ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣΦΕΕ: Συνθήκες άνισης μεταχείρισης απ' την ανακατανομή του clawback

ΣΦΕΕ: Συνθήκες άνισης μεταχείρισης απ’ την ανακατανομή του clawback

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Αντίθετος με το νέο τρόπο ανακατανομής του clawback που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο αλλαγών της φαρμακευτικής πολιτικής είναι ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης, εγείρει νομικά ζητήματα, ενώ είναι εσφαλμένη η σύνδεση του με την κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα.

Αντίθετος με το νέο τρόπο ανακατανομής του clawback που προωθεί το υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο αλλαγών που σχεδιάζει στη φαρμακευτική πολιτική τάσσεται ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ), υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης, θα εγείρει νομικά ζητήματα, ενώ είναι εσφαλμένη η σύνδεση του με την κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Συγκεκριμένα ο ΣΦΕΕ με επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια, τα κυβερνητικά στελέχη και τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας κ. Νίκο Δημόπουλο ζητά να μην προχωρήσει η ανακατανομή του clawback.

Η ανακατανομή clawback θα εγείρει νομικά ζητήματα

Σχετικά με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του clawback σε 80/20 ο ΣΦΕΕ θεωρεί εσφαλμένη τη σύνδεση του με την κατάργηση του rebate εισόδου 25%. Επίσης τονίζει ότι η ανακατανομή αυτή του clawback αφενός δημιουργεί συνθήκες άνισης μεταχείρισης. Αφετέρου είναι πολύ πιο επώδυνη και απρόβλεπτη για τα νέα φάρμακα. Επιπλέον επισημαίνει θα εγείρει έντονα νομικά ζητήματα όσον αφορά στο καθεστώς προστασίας μεταξύ off-patent, on-patent και βιομοειδών. Γεγονός που θα οδηγήσει τις εταιρείες να στραφούν στην χρήση νομικών μέσων.

Παράλληλα ο ΣΦΕΕ τονίζει ότι για ακόμη μια φορά ότι προτεραιότητα της Πολιτείας θα πρέπει να είναι ο έλεγχος και η μείωση του clawback και όχι η ανακατανομή του. Επισημαίνει ότι έχει θέσει υπ’ όψιν του επιτελείου της κυβέρνησης δυο σενάρια για τις οικονομικές επιπτώσεις καθώς και παραδείγματα για το καθεστώς εσφαλμένης αποζημίωσης γενοσήμων που ισχύει σήμερα.

Στη κατεύθυνση αυτή ο ΣΦΕΕ ζητά να μην προχωρήσει η αλλαγή του τρόπου κατανομής του clawback. Εναλλακτικά ζητά να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση με τον κ. Κικίλια πριν από οποιαδήποτε νομοθέτηση προκειμένου να βρεθεί μια βιώσιμη λύση σχετικά με την ανακατανομή του clawback

«Κόκκινο πανί» η ανακατανομή του clawback

Η ανακατανομή του clawback αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον ΣΦΕΕ. Το Δεκέμβριο του 2019 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης είχε απορρίψει την πρόταση του υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια για κατανομή του clawback σε ποσοστό 75%-25% από 90%-10%.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουλίου υπό τον υπουργό Υγείας με τους θεσμικούς φορείς των φαρμακευτικών εταιρειών ανακοινώθηκαν οι κυβερνητικές αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική. Μεταξύ αυτών ήταν και η αλλαγή της ανακατανομής του clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες από 90/10 σε 80/20.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το 90% της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης που καλύπτεται από το σύνολο των εταιρειών θα γίνει 80%. Το υπόλοιπο 10% που επιβαρύνει τις εταιρείες που εμφανίζουν αυξημένο τζίρο (clawback ανάπτυξης) θα αυξηθεί σε 20%. Από το 20% εξαιρούνται γενόσημα και off-patent.

Την αντίθεση τους και στη νέα πρόταση Κικίλια για ανακατανομή του clawback σε ποσοστό 80%-20% εξέφρασαν οι εκπρόσωποι του ΣΦΕΕ στη συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα με τον σύμβουλο του υπουργού Υγείας κ. Νίκο Δημόπουλο.

Η νέα πρόταση του κ. Κικίλια για την ανακατανομή του clawback πολιτικά είναι συνδεδεμένη με την κατάργηση του rebate 25% στα νέα φάρμακα. Με αυτό τον τρόπο ο κ. Κικίλιας επιχειρεί να διατηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που παράγει κυρίως γενόσημα και των πολυεθνικών φαρμακευτικών που θέλουν να εισάγουν νέα φάρμακα.

 Τα θετικά μέτρα

Ο ΣΦΕΕ στην επιστολή του χαιρετίζει τη δέσμευση του κ. Κικίλια για τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ για τα εμβόλια το 2020, ο οποίος θα ενταχθεί στο νέο κονδύλι για τη πρόληψη. Όπως τονίζει ο ΣΦΕΕ με αυτό το μέτρο δημιουργούνται οι σωστές προϋποθέσεις για την εξασφάλιση των απαραίτητων ποσοτήτων σε εμβόλια για τη χώρα μας. Επιπλέον παρέχεται και μια ανακούφιση στην υπερφορολόγηση που προκαλεί το μη βιώσιμο ύψος του clawback.

Θετικά κρίνει ο ΣΦΕΕ και τη δημιουργία ειδικού κονδυλίου που θα αφορά στους ανασφάλιστους πολίτες. Επισημαίνει όμως ότι είναι απαραίτητο να ανευρεθεί άμεσα το κονδύλι των 300 εκατ. ευρώ που θα καλύψει τη φαρμακευτική δαπάνη για τους ανασφάλιστους.

Προς τη σωστή κατεύθυνση σύμφωνα με τον ΣΦΕΕ είναι και η κατάργηση του rebate εισόδου 25% στα νέα φάρμακα. Η παραμονή του εν λόγω rebate αποτέλεσε τα τελευταία χρόνια τροχοπέδη στην εισαγωγή νέων φαρμάκων στη χώρα μας. H κατάργηση του θα επιταχύνει την είσοδο νέων φαρμάκων και επομένως την πρόσβαση των ασθενών στις απαραίτητες θεραπείες.

Υπενθυμίζει επίσης τη πάγια θέση του πως οποιαδήποτε επιπλέον χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης θα πρέπει να συνοδεύεται από τον έλεγχο της συνταγογράφησης, μέσω της υποχρεωτικής εφαρμογής κλειστών θεραπευτικών πρωτοκόλλων και ηλεκτρονικών μέσων ελέγχου της συνταγογράφησης.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ