Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν από κοινού ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) και το PhRMA Innovation Phorum (PIF) επισημαίνοντας πως ενώ το σύστημα έγκρισης τιμών φαρμάκων -όπως διαμορφώθηκε με την ψήφιση της πρόσφατης σχετικής τροπολογίας στο Νόμο 4600/2019 (ΦΕΚ 1508/06.05.2019)- αποτελεί ένα δίκαιο σύστημα τιμολόγησης βασιζόμενο στο μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών της Ευρωζώνης, τελικά υπήρξε… “παραπλανητικό”.
Όπως επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση τους οι επικεφαλής ΣΦΕΕ και PIF, κ.κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου και Μάκης Παπαταξιάρχης: το νέο αυτό σύστημα αναμέναμε να διορθώσει μια σειρά στρεβλώσεων στην τιμολόγηση. Δημιουργώντας ένα σταθερό και προβλέψιμο πλαίσιο ως προς τις τιμές αναφοράς. Έτσι θα μπορούσε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ελλείψεων και απόσυρσης από την ελληνική αγορά φαρμάκων αναγνωρισμένης θεραπευτικής αξίας.
Τα 5 σημεία…
Προς έκπληξή μας, ανακαλύψαμε ότι κατά την επεξεργασία της ανατιμολόγησης με το νέο μοντέλο, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας προχώρησε σε ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς. Αυτοσχεδιασμούς που οδηγούν σε διαφορετικές προβλέψεις τιμών φαρμάκων, από αυτές που ορίζει ο Νόμος!
Σύμφωνα με όσα επισημαίνουν ΣΦΕΕ και PIF, ο κλάδος του φαρμάκου προειδοποιεί ότι οι σημαντικές στρεβλώσεις τιμών που προκύπτουν με τον τρόπο αυτό, πλήττουν πρωτίστως τους ασθενείς. Θα στερηθούν υψηλής θεραπευτικής αξίας φάρμακα. Συνεπώς, αν συνεχιστεί η κατά το δοκούν ερμηνεία του νέου μοντέλου τιμολόγησης, οι επιπτώσεις θα είναι δραματικές. Όπως τονίζουν:
– Είναι βέβαιο ότι θα αποσυρθούν άμεσα καθιερωμένες και οικονομικές φαρμακευτικές θεραπείες από την ελληνική αγορά. Ή θα δημιουργηθούν ελλείψεις εξαιτίας παράνομων παράλληλων εξαγωγών.
– Θα αποσυρθούν απαραίτητες καινοτόμες θεραπείες που κυκλοφόρησαν στην αγορά την τελευταία 4ετία.
– Θα καταστεί αδύνατη η κυκλοφορία μελλοντικών καινοτόμων φαρμάκων.
– Η έλλειψη κάθε προβλεψιμότητας και η υπερφορολόγηση όχι μόνο μας αφαιρεί κάθε δικαίωμα επιχειρηματικού σχεδιασμού, αλλά και θα οδηγήσει σε μείωση της απασχόλησης. Οι εταιρίες θα πρέπει να μειώσουν κι άλλο τα κόστη τους.
– Το αντιεπενδυτικό και ασταθές κλίμα που δημιουργείται δεν αφήνει κανένα περιθώριο προσέλκυσης επενδύσεων, αντίθετα δημιουργεί σοβαρά θέματα επιβίωσης των φαρμακευτικών εταιριών.
Συμπερασματικά, ο ΣΦΕΕ – PIF καλούν άμεσα την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναθεωρήσει τους ερμηνευτικούς αυτοσχεδιασμούς και να προχωρήσει στην τιμολόγηση με βάση αυτά που ορίζει ο Νόμος και η σχετική Υπουργική Απόφαση. Σε άλλη περίπτωση, η νομική διεκδίκηση των συμφερόντων του Κλάδου είναι μονόδρομος.