ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗ«Στεγνώνουν» από αίμα τα δημόσια νοσοκομεία -Τραγικές οι ελλείψεις

«Στεγνώνουν» από αίμα τα δημόσια νοσοκομεία -Τραγικές οι ελλείψεις

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια νοσοκομεία και αυτό το καλοκαίρι λόγω της δραματικής μείωσης των αποθεμάτων αίματος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη να υπομεταγγίζονται και να ακυρώνονται ακόμα και τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν τα δημόσια νοσοκομεία και αυτό το καλοκαίρι λόγω της δραματικής μείωσης των αποθεμάτων αίματος, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που βρίσκονται σε ανάγκη να υπομεταγγίζονται και να ακυρώνονται ακόμα και τα προγραμματισμένα χειρουργεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Τον φετινό Αύγουστο καταγράφεται κάθετη πτώση στην προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στα κέντρα αιμοδοσίας, καθώς σύμφωνα με τις έως τώρα εκτιμήσεις «η κίνηση είναι κατά πολύ μειωμένη σε σχέση με τον Αύγουστο του 2018. Οι ελλείψεις αίματος αναμένεται να συνεχιστούν και μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου».

Αποτέλεσμα των τραγικών επιπτώσεων που καταγράφονται εξαιτίας των ελλείψεων αίματος, είναι να αναβάλλονται τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ οι ασθενείς με μεσογειακή αναιμία -όπως καταγγέλλουν οι Σύλλογοι Ασθενών- να υπομεταγγίζονται.

Ιδιαίτερο είναι το πρόβλημα στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με τους Συλλόγους οι ασθενείς για να υποβληθούν σε μετάγγιση θα πρέπει να συνοδεύονται από αιμοδότη που θα δώσει για λογαριασμό του ασθενή αίμα.

Το πρόβλημα εντείνεται και από τα αυξημένα μέτρα ελέγχου που έχουν παρθεί για την ασφάλεια του αίματος εξαιτίας του ιού του Δυτικού Νείλου που φέτος «θερίζει» τη χώρα μας, ώστε να προληφθεί τυχόν μετάδοση του ιού με μετάγγιση αίματος. Κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου έχουν εμφανιστεί σε 34 Δήμους της Ελλάδας. Από αυτούς, δύο έχουν ήδη αποκλειστεί από τη διαδικασία της αιμοδοσίας.

Δύσκολα είναι τα πράγματα για την Βόρεια Ελλάδα που εμφανίζονται τα περισσότερα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου. Στη Θεσσαλονίκη όμως εμφανίστηκαν και κρούσματα ελονοσίας που αποκλείουν από την αιμοδοσία μεγάλη περιοχή της Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Οι εκκλήσεις από το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) και όλους τους αρμόδιους φορείς προς τους πολίτες για αίμα είναι συνεχείς.

Δεν οφείλονται στον ιό του Δυτικού Νείλου οι ελλείψεις αίματος
Χάρις Ματσούκα
Χάρις Ματσούκα

«Δεν είναι αληθές ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου φταίει για την έλλειψη αίματος που παρουσιάζεται. Από τους 34 Δήμους που έχουν εμφανιστεί κρούσματα μόνο δύο με μικρό πληθυσμό έχουν αποκλειστεί από την αιμοδοσία. Στους υπόλοιπους 32 με μεγάλο πληθυσμό γίνονται οι ανάλογοι έλεγχοι αίματος» όπως τονίζει η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ) κ. Χάρις Ματσούκα μιλώντας στο healthpharma.gr.

«Το πρόβλημα των ελλείψεων σε αίμα το καλοκαίρι, εμφανίζεται κυρίως εξαιτίας των διακοπών που φεύγουν οι αιμοδότες. Ιδιαίτερα φέτος λόγω των εκλογών εκτιμούμε ότι ο μεγάλος όγκος των πολιτών πήρε άδεια τον Αύγουστο. Αποτέλεσμα ήταν να αδειάσουν τα αστικά κέντρα από κόσμο και οι αιμοδοσίες από αιμοδότες» όπως επισημαίνει η κ. Χάρις Ματσούκα.

Μια ακόμα θλιβερή διαπίστωση που κάνει η πρόεδρος του ΕΚΕΑ είναι ότι «πέρυσι το καλοκαίρι χιλιάδες συμπολίτες μας είχαν ευαισθητοποιηθεί με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και είχαν δώσει αίμα. Αποτέλεσμα ήταν να υπάρχει επάρκεια σε αίμα. Αντίθετα, το φετινό καλοκαίρι η προσέλευση αιμοδοτών ήταν κατά πολύ μειωμένη».

Αναγκαία η κεντρική διαχείριση του αίματος

«Ελλείψεις αίματος έχουμε κάθε καλοκαίρι, όπως άλλωστε και πολλές χώρες. Ένα σημαντικό βήμα για να βελτιωθεί η κατάσταση, είναι να υπάρξει κεντρική διαχείριση του αίματος. Να γίνεται καλύτερη κατανομή. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 96 αυτόνομες αιμοδοσίες σε νοσοκομεία. Είναι λογικό ότι το κάθε νοσοκομείο κρατάει αποθέματα ασφαλείας σε αίμα ακόμα και αν δεν τα έχει ανάγκη. Ιδιαίτερα τα μικρότερα νοσοκομεία μπορεί να έχουν αίμα όταν την ίδια στιγμή που μεγάλα νοσοκομεία δεν έχουν. Όμως, δεν υπάρχει ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης που θα διανέμει το αίμα όπου υπάρχει ανάγκη».

Το πρόβλημα με τις εξωτερικές αιμοληψίες

Ένα ακόμα πρόβλημα που παρουσιάστηκε φέτος και επιδείνωσε την κατάσταση, ήταν η εγκύκλιος που εκδόθηκε στις αρχές Μαΐου από το ΕΚΑΒ. Η εγκύκλιος ενημέρωνε το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ότι δεν μπορεί να διαθέσει τους οδηγούς του για τις προγραμματισμένες εξωτερικές αιμοληψίες που πραγματοποιούν τα νοσοκομεία για συλλογή αίματος. Μεσολάβησαν οι εκλογές και αργότερα, μετά από παρέμβαση της Ομοσπονδίας Θαλασσαιμικών προς τον νέο υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, έγιναν οι περισσότερες αιμοδοσίες.

Για το θέμα σύμφωνα με την κ. Ματσούκα το ΕΚΕΑ έχει στείλει σχετικό έγγραφο στον υπουργό Υγείας, προκειμένου να υπάρξει λύση.

«Κανονικά κάθε κέντρο αιμοδοσίας θα πρέπει να έχει το δικό του συνεργείο για τις εξωτερικές αιμοληψίες. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο. Σίγουρα δεν είναι στις υποχρεώσεις του ΕΚΑΒ, αλλά δεν μπορεί να κοπεί και απότομα η υπάρχουσα διαδικασία. Αναμένουμε την απόφαση του υπουργείου Υγείας» επισημαίνει η κ. Χάρις Ματσούκα.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ