ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣΦΕΕ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

ΣΦΕΕ: Στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα του Υπουργείου Υγείας

- Advertisement -

Στην ανάγκη σταδιακής αύξησης της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνδυασμό με μέτρα συγκράτησής της αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου.

  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Στην ανάγκη σταδιακής αύξησης της χρηματοδότησης της φαρμακευτικής δαπάνης σε συνδυασμό με μέτρα συγκράτησής αναφέρθηκε για ακόμα μια φορά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Φαίνεται πως βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.
Πρέπει, όμως, να γίνει απόλυτα κατανοητό από όλους, ότι το κενό που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 10-12 χρόνια είναι πολύ μεγάλο. Συγκεκριμένα, το 2012 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη ήταν 4,3 δισ. ευρώ και η συμμετοχή της Πολιτείας 3,6 δισ. ευρώ. Το 2023 η συνολική φαρμακευτική δαπάνη εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 7,1 δισ. ευρώ, ενώ η συμμετοχή της Πολιτείας είναι μόλις 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η αγορά τα τελευταία 11 χρόνια μεγάλωσε 65%, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 22%. Το σύστημα υποχρηματοδοτήθηκε διαχρονικά και αυτό δημιούργησε ένα τέραστιο χάσμα που μεταφράστηκε σε τεράστιες επιβαρύνσεις στη φαρμακοβιομηχανία, αλλά και σε αύξηση της συμμετοχής των ασθενών».

Σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου, οι επιπτώσεις της κρίσης δυστυχώς συνεχίζονται και μετά την έξοδό μας από τα μνημόνια και στο φάρμακο και στη Δημόσια Υγεία γενικότερα και έχουν άμεσες επιπτώσεις στους ασθενείς. Ήδη η εισαγωγή νέων φαρμάκων καθυστερεί κατά 6 μήνες περισσότερο σε σχέση με το παρελθόν και έχει φθάσει στα 2 χρόνια. Η πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα καθίσταται επισφαλής και δυστυχώς κάποια μπορεί να μην έρθουν ποτέ στην Ελλάδα λόγω των τεράστιων επιστροφών.

«Βεβαίως, γίνονται σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, όπως τα μέτρα που έχει εξαγγείλει ήδη ο Υπουργός Υγείας για την ενίσχυση της δαπάνης και τον έλεγχο της συνταγογράφησης, αλλά και η ψηφιοποίηση της υγείας, η οποία αναμένεται να αυξήσει σημαντικά την απόδοση του συστήματος υγείας γενικά και να διευκολύνει τους ασθενείς. Η ψηφιοποίηση θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στους ασθενείς και τους φορολογούμενους» σημείωσε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Επενδυτικό clawback

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο είναι το «επενδυτικό clawback» που ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης, ως Υπουργός Ανάπτυξης, έκανε πραγματικότητα το 2019 μέσα σε λίγους μήνες, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, σημειώνοντας πως η ενσωμάτωσή του, στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) προκάλεσε σημαντικές αλλαγές, με τα 250 εκατομμύρια ευρώ του ΤΑΑ για το 2022-2023 να απορροφώνται κατά 95% από παραγωγικές επενδύσεις, στο οποίο θα προστεθούν άλλα 150 εκατ. ευρώ για το 2024 – 2025. Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία προχώρησε σε αναβάθμιση των υφιστάμενων παραγωγικών και ερευνητικών υποδομών, καθώς και στη δημιουργία νέων, και αναμένεται ότι αυτές οι επενδύσεις θα προσφέρουν σημαντική προστιθέμενη αξία στην οικονομία, και την απασχόληση.

Κλινικές μελέτες

Παρόλα αυτά, το νέο σχήμα αποδείχθηκε όχι και τόσο ελκυστικό για τις κλινικές μελέτες. Όπως τόνισε ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου παρατηρείται υστέρηση στον αριθμό των κλινικών ερευνών στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Ευρώπη επενδύονται ετησίως πάνω από 44 δισ. ευρώ σε Έρευνα & Ανάπτυξη το 2023, με την Ελλάδα να απορροφά μόλις 100 εκατ. ευρώ.

Είναι αναγκαίος ο καθορισμός στρατηγικών στόχων και κινήτρων για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων σε κλινικές μελέτες, προκειμένου να ενισχυθεί η επιστημονική και οικονομική μας πρόοδος και να αναστραφεί το brain drain. Τα κυριότερα οφέλη των κλινικών μελετών, όμως, είναι για τους ασθενείς, καθώς μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν νέες, καινοτόμες θεραπείες που κυριολεκτικά σώζουν ζωές.

Διαφάνεια και προβλεψιμότητα

Μιλώντας για ενίσχυση της διαφάνειας και προβλεψιμότητας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου, σημειώνει ότι πρέπει να βελτιωθεί η λειτουργικότητα του συστήματος μέσω της έγκαιρης διεκπεραίωσης όλων των διαδικαστικών ενεργειών (έκδοση εκκαθαριστικών σημειωμάτων, συμψηφισμοί, διαπραγματεύσεις, παροχή στοιχείων κ.λπ.), αλλά και να δρομολογηθεί η εξόφληση των υπολοίπων/χρεών (ειδικά τα χρέη των νοσοκομείων αυξάνουν συνεχώς).

«Από τα ελλιπή, είναι γεγονός, στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, ο ρυθμός αύξησης της αγοράς τον τελευταίο χρόνο φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ 7% και 9% (σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες το νούμερο αυτό είναι διψήφιο) δεδομένου ότι οι ανάγκες του πληθυσμού για φάρμακα και υπηρεσίες υγείας μεγαλώνουν αντίστοιχα. Η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας δυστυχώς ο πληθυσμός μειώνεται ενώ η ηλικία του αυξάνεται και το επιδημιολογικό προφίλ του (Ελληνικού πληθυσμού) σταθερά χειροτερεύει. Παράλληλα, νέες αναδυόμενες απειλές για την ανθρώπινη υγεία, δημιουργούν μια νέα πραγματικότητα που επιτάσσει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα υγείας» όπως σημείωσε.

«Παρά τη δυσθυμία λοιπόν που μας δημιουργούν οι αριθμοί του 2023, είμαστε χαρούμενοι γιατί έως τώρα έχουμε μια εξαιρετική και ουσιαστική επικοινωνία και συνεργασία με τον υπουργό και ήδη έχουμε κάνει 3 συναντήσεις μέσα σε ένα μήνα. Αυτό πιστεύω αποδεικνύει και τη σημασία που δίνει ο Υπουργός στον τομέα του φαρμάκου. Στην τελευταία μας συνάντηση πριν από δέκα μέρες ανακοίνωσε μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της χρηματοδότησης αλλά και για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, μέτρα που εντάσσονται στους δυο πυλώνες της φαρμακευτικής πολιτικής που διαχρονικά υποστηρίζει ο Σύνδεσμός μας» καταλήγει.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ