ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΤα κρίσιμα 48ωρα για τη νέα φαρμακευτική πολιτική

Τα κρίσιμα 48ωρα για τη νέα φαρμακευτική πολιτική

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην τελική ευθεία εισέρχεται το προσχέδιο των νέων μέτρων του πολυνομοσχεδίου-σκούπα που προωθεί η κυβέρνηση για τη νέα φαρμακευτική πολιτική, καθώς στην επερχόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης του υπουργείου Υγείας, ο Ανδρέα Ξανθός αναμένεται να «ξεδιπλώσει» τις βασικές κατευθυντήριες.

Στα μέτρα, που προωθεί εδώ και μήνες το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία δεν θα προχωρήσει.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Στα κρίσιμα 48ωρα που ακολουθούν έως την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Δεκεμβρίου, οι διεργασίες για το τελικό «μοντέλο» είναι ιδιαίτερα κρίσιμες καθώς οι φαρμακευτικές αναμένουν την επισφράγιση του αισιόδοξου σεναρίου αλλαγής της γραμμής τιμολόγησης με βάση τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης, σε βάση των τριών χαμηλότερων τιμών κατά μέσο όρο.

Στα μέτρα, που προωθεί εδώ και μήνες το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή, κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν πως το θέμα των κλειστών προϋπολογισμών ανά θεραπευτική κατηγορία δεν θα προχωρήσει.

Ανοιχτά μέτωπα…

Σύμφωνα με πληροφορίες, μολονότι η κυβέρνηση φέρεται να έχει κάνει δεκτά ως δίκαια κάποια αιτήματα της φαρμακοβιομηχανίας -αναγνωρίζοντας τις πιέσεις που ασκείται στη βιωσιμότητα τους- εξακολουθεί να αφήνει ακόμη ανοιχτά βασικά προς εξέταση ζητήματα.

Με τέσσερα μνημόνια οριζόντιων και αντιαναπτυξιακών μέτρων ο φαρμακευτικός κλάδος κρούει επί μακρόν τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη εξεύρεσης λύσεων στο μείζον ζήτημα τιμολόγησης και των τεράστιων υποχρεωτικών επιστροφών από τις επιχειρήσεις προς το δημόσιο, κάνοντας λόγο για συνολικό «καπέλο» έως και 70% επί του τζίρου τους.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος αποτέλεσμα θα είναι η αύξηση τιμής αρκετών πρωτότυπων φαρμάκων. Το μέτρο ικανοποιεί τις ξένες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς μέχρι σήμερα οι χαμηλές τιμές της Ελλάδας επηρέαζαν αρνητικά τις τιμές των φαρμάκων σε περισσότερες από 30 χώρες στο εξωτερικό.

Το μέτρο ικανοποιεί τις ξένες πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες, καθώς μέχρι σήμερα οι χαμηλές τιμές της Ελλάδας επηρέαζαν αρνητικά τις τιμές των φαρμάκων σε περισσότερες από 30 χώρες στο εξωτερικό

Ο πιο στοχοποιημένος κλάδος στην περίοδο της κρίσης, σήκωσε δυσανάλογα το βάρος των περικοπών στην υγεία, με μειώσεις της φαρμακευτικής δαπάνης σε μη βιώσιμα επίπεδα, με clawback, rebate και στρεβλό σύστημα τιμολόγησης.

Ο απρόβλεπτος μηχανισμός του clawback καλύπτει τις αστοχίες τής εκάστοτε κυβέρνησης να ελέγξει τη δαπάνη και τη συνταγογράφηση, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, υπογραμμίζοντας πως λειτουργεί ως ένας επιπρόσθετος κωδικός εσόδων του κράτους με ανεξέλεγκτο ύψος 3,5 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ