- Γράφει η Έλενα Μπρέγιαννη
Σε επαγρύπνηση τέθηκε το υπουργείο Υγείας, μετά και την αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στη χώρα μας, δημιουργώντας συντονιστικό όργανο με τη συμμετοχή δύο ακόμη υπουργείων.
Σε έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού Βασίλη Κοντοζαμάνη, του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας Παναγιώτης Πρεζεράκος, αλλά και ειδικών επιστημόνων του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, αποφασίστηκε σειρά δράσεων για τον έλεγχο και περιορισμό του ιού.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του εποπτικού ρόλου του υπουργείου Υγείας, ο κος Κικίλιας αποφάσισε να δημιουργηθεί συντονιστικό όργανο. Στο συντονιστικό όργανο συμμετέχουν τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Το συντονιστικό όργανο αυτό θα αξιολογήσει άμεσα την εφαρμογή των έργων καταπολέμησης των κουνουπιών για το 2019. Είναι αρμοδιότητα των ΟΤΑ (α’ και β’ βαθμού). Θα σχεδιάσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα για το 2020 τα αντίστοιχα προγράμματα πρόληψης και ενημέρωσης των πολιτών.
Οι επιστήμονες αλλά και το υπουργείο Υγείας εμφανίζονται καθησυχαστικοί καθώς τονίζεται ότι στην παρούσα περίοδο και σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, τα σοβαρά περιστατικά της νόσου είναι μειωμένα κατά 31%.
Να σημειωθεί ότι κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφονται την τελευταία δεκαετία στην χώρα μας, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ, είναι αναμενόμενη η εκδήλωση του ιού και η εμφάνιση περιστατικών στη χώρα μας σε κάθε περίοδο κυκλοφορίας των κουνουπιών.
Επιδημιολογική επιτήρηση
Το υπουργείο Υγείας, ενισχύει επιπλέον την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου. Οι αρχές δημόσιας υγείας εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση και εγρήγορση. Εφαρμόζοντας σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές δημόσιας υγείας όλες τις προβλεπόμενες δράσεις.
Με δεδομένο το στοιχείο μελέτης του ΕΟΔΥ, ότι για κάθε σοβαρό κρούσμα λοίμωξης υπάρχουν 140 περιστατικά μόλυνσης στην κοινότητα. Εκτιμάται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου έχει μολύνει περίπου 22.000 ανθρώπους στη χώρα μας. Τα περιστατικά αυτά εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία.
Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα