είχα δώσει λοιπόν εντολή να εξεταστούν όλες οι εκκρεμείς ενστάσεις και να εφαρμοστεί ο νόμος για τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της ΕΕ. Αν δηλ κάποια φάρμακα είχαν τιμολογηθεί εκ λάθους χαμηλότερα, ζήτησα να εφαρμοστεί ο νόμος για να ξέρουν οι εταιρίες ότι θα είμαι αυστηρός αλλά δίκαιος. Η όλη διαδικασία είχε κρατήσει κάποιες μέρες και τελικά η Επιτροπή συνήλθε μια μέρα πριν την έλευση της Τρόικας για την θερινή Αξιολόγηση. Βασικό στοιχείο της πρώτης επί της θητείας μου Αξιολογήσεως ήταν η έκδοση του Νέου Δελτίου Τιμών.
Την ώρα που η Επιτροπή θα δεχόταν την πρόταση του ΕΟΦ, ο κ. Ράνος πράγματι διαφώνησε με την πολιτική μου, διότι δεν συμφωνούσε με το να γίνουν οι αποδεδειγμένες διορθώσεις των τιμών. Η αποδοχή της προτάσεως του, εκτός του οτι θα παραβίαζε το Νόμο και την πολιτική μου, θα οδηγούσε σε αλλαγή της προτάσεως του ΕΟΦ, νέες ενστάσεις κλπ και άρα καθυστέρηση ως προς την έκδοση του Δελτίου πολλών ημερών και άρα πρόβλημα με την Τρόικα.
Εγώ ενημερώθηκα για αυτό διότι με την γνωστή ευθυνοφοβία τα μέλη της επιτροπής δεν ήθελαν να φαίνονται ότι αυτοί έπαιρναν μια απόφαση ευνοϊκή προς τις εταιρίες και ο κ.Ράνος ήταν ο “πολέμιος” της βιομηχανίας και έτσι κατέβηκα και τους είπα ότι τους δίνω δύο εντολές α) το δελτίο να εκδοθεί οπωσδήποτε εκείνη την ημέρα λόγω τρόικας και β) να τηρηθεί στο ακέραιο ο νόμος. Έτσι άπαντες, άνθρωποι που δεν γνώριζα καθώς δεν τους είχα διορίσει εγώ αλλά ήταν εκεί πριν από εμένα, συμφώνησαν όλοι και πλην του κ. Ράνου, ψήφισαν την πρόταση του ΕΟΦ.
Στο τέλος του άρθρου θα παραθέσω και το πρακτικό που αποδεικνύει όσα λέω. Θα μπορούσα και εγώ να κατηγορήσω πχ τον κ. Ρανο ότι εξυπηρετούσε τα συμφέροντα των ανταγωνιστριών εταιριών αφού ήθελε να σταματήσει το Δελτίο και να μην γίνουν οι νόμιμες διορθώσεις, αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι το έκανε από λανθασμένη εκτίμηση και όχι από συμφέρον. Πάντως σε κάθε περίπτωση έκανε κρίσιμο λάθος και ως προς την ημερομηνία ίσως προς δημιουργία εντυπώσεων καθώς αλλιώς ακούγεται να έχει γίνει σε Επιτροπή που είχα διορίσει εγώ και που πια ήμουν ισχυρός Υπουργός και αλλιώς μόλις είχα πάει εν μέσω αγνώστων σε μένα ανθρώπων. Ας δεχθώ όμως το ανθρώπινο λάθος… .
3) αν και το έχω απαντήσει 1000 φορές ας τα πω άλλη μια. Δεν υπήρξε ποτέ καμμία απολύτως Μνημονιακή απαγόρευση εντάξεως νέων φαρμάκων στην θετική λίστα. Ο κ. Λοβέρδος το 2011 που τα πράγματα για το Κράτος μας ήταν στο χειρότερο σημείο τους, αποφάσισε να μην εντάσσει νέα φάρμακα για να ελέγξει την δαπάνη.
Στην πορεία όμως η θέσπιση του κλειστού προϋπολογισμού με την ψήφιση του claw back, καθιστούσε δημοσιονομικά αδιάφορη την ένταξη νέων φαρμάκων. Το Κράτος σε κάθε περίπτωση δεν μπορούσε να πληρώσει παραπάνω χρήματα. Μόνον οι μεταξύ των εταιριών σχέσεις στην αγορά επηρρεάζονταν. Έτσι ήδη ο προκάτοχός μου κ. Σαλμάς και σωστά, είχε συστήσει επιτροπή για την ένταξη νέων φαρμάκων στην θετική λίστα, το έργο της οποίας ολοκληρώθηκε επί των ημερών μου και της οποίας την εισήγηση έκανα δεκτή.
Τα φάρμακα αυτά ήταν διαφόρων εταιριών και όχι μόνον Novartis και μέχρι να φύγω είχα βάλει στην λίστα όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις, όλων των εταιριών. Κατά την γνώμη μου ειδικά μετά τον κλειστό προϋπολογισμό αν ένας Υπουργός ηρνείτο να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή οδηγία για την υποχρεωτική ένταξη στη λίστα των νέων φαρμάκων το πολύ εντός 90 ημερών, θα ήταν ένας πολύ κακός Υπουργός. Φανταστείτε η δική σας ζωή ή του παιδιού σας να κρίνονταν από ένα νέο φάρμακο και ο Υπουργός να μην σας το έδινε τί θα λέγατε; Άρα ούτε Μνημονιακή απαγόρευση υπήρξε ποτέ ούτε καμμία εύνοια δείξαμε προς τη Novartis ειδικά. Όλα αυτά είναι συκοφαντίες του χειρίστου είδους.
ΥΓ ο κ. Βαξεβάνης δημοσίευσε από την Δικογραφία και μερικά μνμ προσωπικής φύσεως του κ. Μανιαδάκη προς εμένα. Αν και τα μνμ αυτά αποτελούν μεγάλη διαφήμιση για το έργο μου και η δημοσίευση τους με ωφελεί. Eν τούτοις θεωρώ απαράδεκτο ότι οι Εισαγγελικές Αρχές δεν μπορούν να προστατεύσουν την μυστικότητα της προδικασίας και μονίμως στην συγκεκριμένη εφημερίδα διαρρέουν όλα.
Πάντως επί της ουσίας τα μνμ αυτά αποδεικνύουν και μάλιστα σε ανύποπτο χρόνο την καλή φήμη που άφησα πίσω μου ως Υπουργός. Και που 4 χρόνια τώρα δεν ασχολούνται με τίποτε άλλο παρά με το πως θα την αμαυρώσουν, άνευ επιτυχίας φυσικά..
Ακολουθούν τα Πρακτικά της επίμαχης επιτροπής στην οποία αναφέρεται στην κατάθεση του ο κ. Ράνος και αποδεικνύεται ότι το μόνον που ζήτησα ήταν να εφαρμοστεί ο νόμος. Τώρα αν η εφαρμογή του νόμου είναι παράνομη πράξη τότε τί να πω…. ΚΩΣΤΆΚΗ περαστικά εκ νέου.
Απάντηση στο σημερινό άρθρο της εφημερίδας DocumentoΑν και η εφημερίδα αυτή έχει αποδείξει την μονομέρεια και την…
Gepostet von Άδωνις Γεωργιάδης – Adonis Georgiadis am Sonntag, 14. April 2019
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα