ΠΡΟΣΩΠΑΑΠΟΨΗΠρος έκδοση η ΚΥΑ για το clawback μετά την υπογραφή Κικίλια

Προς έκδοση η ΚΥΑ για το clawback μετά την υπογραφή Κικίλια

- Advertisement -
  • Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς την Παρασκευή έπεσαν οι σχετικές υπογραφές από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και έχει ήδη προωθηθεί προς υπογραφή στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Στην τελική ευθεία εισέρχεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, καθώς την Παρασκευή έπεσαν οι σχετικές υπογραφές από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και έχει ήδη προωθηθεί προς υπογραφή στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομικών.

ΔΩΡΕΑΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER

Ο συμψηφισμός του clawback, που ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, θα αφορά επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής, της έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και της διενέργειας κλινικών μελετών.

Το μέτρο είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτακης από το βήμα της ΔΕΘ. Μάλιστα, το είχε χαρακτηρίσει «ως ένα ελάχιστο κίνητρο» που δίνει η κυβέρνηση στις φαρμακευτικές που θα προχωρήσουν σε επενδύσεις και θα ανταμείβονται για αυτό μέσω του συμψηφισμού του clawback.

Θετικό μέτρο αλλά…

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ελληνικές και πολυεθνικές έχουν χαρακτηρίσει ως ένα θετικό βήμα αυτό το μέτρο της κυβέρνησης. Μάλιστα, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, παράγοντες της φαρμακοβιομηχανίας επισημαίνουν ότι το ποσό τον 50 εκατ. ευρώ που θα συμψηφιστεί είναι μικρό σε σχέση με τις υπέρογκες επιστροφές που καλούνται να πληρώσουν στο κράτος οι φαρμακευτικές.

Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία το εξωνοσοκομειακό clawback για το 2019 αναμένεται να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 772 εκατ. ευρώ. Το 2018 έφτασε τα 572 εκατ. ευρώ.

Εάν προσθέσουμε και το νοσοκομειακό clawback και το rebates που επιβαρύνουν τη φαρμακοβιομηχανία, ο τελικός λογαριασμός εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει για το 2019 στα 1,8 δισ. ευρώ.

Στη κατεύθυνση αυτή οι θεσμικοί φορείς σε συναντήσεις που είχαν με τον υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, έχουν ήδη ζητήσει να διατηρηθεί το μέτρο όσο ισχύει και το clawbcak, αλλά να αυξηθεί πάνω από τα 50 εκατ. ευρώ. Σε προφορικό επίπεδο έχουν λάβει διαβεβαιώσεις από τον υπουργό Υγείας, κ. Βασίλη Κικίλια, ότι ο συμψηφισμός του clawback θα συνεχιστεί έως το 2022. Να υπενθυμίσουμε ότι το clawback αποτελεί μνημονιακό μέτρο που επιβλήθηκε στην αγορά το 2012. Ήδη έχει παραταθεί μέχρι το 2022.

Κριτήρια και διαδικασία

Αυτό που αναμένουν τώρα οι φαρμακοβιομηχανίες από την ΚΥΑ είναι να δουν τα κριτήρια και την διαδικασία που θα ακολουθηθεί. Δηλαδή, τον καταμερισμό του ποσού στις εταιρείες που έχουν προχωρήσει σε σχετικές επενδύσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν αρκετά τεχνικά προβλήματα επί της διαδικασίας που όπως φαίνεται ότι λύθηκαν, αφού προχωράει η ΚΥΑ. Όσο για τη διαδικασία καθαυτή πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχει Επιτροπή που θα αξιολογεί τις επενδύσεις. Η Επιτροπή θα δίνεται το ανάλογο ποσοστό από τα 50 εκατ. ευρώ.

Ήδη 17 φαρμακοβιομηχανίες, εκ των οποίων μία είναι πολυεθνική, έχουν δρομολογήσει επενδύσεις αξίας έως και πάνω 460 εκατ. ευρώ. Μάλιστα τα επενδυτικά τους σχέδια είναι ήδη στα χέρια των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης, όπως είχε τονίσει και ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της ΔΕΘ.

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ