ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣτο ΣτΕ οι φυσικοθεραπευτές για το clawback- Χάνουν 23 εκ. ευρώ

Στο ΣτΕ οι φυσικοθεραπευτές για το clawback- Χάνουν 23 εκ. ευρώ

- Advertisement -

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι φυσικοθεραπευτές για την ακύρωση του clawback. Πιο συγκεκριμένα, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ κατέθεσε αίτηση ακύρωσης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας της υπ’ αριθμ. ΕΑΛΕ/Γ.Π. 22522/19-04-2023 απόφαση του Υπουργού Υγείας (“Επιτρεπόμενα όρια δαπανών του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας – Ε.Ο.Π.Υ.Υ. έτους 2023, για παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και ιατροτεχνολογικά προϊόντα και συμπληρώματα ειδικής διατροφής”, ΦΕΚ Β΄2553/19-04-2023), κατά το μέρος που αφορά τον προσδιορισμό επιτρεπόμενων ορίων δαπανών για τις παρεχόμενες υπηρεσίες φυσικοθεραπείας από φυσικοθεραπευτές και εργαστήρια φυσικοθεραπείας.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο Π.Σ.Φ., – αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση – από την πρώτη στιγμή της επιβολής του μέτρου της αυτόματης επιστροφής (ρήτρα clawback) στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές, είχε αντιδράσει έντονα, τονίζοντας τον εντελώς άδικο χαρακτήρα του συγκεκριμένου μέτρου, που περιορίζει δραστικά το ύψος των ήδη συμφωνημένων απολαβών τους.

Οι τότε ηγεσίες του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΠΥΥ, ως δικαιολογητική βάση για την επιβολή του εν λόγω μέτρου, προέβαλαν την ανάγκη αντιμετώπισης της οξείας δημοσιονομικής κρίσης, που υπαγόρευε την συγκράτηση της δαπάνης του ΕΟΠΥΥ εντός των ορίων του λεγόμενου κλειστού προϋπολογισμού, ως απόρροια «μνημονιακής» υποχρέωσης της χώρας μας. Σήμερα, ωστόσο, τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, η άρση της εποπτείας την 20η Αυγούστου 2022, «…κλείνει έναν δωδεκαετή κύκλο που έφερε πόνο στους πολίτες, καθήλωση στην οικονομία και διχασμό στην κοινωνία», ενώ ταυτόχρονα «…σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους: δυσβάσταχτοι φόροι και περικοπές μισθών και συντάξεων».

“Οι Φυσικοθεραπευτές υφίστανται το ληστρικό μέτρο του clawback”

Δυστυχώς όμως, φαίνεται ότι οι Φυσικοθεραπευτές και τα συναφή επαγγέλματα υγείας τα οποία υφίστανται το ληστρικό μέτρο του clawback, βρίσκονται, για ανεξήγητους λόγους, στο στόχαστρο της κυβέρνησης, η οποία συνεχίζει να «σφυρίζει αδιάφορα» στις εκκλήσεις για την κατάργηση του συγκεκριμένου μέτρου, τονίζει ο ΠΣΦ και προσθέτει ότι το χειρότερο δε είναι ότι, το υπουργείο Υγείας και τα συναρμόδια υπουργεία, αρνούνται να κάνουν οποιοδήποτε βήμα προς την κατεύθυνση της απάλειψης αυτής της αδικίας.

Ο Π.Σ.Φ. έχει καταθέσει σειρά προτάσεων, όπως π.χ. την αύξηση του κλειστού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για φυσικοθεραπείες, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στην πραγματική ετήσια ζήτηση ή τον συμψηφισμό του clawback με δαπάνες R&D και επενδυτικών σχεδίων για τα εργαστήρια φυσικοθεραπείας, όπως συνέβη με άλλους κλάδους. Εντούτοις, οι αρμόδιοι φορείς κωφεύουν.

Κατόπιν όλων αυτών, ο Π.Σ.Φ., εξαντλώντας τα νόμιμα μέσα, αποφάσισε να προσφύγει στο ΣτΕ για την κατάργηση του ληστρικού μνημονιακού μέτρου του clawback, καθώς θεωρεί επιεικώς απαράδεκτη τη στάση του ΕΟΠΥΥ, του υπουργείου Υγείας και των συναρμόδιων υπουργείων, που συνεχίζουν την ισχύ ενός μνημονιακού μέτρου, που επιβλήθηκε σε άλλες εποχές, όπου προτεραιότητα ήταν η σωτηρία ενός έθνους από την οικονομική καταστροφή.
Πλέον εκλείπουν οι δικαιολογίες για τη διόρθωση αυτής της “ληστείας”.

Ο Πρόεδρος του Π.Σ.Φ Πέτρος Λυμπερίδης δήλωσε για το θέμα: «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίσουμε να δεχόμαστε την αφαίμαξη από τις συμφωνημένες αμοιβές μας, για υπηρεσίες που αποδεδειγμένα παρέχουν.

Χάνουν 23 εκατ. ευρώ από τα δεδουλευμένα τους

Μόνο το έτος 2022, το ποσό που δεν καταβλήθηκε στους φυσικοθεραπευτές και αφαιρέθηκε από τα δεδουλευμένα τους, λόγω των ληστρικών μέτρων ήταν 23.000.000 ευρώ.

Πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση ότι με 78.000.000 ευρώ δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες 11.000.000 πολιτών για φυσικοθεραπεία, όταν το Βέλγιο με τον ίδιο πληθυσμό, δαπανά δεκαπλάσια κονδύλια, δηλαδή 700.000.000 ευρώ.

Για τον κλάδο των φυσικοθεραπευτών, δεν ισχύουν καν τα γελοία και απαράδεκτα επιχειρήματα της “τεχνητής ζήτησης” και της “εικονικής εκτέλεσης”, καθώς οι φυσικοθεραπευτές δεν μπορούν οι ίδιοι να συνταγογραφήσουν τις συνεδρίες που πραγματοποιούν, πολύ περισσότερο δε πλέον από τη στιγμή που για να κατατεθεί ένα παραπεμπτικό, απαιτείται η εισαγωγή κωδικού μιας χρήσης (OTP), τον οποίο αποστέλλει ο ΕΟΠΥΥ στο προσωπικό κινητό του ασφαλισμένου και αυτός τον γνωστοποιεί στον φυσικοθεραπευτή, ΜΟΝΟ εάν προσέλθει και εκτελέσει τις συνεδρίες.

Το απαράδεκτο μνημονιακό μέτρο, το οποίο “βολεύει” τις κυβερνήσεις αλλά καταστρέφει οικονομικά εμάς και τις οικογένειές μας, πρέπει να λάβει τέλος και γι΄ αυτό προσφύγαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας ζητώντας δικαίωση, ενώ παράλληλα ζητάμε επείγουσα συνάντηση με το νέο Υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη».

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ