Στο όραμα που υπάρχει για την οικονομική πολιτική στα νοσοκομεία και τις προσπάθειες που γίνονται για να ξεφύγουν από τις πρακτικές των τελευταίων 40 ετών, όπου οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων καταρτίζονταν χωρίς έλεγχο δαπανών αναφέρθηκε από πλευράς του ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, στο πλαίσιο του συνεδρίου «Τα DRG ως Σταθερότυπος Δημιουργίας & Εξέλιξης» που διοργάνωσε το ΚΕΤΕΚΝΥ.

Όπως ανέφερε, ο Μάριος Θεμιστοκλέους, οι προϋπολογισμοί καταρτίζονταν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, ενώ υπήρχε ανεξέλεγκτη ροή χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα μέχρι τον Αύγουστο ή Σεπτέμβριο να απαιτείται επιπλέον χρηματοδότηση. Με την εφαρμογή του συστήματος DRG, θα καταστεί δυνατή η σύγκριση μεταξύ νοσοκομείων, καθώς και η πιο αποτελεσματική διαχείριση του προσωπικού.
Ο Υφυπουργός σημείωσε ότι το πρώτο σημαντικό βήμα έγινε με την κατάρτιση των νοσοκομειακών προϋπολογισμών για το 2024 ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023, ενώ υπήρξε στενή παρακολούθηση των οικονομικών των νοσοκομείων. Ως αποτέλεσμα, η χρονιά έκλεισε χωρίς κανένα νοσοκομείο να έχει ζητήσει επιπλέον χρηματοδότηση, ενώ παράλληλα υπήρξε αύξηση 10% στις χειρουργικές επεμβάσεις και 2,5%-3% στις νοσηλείες.
«Αυτό ήταν μια εξαιρετικά σημαντική νίκη που πέτυχαν τα νοσοκομεία και οι διοικήσεις τους, σε συνδυασμό με έναν πιο πιεστικό έλεγχο από το υπουργείο Υγείας, με αποτέλεσμα μια εξαιρετικά καλή οικονομικά χρονιά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μάριος Θεμιστοκλέους.
«Επιτέλους πράξη»
Αναφερόμενος στην εφαρμογή των DRG, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε ότι, μετά από 14 χρόνια, γίνονται επιτέλους πράξη. Σημείωσε ότι η χρηματοδότηση θα περάσει στον ΕΟΠΥΥ και το ΚΕ.ΤΕ.Κ.Ν.Υ., με κεντρικό έλεγχο από το Υπουργείο Υγείας, παρά τις επιφυλάξεις που υπήρχαν για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου.
Τέλος, εξέφρασε το όραμα για τη μετεξέλιξη των νοσοκομείων σε αυτόνομες μονάδες, οι οποίες θα χρηματοδοτούνται βάσει της παραγωγικότητάς τους. Ανέφερε, ωστόσο, ότι η πλήρης εφαρμογή αυτού του μοντέλου απαιτεί χρόνο, καθώς ακόμη και χώρες με υψηλότερο επίπεδο ψηφιακής ωριμότητας χρειάστηκαν χρόνια για να εφαρμόσουν το σύστημα. Εκτίμησε ότι σε 2-3 χρόνια η κωδικοποίηση των δεδομένων στα νοσοκομεία θα φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που θα επιτρέπει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων που θα αξιοποιούνται για τη βελτίωση της λειτουργίας τους.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα
Διαβάστε επίσης
Θεμιστοκλέους για μεταπνευμονοϊό: Ο ιός είναι γνωστός 20 χρόνια
Γεωργιάδης – DRG: Η σημαντικότερη μεταρρύθμιση στο σύστημα υγείας