Συνάντηση με τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πραγματοποίησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ), έπειτα από σχετιμα αίτημα, για τα προβλήματα των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στην χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές, Τετάρτη, 25 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, Χρήστος Δαραμήλας επεσήμανε στον κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το αίτημα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ για αναγνώρισή της από το Υπουργείο, ως επίσημο συνομιλητή της Πολιτείας σε θέματα που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη, βάσει του άρθρου 60 του νόμου 4931/2022 (ΦΕΚ 94 Α’/ 13.5.2022).
Ο κ. Δαραμήλας τόνισε την αναγκαιότητα της δημιουργίας Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Σακχαρώδη Διαβήτη, το οποίο θα αποτελέσει τομή στα δρώμενα του Υπουργείου Υγείας και στην εξυπηρέτηση του Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας.
Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη για επανεξέταση του σοβαρού ζητήματος της αναδιαμόρφωσης του ετήσιου προϋπολογισμού για τον Σακχαρώδη Διαβήτη, η οποία θα πρέπει να είναι ανάλογη με τον επιπολασμό της πάθησης, ώστε να δοθεί πρόσβαση στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα και στους πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου 2.
Διαβητολογικά Κέντρα
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη λειτουργίας και στελέχωσης των Διαβητολογικών Κέντρων και Ιατρείων της χώρας μας και της αναδιαμόρφωσης της υπάρχουσας νομοθεσίας, ώστε περισσότεροι γιατροί να λάβουν εξειδίκευση στο Σακχαρώδη Διαβήτη καλύπτοντας έτσι πιο γρήγορα τις πανελλήνιες ανάγκες.
Ο Πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και η Α΄ Αντιπρόεδρος, Γκόλφω Γεμιστού διευκρίνισαν πως το μεγαλύτερο μέρος των Διαβητολογικών Κέντρων της χώρας είναι υποστελεχωμένο και υπολειτουργεί, ενώ στις περιοχές από την Αλεξανδρούπολη έως της Θεσσαλονίκη, αλλά και σε Βόλο, Κοζάνη, Φλώρινα, Ξάνθη, κτλ. δεν υπάρχουν καθόλου Διαβητολογικά Ιατρεία. Συνολικά, πλέον λειτουργούν με μέτρια στελέχωση λιγότερα από 30 Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία σε όλη την χώρα, ενώ σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα ιατρεία Διαβητικού Ποδιού.
Από την πλευρά του, ο κ. Χρυσοχοΐδης, άκουσε με προσοχή τα αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και συμφώνησε πως ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια χρόνια πάθηση που χρειάζεται διαρκή παρακολούθηση. Ειδικότερα, όσον αφορά στα Διαβητολογικά Κέντρα, επεσήμανε όχι μόνο την ανάγκη ύπαρξης Διαβητολογικών Κέντρων, αλλά και την επαρκή στελέχωσή τους από όλες τις ειδικότητες που άπτονται του Σακχαρώδη Διαβήτη, όπως εξειδικευμένους ιατρούς στον Σακχαρώδη Διαβήτη, καρδιολόγο, οφθαλμίατρο, νευρολόγο και αγγειολόγο.
Επίσης, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας Διαβητολογικών Κέντρων σε μεγάλα αστικά κέντρα, ενώ για την Κρήτη, ανέφερε πως είναι απαραίτητη η ύπαρξη και η σωστή στελέχωση δυο Διαβητολογικών Κέντρων, ένα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και ένα στο Νοσοκομείο των Χανίων.
Πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας
Παράλληλα, έθεσε τον προβληματισμό του, τονίζοντας πως σύμφωνα με τα λεγόμενα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, οι πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη στη χώρα μας, οι οποίοι ξεπερνούν το 1.000.000, σε αριθμό, δεν έχουν ικανοποιητική πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη, λόγω των σοβαρών ελλείψεων σε Ιατρικό και Νοσηλευτικό Προσωπικό και δεσμεύτηκε πως θα υπάρξει από πλευράς του επικοινωνία με το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) προκειμένου να πραγματοποιηθεί εκ νέου μια συνάντηση με τη διοίκηση της Π.Ο.Σ.Σ.Α.Σ.ΔΙΑ, με στόχο την υλοποίηση των αιτημάτων. Επιπλέον, αναλαμβάνει την πρωτοβουλία με δική του επίβλεψη να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στο Υπουργείο Υγείας, την ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και τον ΕΟΠΠΥ, ώστε να λυθούν τα προβλήματα που άπτονται οικονομικών ζητημάτων.
Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Δαραμήλας επανάφερε το θέμα και κατέστησε σαφές πως για την ορθότερη και καθολική αντιμετώπιση, οργάνωση και λύση των προβλημάτων των πασχόντων με Σακχαρώδη Διαβήτη, χρειάζεται ένα οργανωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, μια πρόταση, την οποία δομημένα διαθέτει ήδη η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ και μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των πασχόντων, αλλά και του Συστήματος Υγείας. Έτσι, οι σοβαρές αδυναμίες που παρατηρούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, χρόνια τώρα και αφορούν στον Σακχαρώδη Διαβήτη να οδηγηθούν σε οριστική λύση..