ΠολιτικήΨηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους φαρμακευτικούς συλλόγους

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τους φαρμακευτικούς συλλόγους

- Advertisement -

Δεκτό με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έγινε το νομοσχέδιο που αφορά τους φαρμακευτικούς συλλόγους, υπό τον τίτλο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι – Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος – Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

Δεκτό με ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έγινε το νομοσχέδιο που αφορά τους φαρμακευτικούς συλλόγους, υπό τον τίτλο «Φαρμακευτικοί Σύλλογοι - Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος - Ινστιτούτο Φαρμακευτικών Επιστημονικών Ερευνών και άλλες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας».

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Εκτός από τα δύο κόμματα που ψήφισαν υπέρ, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, ωστόσο είχε διατυπώσει τη θέση ότι το σχέδιο νόμου κινείται στη σωστή κατεύθυνση, ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.

Κλείνοντας τη σχετική συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είπε ότι το νομοσχέδιο απετέλεσε μέρος μια συνολικής εργασίας της κυβέρνησης στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια υγεία αλλά και στην πρόληψη, η οποία βάζει τις βάσεις για το ΕΣΥ των επόμενων ετών.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλέυρης, από το βήμα της Βουλής με αφορμή το εν λόγω νομοσχέδιο ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Σήμερα ψηφίζουμε το τελευταίο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας σε μια θητεία που παρά την πανδημία και τη διαχείριση της προχωρήσαμε σε μια σειρά σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις αντιλαμβανόμενοι τα μεγάλα διαχρονικά προβλήματα στο τομέα της Υγείας και σε ένα σύστημα που βγήκε μετά από 10 έτη υποχρηματοδότηση και από μια πρωτόγνωρη πανδημία».

Οι μεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Υγείας

Ο Υπουργός Υγείας, όπως ανέφερε στην ομιλία του «το ΕΣΥ άντεξε και απέδειξε ότι οι γυναίκες και άνδρες που υπηρετούν σε αυτό χαρακτηρίζονται από αυταπάρνηση και υψηλό αίσθημα ευθύνης. Σε αυτό το διάστημα προβήκαμε σε μια σειρά από κεντρικές μεταρρυθμίσεις».

Αυτές, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας είναι οι εξής:

1. Θεσμοθέτηση της οργανωμένης πρόληψης και της ΠΦΥ

1. Θεσμοθέτηση προγραμμάτων πρόληψης για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου, των καρδιαγγειακών παθήσεων και πρωτογενές πρόγραμμα πρόληψης κατά της παχυσαρκίας ενηλίκων και ανηλίκων, του καπνίσματος και της στοματικής Υγείας.

2. Ανασύσταση της ΠΦΥ με τη θεσμοθέτηση του προσωπικού γιατρού στον οποίο έχουν εγγραφεί 4,8 εκ πολίτες και 3.300 γιατροί ενώ έχουν διενεργηθεί πάνω των 1,5 εκ ραντεβού.

Αυτές οι δύο μεταρρυθμίσεις της οργανωμένης πρόληψης και του Προσωπικού γιατρού επί της αρχής βρίσκουν σύμφωνες όλες τις πολιτικές δυνάμεις και αποτελούν τη βάση για την ανασύσταση της δημόσιας Υγείας και της ΠΦΥ.

Πέρα από τις νομοθετικές αλλαγές για τη θεσμοθέτηση αυτών των δράσεων διασφαλίσαμε τους πόρους.

Άνω των 300 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα Δοξιάδης για τη δημόσια Υγεία και τις προληπτικές εξετάσεις, άνω των 200 εκ ευρώ για τα 157 κέντρα υγείας και μισθοδοσία για τους γιατρούς των κέντρων υγείας με 800 ευρώ επιπλέον του μισθού τους τον μήνα και έως 60.000 ευρώ για τους ιδιώτες γιατρούς το έτος.

2. Ενίσχυση του ΕΣΥ

1. Αύξηση μισθών των γιατρών μας κατά 10% και επιπλέον επίδομα σε γιατρούς ΜΕΘ και Αναισθησιολόγους κατά 400 ευρώ τον μήνα, σε γιατρούς ΕΚΑΒ κατά 250 ευρώ και επιπλέον 1800 ευρώ του μισθού για όσους μετακινούνται στα νησιά.

2. Αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ και 1200 ευρώ για μετακίνηση στα νησιά

3. Διασφάλιση πόρων για αναβάθμιση 80 ΤΕΠ νοσοκομείων και διασφάλιση 1,5 δις ευρώ για την κτηριακή αναβάθμιση και υλικοτεχνική υποδομή.

4. 15.000 νέες προσλήψεις και αλλαγή του τρόπου εκπαίδευσης και κρίσεις γιατρών

5. Περισσότερες δυνατότητες για στελέχωση των νοσοκομείων με συμβάσεις μερικής απασχόλησης και άνοιγμα του ΕΣΥ

6. Μεγάλη προτεραιότητα ο υγειονομικός χάρτης και η διοικητική και οικονομική ευελιξία των νοσοκομείων μέσω των ΝΠΙΔ για καλύτερες δωρεάν υπηρεσίες στους πολίτες. Ήδη έχουμε αναγγείλει και έχουμε τους πόρους για 5 νέα νοσοκομεία (3 του Νιαρχος, 1 ογκολογικό στη Θεσσαλονίκης και 1 στην Κω) ενώ εξετάζουμε με μελέτη σκοπιμότητας τον χώρο για κάλυψη των υγειονομικών αναγκών της Ανατολικής Αττικής

7. Αύξηση τακτικού προϋπολογισμού στην υγεία κατά 1,4 δις ευρώ

8. Αύξηση κλινών ΜΕΘ από 550 σε 1300

9. Ενίσχυση των συνεργασιών με ιδιωτικό τομέα για αύξηση κλινών ΜΕΘ και μείωση επικουρικών κλινών

10. Ψηφιακή αναβάθμιση νοσοκομείων και δημιουργία ιατρικού φακέλου

11. Νέος τρόπος λειτουργίας της ΕΚΑΠΥ για διαφάνεια και εξοικονόμηση πόρων από τις προμήθειες του δημοσίου.

3. Φαρμακευτική Πολιτική

1. Εξασφάλιση των μεγαλύτερων εκπτώσεων το 2022. Σε 920 εκ κλειστούς προϋπολογισμούς κερδίσαμε για τους πολίτες 450 εκ

2. Θεσμοθέτηση λειτουργίας επιτροπών αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης

3. Ενίσχυση του προϋπολογισμού και θεσμοθέτηση επενδυτικών ευκαιριών

4. Προστασία φθηνών φαρμάκων

5. Ενίσχυση πλαισίου κλινικών δοκιμών και διασφάλιση καινοτομίας.

4. Αναβάθμιση ΕΟΠΥΥ

1. Αύξηση προϋπολογισμού ιδιωτών παροχών

2. Ένταξη ποιοτικών δεικτών σε μαγνήτες αξονικούς, κλινικές και ΚΑΑ

3. Εφαρμογή real time ελέγχου.

5. Παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα

1. Ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με διασφάλιση δικαιωμάτων γυναικών, αύξηση ορίου ηλικίας, αποσύνδεση συναίνεσης γυναίκας από τον σύζυγο και κοινωνική κρυοσυντηρηση

2. Ανακουφιστική φροντίδα με θεσμοθέτηση πλαισίου για λειτουργία δομών ανακουφιστικής φροντίδας για άνω των 300.000 συμπολιτών μας

3. Μεταμοσχεύσεις με νέο πλαίσιο βιοηθικής για ενίσχυση μεταμοσχεύσεων και αύξηση των πόρων

4. Εθνικό σχέδιο για την Ψυχική Υγεία με διασφάλιση πόρων για λειτουργία άνω των 100 νέων δομών.

6. Προστασία ευάλωτων ομάδων και κοινωνικές δράσεις

1. Ως προς τις Ενώσεις Ασθενών θεσμοθέτηση του ρόλου τους ως συνομιλητές της πολιτείας

2. Προστασία ατόμων HIV με θεσμοθέτηση μητρώου ασθενών, ηλεκτρονική συνταγογράφηση αντιρετροικης θεραπείας, παροχή πρόληψης Prep, δικαίωμα αναδοχής και τεκνοθεσίας στα άτομα που είναι υπό θεραπεία, δημιουργία μονάδας ιατρικως υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για ασθενείς HIV

3. Προστασία ΛΟΑΤΚΙ. Κατάργηση εντύπου που απαγόρευε να δίνουν αίμα άτομα με ομοφυλοφιλικές σχέσεις, απαγόρευση θεραπειών μεταστροφής, προστασία ιντερσεξ ατόμων, θεραπείες μετάβασης για διεμφυλικα άτομα

4. Άτομα με τοξικοεξαρτηση. Παροχή ναλοξονης και θεσμοθέτηση χώρου ελεγχόμενης χρήσης στην Αθήνα και υπνωτηρίου σε συνεργασια με τον Δήμο Αθηναίων και τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη.

5. Κινητές μονάδες για απομακρυσμένες περιοχές και λέσχες φιλίας σε συνεργασίες με δήμους. Ήδη το πρόγραμμα υλοποιείται με το δήμο Αθηναίων.

7. Επίλυση προβλημάτων επιστημονικών φορέων

1. Ίδρυση ΝΠΔΔ για τεχνολόγους ακτινολόγους

2. Επίλυση θεμάτων σε οδοντιάτρους και οδοντοτεχνίτες με έτοιμο τον κώδικα δεοντολογίας των οδοντιάτρων

3. Αλλαγή νομοθεσίας για τους φαρμακευτικούς συλλόγους με σύγχρονες ρυθμίσεις μετά από 90 έτη

4. Συνεργασία και βελτίωση πλαισίου για ιατρικούς συλλόγους

Όλα αυτά συνέβησαν με παράλληλη διαχείριση της πανδημίας όπου προχωρήσαμε σε:

1. Αλλαγή τρόπου λειτουργίας ΕΟΔΥ

2. Ενίσχυση νοσοκομείων με ανθρώπους και υλικοτεχνική υποδομή

3. Συνεργασία με ιδιώτες

4. Εμβολιαστικό πρόγραμμα Ελευθερία με άνω των 20 εκ εμβολιασμών και κάλυψη του πληθυσμού άνω του 70% και άνω του 90% στις ευάλωτες ομάδες

Το ΕΣΥ άντεξε παρά τις φωνές.

Από την έρευνα που έκανε μάλιστα ο ΠΟΥ για την Ελλάδα προκύπτει ότι:

1. Το 81,5% των θανόντων ήταν ηλικία άνω των 70 και το 50,7% αυτών με άνω των δυο συννοσηρότητες

2. Το 70% ήταν ανεμβολίαστοι

3. Τα εμβόλια παρουσίασαν αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα και άρα δικαιώνεται η αυστηρή πολιτική στα εμβόλια

4. Η θνητότητα ισούται με 0,6 θανάτους ανά 100 λοιμώξεις και συνάδει με υπερβάλλουσα θνητότητα και αποδεικνύει ισχυρό σύστημα επιτήρησης

5. Όλα αυτά συμβαίνουν με τον ελληνικό πληθυσμό να είναι μεγαλύτερος σε ηλικία και πιο επιβαρυμένη υγεία πράγμα που αποδεικνύει και την ανάγκη για υγιή γήρανση και πρόληψη.

Όλες αυτές οι μεταρρυθμίσεις καταδεικνύουν ότι παρά την πανδημία βάλαμε τις βάσεις για αλλαγές στο Σύστημα Υγείας με πίστη στο μότο: “Υγιείς πολίτες σημαίνει Υγιής Ελλάδα”.

Μεταφέρουμε το βάρος από τη θεραπεία των ασθενών στη διατήρηση των πολιτών υγιών με έμφαση σε πρόληψη ΠΦΥ, αναδόμηση ΕΣΥ, παρεμβάσεις με κοινωνικό αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο υπάρχουν και συγκλίσεις και αποκλίσεις.

Προτεραιότητα μας στη νέα αυτοδύναμη διακυβέρνηση της ΝΔ όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το Σύστημα Υγείας με ενίσχυση σε πόρους, ανθρώπους με καλύτερους μισθούς και στη λειτουργία με ανθρωποκεντρικό πρόσωπο υπέρ του πολίτη.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ