ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΣΦΕΕ: Οι 5 «πληγές» του φαρμάκου – Α. Ξανθός: Διορθώνουμε στρεβλώσεις

ΣΦΕΕ: Οι 5 «πληγές» του φαρμάκου – Α. Ξανθός: Διορθώνουμε στρεβλώσεις

- Advertisement -
  • Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός

Τέλος στις στρεβλώσεις της αγοράς φαρμάκου και επιτάχυνση εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων με εξορθολογισμό της ζήτησης στο γνωστό πρόβλημα υπέρβασης της δαπάνης, αναμένεται να δώσει το υπουργείο Υγείας, όπως δήλωσε ο κ. Ανδρέας Ξανθός, με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), Ολύμπιο Παπαδημητρίου, να κάνει λόγο για 5 «πληγές» που βάλουν τις επιχειρήσεις, την καινοτομία, τους ασθενείς, και τη Δημόσια Υγεία.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

«Στο νέο μεταμνημονιακό περιβάλλον, διορθώνουμε στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν λόγω των οριζόντιων μέτρων, συγκροτούμε ένα πιο σταθερό, προβλέψιμο και βιώσιμο πλαίσιο στον χώρο του φαρμάκου και θωρακίζουμε το σύστημα», όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο Α. Ξανθός, στην ετήσια εκδήλωση του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), έκανε λόγο για διαφάνεια στην τιμολόγηση, για τους μηχανισμούς ΗΤΑ και διαπραγμάτευσης, για τα σύγχρονα πρωτόκολλα, την εκπόνηση μητρώων, τη δημοσιοποίηση δεδομένων στα ιατρικά συνέδρια και την κανονικότητα στις πληρωμές.

Αυξημένο clawback

Αναφερόμενος στο γνωστό πρόβλημα της υπέρβασης της δαπάνης και του αυξημένου clawback, τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη επιτάχυνσης εφαρμογής των διαρθρωτικών μέτρων για τον εξορθολογισμό της ζήτησης και τον έλεγχο δαπάνης και σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών. Εξήγησε ότι το πρώτο βήμα έγινε το 2019 με τα επιπλέον 45 εκατ. ευρώ στο νοσοκομειακό φάρμακο και στην κατανομή του clawback.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγω για αλλαγή «μίγματος» στην τιμολογιακή πολιτική, αναφέροντας πως το πλαίσιο που έχει παρουσιαστεί είναι αποδεκτό από τη φαρμακοβιομηχανία αλλά και από τη μεταμνημονιακή επιτήρηση των «θεσμών».

«Κρίσιμη προτεραιότητα είναι η σταδιακή μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης των πολιτών με τελικό στόχο την εγγυημένη πρόσβασή τους σε κάθε ιατρικά τεκμηριωμένη θεραπεία με το μικρότερο δυνατό κόστος», κατέληξε.

Αλλαγή πολιτικής…

«Βασικό εμπόδιο στην περαιτέρω συμβολή του κλάδου στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, αποτελεί η έως τώρα εφαρμοζόμενη πολιτική για την υγεία και πιο συγκεκριμένα για το φάρμακο», όπως τόνισε ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ, Ολύμπιος Παπαδημητρίου, υπογραμμίζοντας σε 5 κύρια σημεία τις πιέσεις που δέχθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης χρονιά η φαρμακευτική αγορά. Όπως ανέφερε στην ομιλία του:

1) Αναλώσαμε για άλλη μια χρονιά και χρόνο και ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Κρατώντας την αρνητική παράδοση μάλιστα, οι εκάστοτε κυβερνώντες συνεχίζουν να θεωρούν ως αποκλειστικά υπεύθυνη την φαρμακοβιομηχανία για την υπέρβαση της δαπάνης, δεν τους απασχολεί αν οι φαρμακευτικές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας αυξάνονται ή αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες που καθοδηγούν τη δαπάνη και δεν ελέγχονται πλημμελώς.

2) Σαν κατάληξη, οι υποχρεωτικές επιστροφές κι εκπτώσεις θα ξεπεράσουν για το 2018 το 1,4 δισ. ευρώ (έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2017). Η συνεισφορά μας στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Οι υπερβολικές χρεώσεις σε συνδυασμό με τα οριζόντια μέτρα, έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητες των εταιριών, δεν υπάρχει άλλη αντοχή! Σας διαβεβαιώνω ότι πολλές εταιρίες – διεθνείς και ελληνικές – δεν θα μπορούν να πληρώσουν τις υπέρογκες επιβαρύνσεις.

3) Σήμερα μάλιστα είχαμε ενημέρωση από τα μέλη μας για το clawback που καλούνται να καταβάλλουν για τα φάρμακα 1Α που διακινούνται μέσω ΕΟΠΥΥ. Πιο συγκεκριμένα για το α΄ εξάμηνο του 2018 με μια δαπάνη 27.900 εκατ. ευρώ η υπέρβαση έφτασε τα 50 εκατ. ευρώ!! Είναι δυνατόν να ζητείται επιστροφή που αγγίζει το 70%. Είναι δυνατόν να περιμένουμε να μείνουν φάρμακα στην αγορά με αυτές τις συνθήκες; Είναι δυνατόν να καταλογίζουμε την ευθύνη στις εταιρείες για ό,τι μπορεί να συμβεί; Το ότι εστάλησαν τα σημειώματα αυτά μάλλον δείχνει ότι δεν υπάρχει μεγάλη επαφή με τον ρεαλισμό.

4) Την ίδια στιγμή σχεδιάζεται η «τιμωρία» της ανάπτυξης επιβαρύνοντας με το 25% του clawback (αντί για 10% που ισχύει σήμερα) τις εταιρείες που αναπτύσσονται. Έτσι επιβραβεύουμε την καινοτομία; Η οικονομική πίεση μαζί με την έλλειψη προβλεψιμότητας διαλύουν το σχεδιασμό των εταιρειών, το προσωρινό λογιστικό όφελος για το κράτος εκμηδενίζει τις προοπτικές ανάπτυξης, τις νέες επενδύσεις στον κλάδο, την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και τελικά ο μεγάλος χαμένος είναι η πραγματική οικονομία. Και μαζί της οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι και συνεργαζόμενοι με τον κλάδο μας.

5) Προσπαθούμε να αναγνωρίσουμε και να εξάρουμε τις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται και τις αποφάσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Δυστυχώς έχουμε πολύ μεγάλη δυσκολία. Είτε διότι υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις και η απόδοση των αποφάσεων δεν έχει τεκμηριωθεί είτε γιατί η συνολική εικόνα είναι απογοητευτική. Πώς να δεις θετικά τις έγκαιρες πληρωμές όταν το κράτος πληρώνει ότι θέλει και ζητάει επιστροφές που φτάνουν το 70%; Πώς να μιλήσεις θετικά για τα μέτρα του ελέγχου της ζήτησης όταν την ίδια στιγμή προωθούνται αποφάσεις που ναι μεν αποσκοπούν να ενισχύσουν την κοινωνική πολιτική αλλά ποτέ δεν συνοδεύονται με την απαραίτητη αναπροσαρμογή προϋπολογισμού, επιβαρύνοντας και πάλι τον συνήθη ύποπτο, την φαρμακοβιομηχανία;

Οι προοπτικές του 2019

Το 2019 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις μας, την καινοτομία, τους ίδιους τους ασθενείς, με επιπτώσεις πλέον αναπόφευκτες και οδυνηρές για τη Δημόσια Υγεία, σύμφωνα με τον κ. Ολύμπιο Παπαδημητρίου.

Απευθυνόμενος προς τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, τόνισε ότι «η Υγεία βρίσκεται μονίμως σε οριακό σημείο. Πρέπει να βρεθούν νέες ισορροπίες. Θα μας πείτε ότι η πολιτεία θα προσθέσει 45 εκατ. ευρώ στη νοσοκομειακή δαπάνη φέτος.

Θα σας πούμε ότι δεν αρκούν ούτε κατ’ ελάχιστο. Θα μας πείτε, αυτά μπορούμε. Δεν μπορούμε να το δεχθούμε όμως όταν την ίδια στιγμή λαμβάνονται αποφάσεις που αυξάνουν τη δαπάνη ή αγνοούνται προτάσεις που θα μείωναν τη δαπάνη».

Πλαίσιο σταθερότητας

«Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις εξασφάλισαν επί σειρά ετών την πρόσβαση όλων των ασθενών στα φάρμακά τους. Η κυβέρνηση οφείλει ένα πλαίσιο σταθερότητας και επαρκή προβλεψιμότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Άλλωστε είναι η ίδια που παραδέχεται πως η δημόσια δαπάνη για την υγεία ως ποσοστό του ΑΕΠ πρέπει να ανέβει από το 5% στο 7%, στον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Είναι η ίδια που συμφωνεί πως η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο είναι κατώτερη της αναγκαίας.

Και βέβαια είναι και τα αδιάσειστα αριθμητικά στοιχεία που μας φέρνουν χαμηλότερα στην κατά κεφαλήν δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και από τον μέσο όρο του Ευρωπαϊκού Νότου και από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Το 2019 πρέπει να είναι η χρονιά που θα γίνουν αφενός κινήσεις για τον εξορθολογισμό της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, αφετέρου θα υλοποιηθούν ουσιαστικά διαρθρωτικά μέτρα που θα ελέγξουν τη ζήτηση. Ίσως μάλιστα ο πιο πρακτικός τρόπος για να συμβούν αυτά είναι να εισαχθεί η έννοια της συνυπευθυνότητας στην υπέρβαση της δαπάνης. Έτσι θα πάψει να διαφαίνεται προβληματική η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά τους, και πολύ περισσότερο στα μελλοντικά φάρμακα, ενώ οι εταιρίες μας θα εξέλθουν από την τροχιά αποεπένδυσης στην οποία βρίσκονται».

«brain drain» vs «brain gain»

«Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω ότι η λύση μπορεί να έρθει μόνο μέσα από την ανάπτυξη. Έσοδα, επενδύσεις, θέσεις εργασίας, αξιοποίηση επιστημονικού δυναμικού και φυσικά αντιστροφή του φαινομένου “brain drain” σε “brain gain”. Σχεδόν 17.000 γιατροί και πολλές χιλιάδες νέοι, έχουν φύγει στο εξωτερικό» όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ.

«Το φάρμακο είναι βασικό εργαλείο για την εύρυθμη λειτουργία του συστήματος υγείας. Είμαστε εδώ για να προσφέρουμε λύσεις, δεν αποτελούμε το πρόβλημα.

Για το 2019, η ευχή μας είναι να πορευτούμε με κύριο γνώμονα το όφελος των ασθενών και με την αντίληψη πως αυτό εδράζεται στην ύπαρξη φαρμακευτικών εταιριών που είναι βιώσιμες και αναπτύσσονται και στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. Μια συνεργασία με όρους επιστημονικούς και όχι λογιστικούς. Με απόλυτο σεβασμό στις ανάγκες των ασθενών και με όραμα για ανάπτυξη» καταλήγει ο κ. Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ